Vægplader til bekæmpelse af skimmelsvamp indstillet til Produktprisen

Der er hjælp at hente for husejere, der er plaget af skimmelsvamp. Det er den jyske producent af højisoleringsmateriale Skamol, der netop har lanceret den porøse isolerende vægplade Skamoplus, der kan fjerne skimmelsvampen én gang for alle.

Hemmeligheden i Skamoplus er pladens porøse egenskaber, der transporterer fugten fra den kolde side af pladen til den varme side, hvor fugten frigives til varmere luft. Hermed får fugten ikke lov til at 'stå stille', hvilket ellers er de betingelser, skimmelsvampen bedst kan gro under.

Nu har Skamol indstillet Skamoplus til Produktprisen i kategorien Velfærdsprisen.

Skamoplus er en kalciumsilikatplade, der med sin unikke sammensætning af høj diffusionsåbenhed, god kapillaritet og høj pH-værdi fjerner grobunden for skimmelsvamp og derigennem markant højner kvaliteten af indeklimaet. Illustration: Skamol

'Med dette (Skamoplus, red.) kan man komme med en løsning på et problem, der ofte i dag 'klares' ved at gemme det væk under et nyt lag maling eller ved at fjerne symptomerne med en gang kemikalier uden at tage hånd om problemet. Bare fordi et problem er skjult, vil det ikke ophøre med at være et problem, hvilket de gentagne artikler og tv-indslag om folk, der bliver syge af at leve med skimmelsvamp, også tydeligt viser,' skriver selskabet i sin indstilling og uddyber:

'Ud fra et samfundssynspunkt vil Skamoplus kunne hjælpe til med at løse problemer, der i dag efterhånden kun bliver større og større, ved at tage kampen om mod den nuværende konsensus om, at jo tættere ens hus er, desto bedre er det for samfundet, set udelukkende fra et energimæssigt udgangspunkt. Men et tæt hus giver ikke fugten lov til at forsvinde, og så vil skimmel hurtigt kunne brede sig med de uhyggelige følgevirkninger, man ser i dag på sundhedssiden. Skamoplus har ud over sine fugtregulerende egenskaber en isolerende egenskab, så man ikke længere skal vælge den ene løsning frem for den anden, men kan få et produkt, der både tager hensyn til økonomien, men også til folkesundheden'.

Skamol har brugt flere år på udviklingen af de porøse isoleringsplader, der har en pH-værdi på 10,3, og da de stort set er fremstillet uden organisk materiale, vil skimmelsvamp ikke kunne vokse på pladerne. Det er Skamols egne kemikere, ingeniører og teknikere, der har videreudviklet på selskabets kalciumsilikatplader for at løse udfordringen med bekæmpelse af skimmelsvamp.

'Skamoplus kan på en overraskende simpel måde tage hånd om et problem, der i stigende grad er fulgt med vores jagt på bedre og bedre isolering af vores huse uden at tage hensyn til det forværrede indeklima, der mange gange er fulgt med. Det er et produkt, der udelukkende gennem sine egne naturlige egenskaber, og uden nogen anden form for styring udefra, kan hjælpe folk til et bedre indeklima og forhindre, at folk blive syge af at bo i deres huse, samtidigt med at man efterisolerer sin bolig,' hedder det videre i indstillingen.

Som nævnt er Skamols markeder først og fremmest inden for det industrielle segment, hvor selskabet eksempelvis leverer isoleringsmaterialer til ovne i aluminiumsindustrien, men Skamol leverer også isoleringsindsatser til brændeovne til private, og med Skamoplus ønsker selskabet yderligere at udvide forretningsaktiviteterne over for forbrugersegmentet. Selskabet har da også særdeles høje forventninger til et positivt afkast af deres investering i udviklingen af Skamoplus.

Ingeniørens Produktprisen 2012 - kom og vær med

Illustration: Marci Papineau Gottlieb

Læs alt om Produktprisen herEt væld af produkter er indstillet til Produktprisen 2012, og dommerne går nu i gang med at vurdere hver og et.
I år har der været så stor interesse for arrangementet, at vi har besluttet at udvide det til en hel dag med et skarpt konferencespor - alt sammen om produktudvikling. Det bliver afholdt hos Aalborg Universitet i Nokias gamle bygninger i København.

Her vil man eksempelvis høre om trends inden for produktudvikling som 3D-print og brugerdrevet innovation, og man har mulighed for at få praktiske råd om patentering og finansiering.

Uddelingen af priserne sker ved et arrangement den 7. november. Se programmet og tilmeld dig her

Dokumentation

Læs Skamols indstilling af Skamoplus

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Men et tæt hus giver ikke fugten lov til at forsvinde, og så vil skimmel hurtigt kunne brede sig med de uhyggelige følgevirkninger, man ser i dag på sundhedssiden. Skamoplus har ud over sine fugtregulerende egenskaber også en isolerende egenskab, så man skal ikke længere vælge den ene løsning frem for den anden, men kan få et produkt, der både tager hensyn til økonimien men også til folkesundheden"

Hold da op, der bliver ikke lovet for lidt. Passer det nu også?

Dette produkt fjerner jo ikke fugten fra boligen, men sørger blot for en stor overflade hvor fugten fra vægge kan fordampe ud i den varme rumluft, der kan således vokse skimmel andre steder. Produktet fjerner hverken opstigende grundfugt eller fugt relateret til beboeradfærd. Her kræves der ventilation eller andre tiltag for at fjerne fugten fra indendørsluften.

Derudover findes der allerede andre produkter på markedet, som diffusionsåbne malingstyper osv.

Så det er ikke en ny vidunder løsning på et eksisterende problem, blot et alternativt produkt.

 • 1
 • 0

Lambda værdi 0,062 W/mK

Det lydder jo umiddelbart som en god løsning, når jeg engang skal til at efterisolere min kælder.

 • 0
 • 0

Dette produkt fjerner jo ikke fugten fra boligen, men sørger blot for en stor overflade hvor fugten fra vægge kan fordampe ud i den varme rumluft, der kan således vokse skimmel andre steder. Produktet fjerner hverken opstigende grundfugt eller fugt relateret til beboeradfærd. Her kræves der ventilation eller andre tiltag for at fjerne fugten fra indendørsluften.

Den vigtigste funktion her er at man kan isolere samtidig med at man ikke lukker fugten inde imellem kældervæg og isoleringsdel. Herved kan man holde en højere temperatur (over dugpunktet) således at fugten ikke kondenserer på bagsiden af dit fyrretræsskab. Du skal stadig lufte ud - præcis som i resten af din bolig.

 • 0
 • 0

... at den mest diffusionsåbne side skulle være mod den udvendige side af ydervæggen - sådan at fugten tvinges til at blive diffunderet ud af væggen - samtidigt med at fugten ikke kan trænge ind i væggen udefra.

Jeg har i hvert fald ikke før hørt om at man skulle tilstræbe af lede fugten ind i boligen... Det kan da næppe være sundt - eller?

Men ellers er det da meget interessant og det har da også en udmærket isoleringsevne, selvom det kun isolerer halvt så godt som almindelig isolering. Men nu er det jo ikke isoleringsevnen der er det primære argument her.

 • 0
 • 0

Pladen er jo også diffusionsåben den anden vej. Dvs. suger fugt til sig fra den varme "fugtige" indeluft, og når fugten så rammer en kolde inderside, bliver det til kondens og så har vi balladen! Jeg kan ikke se fidusen???

 • 0
 • 0

Umiddelbart lyder det ikke helt dumt. Isoler din kældervæg med noget der ikke lukker fugten inde og har en "rimelig" isoleringsevnre.

Jeg har dog et par opfølgende spørgsmål:

Hvordan reagerer den sure plade med det basiske murværk?

Hvad er lambda værdien af helt almindelige "hobby plader"? De må også være isolerende og diffusionsåbne?

 • 0
 • 0

Ja det er rigtigt når du får et tættere hus, bliver den fugtige luft inde i rummende. Men det er jo ikke tætheden der er skyld i skimmelsvamp, det er jo fordi vi har fået isolering i vores huse. Så der rent faktisk er en temperatur forskel, så der kan ske en kondensering når den varme fugtige luft køles ned. Tætheden skal så holde den varme fugtige luft inde i vores rum, så vi kan lede den ud den "rigtige" vej, altså gennem ventilation eller de åbne vinduer. Men gør man ikke det vil man jo altid have et problem. Dejligt at alt fakta er på plads, vil gerne se produktet i aktion før jeg tror på det da...

 • 0
 • 0

Umiddelbart lyder det ikke helt dumt. Isoler din kældervæg med noget der ikke lukker fugten inde og har en "rimelig" isoleringsevnre.

Jeg har dog et par opfølgende spørgsmål:

Hvordan reagerer den sure plade med det basiske murværk?

Hvad er lambda værdien af helt almindelige "hobby plader"? De må også være isolerende og diffusionsåbne?

Pladen er base, en pH på 10.

 • 0
 • 0

Ok - så meningen med en diffusionsåben yderside og forskellen i damptryksmodstand (eller hvad det nu lige hedder) på inderside og yderside, har mere noget at gøre med at diffundere fugt i selve væggen ud af huset??

 • 0
 • 0

"Den vigtigste funktion her er at man kan isolere samtidig med at man ikke lukker fugten inde imellem kældervæg og isoleringsdel. Herved kan man holde en højere temperatur (over dugpunktet) således at fugten ikke kondenserer på bagsiden af dit fyrretræsskab. Du skal stadig lufte ud - præcis som i resten af din bolig."

For det første er dugpunktet ikke en konstant, men en variabel afhængig af temperaturen.

Højere temperatur = større vanddampskoncentrationskapacitet = højere dugpunkt

For det andet vil bagsiden af dit fyrretræsskab stadig blive opfugtet, da væggen således ikke har et luftrum at afgive fugten til.

Trods alle misinformationer og overfortolkninger er det da et interessant produkt, som kan bruges til at isolere lidt og øge overfladen på væggen således at fugten nemmere kan fordampe til indeluften. Men heller ikke mere. Almindelige betonvægge har sådan set også en høj PH..

 • 0
 • 0

Virker som en rigtig god måde at undgå skimmelsvamp på. Jeg kunne til gengæld godt forestille mig at det er nogle dyre plader, og derfor ikke er noget alle kan få installeret. Det er jo faktisk kun nogle enkelte metoder som skal overholdes for at undgå skimmelsvamp (Se: http://vandskadehjaelp.dk/skimmelsvamp ), metoder, som vel at mærke ikke koster noget. Men hvis prisen blev lidt lavere er det helt sikkert noget som kunne være interessant for hr. og fru Danmark.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten