UV-stråler skal dræbe toiletbakterier på fly
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

UV-stråler skal dræbe toiletbakterier på fly

Ved hjælp af UV-lys vil Boeing nu sørge for, at toiletter på flyrejsen er mindre bakteriefyldte. Et forsøg hos flyproducenten viser, hvordan to lamper med ultraviolet lys i løbet af kun tre sekunder kan fjerne 99,99 pct. af vira og bakterier på badeværelset.

Det fremgår af en pressemeddelelse, hvor selskabet præsenterer prototypen på det selv-steriliserende toilet.

Læs også: Denne robot skal desinficere hospitalets stuer

UV-strålerne fungerer ved en lavere frekvens, end det UV-lys man typisk støder på og som eksempelvis benyttes i solarier og til væksthuse. Boeing påpeger derfor, at lyset eksempelvis ikke kan give en forbrænding eller gennemtrænge huden.

Mikrober eksploderer

Det har dog stadig en ødelæggende effekt på mikroberne, hedder det i pressemeddelelsen.

»UV-lyset ødelægger alle kendte mikrober ved bogstaveligt talt at få dem til at eksplodere,« siger ingeniør ved Boeing Jamie Childress i pressemeddelelsen, hvor han også uddyber, at det sker ved at matche molekylernes egenfrekvens.

Læs også: LED-lamper får bakterier til at selvdestruere på hospital

UV-systemet er kun tændt, når sensorer har sikret, at rummet er tomt, forsikrer Boeing. Når det sker, åbnes toiletsædet, så alle de relevante overflader kan rammes af lyset. Denne cyklus varer ifølge selskabet under tre sekunder, før kummen er klar til den næste toiletbruger.

Boeing kombinerer systemet med en vandhane, der steriliserer vandet med UV-lys, så det eksempelvis kan bruges til at børste tænder i. Derudover udstyres badeværelset med følere, der minimerer behovet for at røre ved knapper og håndtag.

Se flyproducentens egen præsentation af prototypen på et selvrensende flytoilet herunder.

Som et alternativ til skadeligt Far ultraviolet FUV (122–200nm), findes der N-UV lys (400-405nm) som er mere sikker at bruge sammen med mennesker, NUV dræber selv multiresistente bakterier som MRSA.

Ulempen ved NUV lys er det behøver længere tid til at udføre jobbet end FUV lys.

NUV lys findes til privat salg som f.eks. LED bånd:
N-UV light

Mvh.
Mike, Prolys

  • 3
  • 0

Hver gang jeg hører om de her "mirakel" løsninger er det første jeg tænker at de sidste 0.01% af bakterierne vil opbygge resistens.

Men er det faktisk en mulighed i forbindelse med UV lys?

En helt anden side af sagen er så, at de fleste plastic-materialer heller ikke bryder sig om UV lys i længden.

  • 2
  • 1

Enig PHK....men det er bedre end ingenting, sålænge passagererne(mændene især) kan ramme toilettet uden....for at sige det bredt ...overpisse toilet og gulv...i turbulente situationer. Et Pissoir i et af toiletrummene ville løse mange problemer dermed.

  • 1
  • 0