UV-stråler skal dræbe toiletbakterier på fly

Ved hjælp af UV-lys vil Boeing nu sørge for, at toiletter på flyrejsen er mindre bakteriefyldte. Et forsøg hos flyproducenten viser, hvordan to lamper med ultraviolet lys i løbet af kun tre sekunder kan fjerne 99,99 pct. af vira og bakterier på badeværelset.

Det fremgår af en pressemeddelelse, hvor selskabet præsenterer prototypen på det selv-steriliserende toilet.

Læs også: Denne robot skal desinficere hospitalets stuer

UV-strålerne fungerer ved en lavere frekvens, end det UV-lys man typisk støder på og som eksempelvis benyttes i solarier og til væksthuse. Boeing påpeger derfor, at lyset eksempelvis ikke kan give en forbrænding eller gennemtrænge huden.

Mikrober eksploderer

Det har dog stadig en ødelæggende effekt på mikroberne, hedder det i pressemeddelelsen.

»UV-lyset ødelægger alle kendte mikrober ved bogstaveligt talt at få dem til at eksplodere,« siger ingeniør ved Boeing Jamie Childress i pressemeddelelsen, hvor han også uddyber, at det sker ved at matche molekylernes egenfrekvens.

Læs også: LED-lamper får bakterier til at selvdestruere på hospital

UV-systemet er kun tændt, når sensorer har sikret, at rummet er tomt, forsikrer Boeing. Når det sker, åbnes toiletsædet, så alle de relevante overflader kan rammes af lyset. Denne cyklus varer ifølge selskabet under tre sekunder, før kummen er klar til den næste toiletbruger.

Boeing kombinerer systemet med en vandhane, der steriliserer vandet med UV-lys, så det eksempelvis kan bruges til at børste tænder i. Derudover udstyres badeværelset med følere, der minimerer behovet for at røre ved knapper og håndtag.

Se flyproducentens egen præsentation af prototypen på et selvrensende flytoilet herunder.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Som et alternativ til skadeligt Far ultraviolet FUV (122–200nm), findes der N-UV lys (400-405nm) som er mere sikker at bruge sammen med mennesker, NUV dræber selv multiresistente bakterier som MRSA.

Ulempen ved NUV lys er det behøver længere tid til at udføre jobbet end FUV lys.

NUV lys findes til privat salg som f.eks. LED bånd: N-UV light

Mvh. Mike, Prolys

 • 3
 • 0

Hver gang jeg hører om de her "mirakel" løsninger er det første jeg tænker at de sidste 0.01% af bakterierne vil opbygge resistens.

Men er det faktisk en mulighed i forbindelse med UV lys?

En helt anden side af sagen er så, at de fleste plastic-materialer heller ikke bryder sig om UV lys i længden.

 • 2
 • 1

Enig PHK....men det er bedre end ingenting, sålænge passagererne(mændene især) kan ramme toilettet uden....for at sige det bredt ...overpisse toilet og gulv...i turbulente situationer. Et Pissoir i et af toiletrummene ville løse mange problemer dermed.

 • 1
 • 0

Men er det faktisk en mulighed i forbindelse med UV lys?

Tja, det er måske lidt svært i dette tilfælde hvis de bliver sprængt på grund af en vand i mikrobølgeovn-lignende virkning hver gang døren bliver lukket? Så skal de på en eller anden måde undgå at indeholde de molekyler der modtager energien.

Men eftersom sollys indeholder UV-lys er det vel næsten en selvfølge at i hvert fald nogle mikroorganismer godt kan tåle UV-bestråling. F.eks. første hit på google:

Aerobic and microaerophilic subsurface bacteria were screened for resistance to UV light. Contrary to the hypothesis that subsurface bacteria should be sensitive to UV light, the organisms studied exhibited resistance levels as efficient as those of surface bacteria. A total of 31% of the aerobic subsurface isolates were UV resistant, compared with 26% of the surface soil bacteria that were tested. Several aerobic, gram-positive, pigmented, subsurface isolates exhibited greater resistance to UV light than all of the reference bacterial strains tested except Deinococcus radiodurans. None of the microaerophilic, gram-negative, nonpigmented, subsurface isolates were UV resistant; however, these isolates exhibited levels of sensitivity similar to those of the gram-negative reference bacteria Escherichia coli B and Pseudomonas fluorescens.

http://aem.asm.org/content/59/11/3545

Men igen, hvad for noget UV-lys er der tale om - f.eks. kan mennesker godt tåle lys, men derfor er nogle få sekunders belysning fra en 30 kW militær laser vel alligevel noget man ikke skal regne med at slippe levende fra.

 • 0
 • 0

Enig PHK....men det er bedre end ingenting, sålænge passagererne(mændene især) kan ramme toilettet uden....for at sige det bredt ...overpisse toilet og gulv...i turbulente situationer.

Urin kommer fra dit blod - blodet bliver ultrafiltreret, dvs. presset gennem en membran, over i urinsystemet så de store ting, f.eks. blodlegemer, bliver i blodbanen. Herefter bliver vand og visse stoffer transporteret enten tilbage i blodbanen eller med over i urinen, afhængig af hvad kroppen nu har brug for - meget vand i kroppen giver fortyndet urin, for lidt vand giver koncentreret urin, tilsvarende for andre molekyler opløst i blodet.

Det er altså faktisk ret rent. Ingen grund til at være nervøs på grund af lidt tis. :)

 • 2
 • 0

Det er jeg godt klar over........diabetes mellitus betyder sød urin....hvilket har rod i at lægerne i oldtiden smagte på urinen......men det ændrer ikke på det forhold, at det er ret ulækkert at skulle sidde med bukser og tøj nede om haserne på et overpisset toilet og med pis på gulvet...hvilket jeg antager at ultraviolet lys ikke klarer at fjerne på tre sekunder :)

http://denstoredanske.dk/Krop,_psyke_og_su...

 • 1
 • 1

Vi kender alle disse håndtørrere på offentlige toiletter hvor man sætter hænderne ned i en slags slidse, hvorpå der starter en meget støjende luftkanon. På kanten sidder der blå lys, eller burde det ikke være UV-lys?

Noget andet er at der burde være masser af muligheder for at anvende UV-lys teknik på hospitaler, hvis effekten er så klar.

Noget der taler imod??

 • 0
 • 0

Som "frequency flyer" meget enig med Ole.

Og Bjarke: rigtigt, men det udelukker ikke at e.g. urin måske er et vækstmedie for uønskede bakterier, som fjernes på denne måde ? Husk også de "lugtgener" som findes på ikke-rene toiletter. Mon ikke de kommer fra en bakteriekultur ? (Ellers ville lugten vel være konstant og ikke tiltage med manglende rengøring). Bare en tanke....

 • 2
 • 0

Jeg har arbejdet på en stor (200 pax + ) arbejdsplads med 98 % kvinder,, og det er til jeres information ikke blot mænd, der rammer ved siden af. Kvinder, der ikke bruger wc-papir, drypper lige et par dråber, når de får rejst sig hurtigt. Disse dråber rammer typisk brættet eller på gulvet lige foran wc kummen. Mænd rammer oftere og forkert i større doser,, men i ligebehandlingens navn, så er det altså begge køn, der rammer forkert. Interessant emne , , ,

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten