Vådservietter, vatpinde og et gebis: Briter har dissekeret fedtklump fra kloakken

Illustration: Bigstock

Dette er en forkortet version af en artikel oprindeligt bragt på WaterTech.

Man var vant til fedtbjerge i kloakkerne i London og andre storbyer. Men de britiske myndigheder blev overraskede, da de tidligere på året fandt et 64 meter langt bjerg af størknet fedt, madolie, vådservietter og andet affald under strandpromenaden i den engelske badeby Sidmouth.

Bjergets længde svarede til seks busser stillet op på række, og der var stor undren over, at det kunne opstå under en så relativt lille by med kun knap 13.000 indbyggere.

Svaret ligger i befolkningssammensætningen, viser de videnskabelige undersøgelser af bjerget fra University of Exeter, der netop er offentliggjort i bl.a. New York Times.

Indholdet af fedtbjerget illustrerede Sidmouths demografi, der for en stor dels vedkommende består af pensionister: foruden de sædvanlige vatpinde og vådservietter var der et relativt stort antal inkontinensbind – og endog et gebis.

Illustration: South West Water

Dette er en forkortet version af en artikel oprindeligt bragt på WaterTech. I den oprindelige version kan du blandt andet læse, hvordan Sidmouth-fedtbjergets indhold adskiller sig fra den "kendte" Whitechapel-klump, der blev fundet i London i 2017, og hvordan brancheorganisationen Danva sammen med den europæiske vandforening EurEau arbejder for EU-lovgivning, der gennem information skal minimere omfanget af vatpinde, vådservietter og andet uønsket, der ender i kloakkerne med et tocifret millionbeløb om året i ekstraomkostninger til følge i Danmark alene.