Uvejr kastede biler rundt i Aabenraa – et 'microburst' kan stå bag

Et microburst i USA. Illustration: Steven Love / Bigstock

Kraftig regn og stærke vinde hærgede omkring parkeringspladsen foran sygehuset i Aabenraa sidste fredag. To biler blev kastet op i luften og vendt rundt på taget. Flere andre biler blev skubbet rundt.

Ingen kom til skade. Men hvem var bøllen bag balladen?

Først meldte flere medier om en skypumpe, altså en hvirvelvind, der roterer ned mod jorden som en slags tragt. Men de seneste par dage har både meteorologer fra DMI og ansatte hos TV 2 Vejret spekuleret i, om skurken i virkeligheden var et såkaldt microburst.

Microbursts opstår ligesom skypumper og tornadoer i bygeskyer - cumulonimbus - men modsat de to roterende hvirvelvinde, sker der under et microburst en meget intens lodret neddrift af vind i lige linjer frem for i rotationer. Det fortæller John Cappelen, som er seniorklimatolog i DMI, til Ingeniøren.

»Et microburst er et meget, meget stærkt vindpust, der kommer helt oppefra, og har en sådan styrke, at det kan rive træer op med roden, sende fly til jorden og kaste rundt med biler,« siger han.

Microbursts opstår i neddriftsområdet af bygeskyen.

»I sådan en sky er der et distinkt opdriftsområde og et distinkt neddriftsområde - altså et sted, hvor den suger luften op, og et sted, hvor luften kommer ned igen. Fra neddriftsområdet kan der komme en meget intens neddrift, og det kan komme som både en våd microburst og en tør microburst.«

Skurkeskyen

Bygeskyen er ikke bare ophavsmand til microbursts, men også til de hvirvlende tornadoer og skypumper, siger John Cappelen.

»Skyen vokser op i en ustabil atmosfære - faktisk helt op til grænsen mellem mellem troposfæren og stratosfæren, hvor den breder sig ud som en armbolt. Den er skurken bag voldsomme skybrud, hagl, lyn og torden, hvirvler og også microbursts,« siger han.

Danmark oplever microbursts i større eller mindre grad hvert år, siger John Cappelen, men der er ikke præcise tal for hvor mange. Han kan ikke fortælle, hvad det præcis er, der gør, der udvikler sig et microburst i en bygesky fremfor en skypumpe, men det to kan godt opstå i samme sky.

Hvor kraftig microbursten eller skypumpen bliver, afhænger af bygeskyens højde, hvor moden den er i sin udvikling og hvor kraftige vindene i skyen er.

Diskussionen om de væltede biler i Aabenraa har blandt andet drejet sig om, at en skypumpe burde efterlade sig et spor af ødelæggelser, som den har forårsaget på sin vej. Men på parkeringspladsen i Aabenraa var der kun nogle af bilerne, der var ramt - ingen træer, buske eller andet var rykket op fra jorden. Et microburst kunne derfor være et plausibelt alternativt.

Men et endeligt svar på, om de smadrede biler i Aabenraa skyldtes en skypumpe, et microburst eller noget helt tredje, bliver næppe fundet, mener John Cappelen.

»Jeg tror ikke, der er nogen, der ved præcis, hvad der skete. Og jeg tror heller ikke, der er nogen, der finder ud af det,« siger han.

Se et microburst folde sig ud som en regnbombe over en sø i Østrig:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Har man overvejet hærværk som alternativ forklaring?

- der har været offentliggjort en øjenvidneberetning (som vist også blev vist på DR(?)):

En kortvarig, heftig skypumpe ramte nemlig ved sygehuset i byen og væltede så let som ingenting to biler omkuld på parkeringspladsen.

Det skete for øjnene af blandt andre Lene Lærke Felber, der arbejder på den psykiatriske afdeling på Sygehus Sønderjylland.

 • Det gik meget hurtigt. Jeg kiggede tilfældigvis ud af vinduet, og så kom der bare to biler flyvende i en hvirvelvind, siger hun til Ekstra Bladet

https://ekstrabladet.dk/112/lene-var-vidne...

 • 3
 • 0

Sandt nok har der været en øjenvidenskildring i EB.dk, se tidligere link, men synes ikke at det virker sandsynligt med en skypumpe. Allerede da det skete, var flere uforstående over at der kun blev løftet et par biler, mens alt andet fremstod upåvirket. Øjenvidnet beskriver også en pludselighed i det og det lader til, at "skypumpe" er det ord hun bedst kunne beskrive fænomenet med. De færreste kender jo også til "down bursts".

 • 0
 • 0

Øjenvidnet beskriver også en pludselighed i det og det lader til, at "skypumpe" er det ord hun bedst kunne beskrive fænomenet med

- hmm:

Det gik meget hurtigt. Jeg kiggede tilfældigvis ud af vinduet, og så kom der bare to biler flyvende i en hvirvelvind, siger hun

 • da hun næppe har dybere kendskab til meteorologi, er det vel ikke at forvente, at hun skal sondre mellem skypumper, hvirvelvinde, microbursts etc.? Selv John Cappelen mener ikke, at fænomenet efterfølgende kan éntydigt klassificeres.
 • 1
 • 0

Den 30. juni 1997 var et voldsomt vejrfænomen skyld i at flere træer i Tivoli i København væltede og der hvor jeg bor i Dyssegård, Gentofte var der et renoveringsarbejde i gang og der lå Rockwool-baller på plænen ude foran hvor jeg bor, der blev blæst rundt som var de støvfnug. Der spekuleres på at det var en skypumpe eller et downburst fænomen.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten