Vaccine mod udbredt småbørns-virus er godt på vej

5. august 2022 kl. 13:59
Vaccine mod udbredt småbørns-virus er godt på vej
Illustration: Bigstock/Numstocker.
SSI er godt på vej med en vaccine mod RS-virus, der ramte danske børn i et stort udbrud sidste år. Vaccinen har haft succes i nyfødte mus og celler fra nyfødte børn og benytter sig netop af stoffer, der er særligt effektive i nyfødte.
Artiklen er ældre end 30 dage

Respiratorisk Syncytial Virus (RS-virus) resulterer i, at mellem to og tre millioner børn under fem år indlægges årligt. Omkring 60.000 af dem dør af virussen. Det dokumenterer en videnskabelig artikel fra the Lancet. I Danmark havde vi i sommeren 2021 også et usædvanligt stort udbrud af RS-virus blandt børn. Indtil nu har der ingen vaccine været imod RS-virus, men nu er der måske en på vej.

Statens Serum Institut har i samarbejdet med forskere fra Boston Children's Hospital udviklet en vaccine, der nu er blevet testet på menneske-celler og nyfødte mus. Vaccinen er særligt rettet mod nyfødte, da den adjuvant, der bruges i vaccinen, er særligt effektivt til at styrke nyfødtes immunforsvar. Adjuvanter er en lang række af stoffer, der hjælper med at aktivere kroppens immunforsvar. Det er første gang, at netop denne adjuvant bruges i en vaccine.

»Adjuvanten er en videreudvikling af en teknologi, som Statens Serum Institut også bruger i andre vaccinekandidater, fx mod klamydia og tuberkulose,« siger Gabriel Kristian Pedersen, der er afsnitsleder for infektionsimmunologi, ved Statens Serum Institut.

»Det har vist sig, at denne version af adjuvanten er særligt effektiv i nyfødtes immunforsvar.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teknologien, som Statens Serum Institut også har brugt i tidligere vacciner, hedder CAF, og versionen i den nye RS-vaccine er CAF08. Tidligere har det været svært at finde adjuvanter, der virkede på nyfødte, da deres immunforsvar endnu ikke er færdigudviklet.

Det er vigtigt, at en RS-vaccine er effektiv hos nyfødte, da RS-virus er særlig farlig for helt små børn.

Abens tur

Næste skridt i processen er at skaffe midler til at få vaccinen testet på aber. Ifølge Gabriel Kristian Pedersen er det Boston Children's Hospital, der står for at søge penge til projektet, og de vil sandsynligvis benytte sig af amerikanske institutioner til at skaffe de nødvendige midler.

De nuværende forsøg er meget lovende, men det er langt fra sikkert, at effekten på mus og mennesker vil være ens. Mus udvikler sig langt hurtigere end mennesker, så selvom vaccinen blev testet på nyfødte mus, var musene voksne ved forsøgets afslutning.

»Hvis alt går efter planen, kan forsøg på mennesker blive sat i gang om cirka fem år.« Det udtaler en forsker fra forsøget til New Scientist.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger