UV-lys breder sig i pandemiens skygge

Plus7. december 2020 kl. 16:403
UV-lys breder sig i pandemiens skygge
Luftrensningsmetoder, der hidtil har været forbeholdt hospitaler, renrum og særlige produktionslokaler, bliver nu taget i brug i kontorbygninger, hoteller – og på færger. UV-C-stråling kan nemlig inaktivere bakterier, svampesporer og vira, men leverandør advarer om, at der findes flere underlødige produkter på markedet, som enten ikke virker eller kan være farlige at bruge. Illustration: Karsten Snitkjær.
Molslinjens hurtigfærger har ligesom flere virksomheder fået installeret UV-lys i ventilationssystemerne, så vira og bakterier ikke spredes via luften. Leverandør advarer dog om, at teknologien nogle steder bruges uden tilstrækkelig hensyn til sikkerhed og effektivitet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Luftrensning Flere får fokus på ren luft og hygiejne

Et blåligt lys skinner svagt ud af stadigt flere ventilationskanaler. For at undgå luftbåren smittespredning installeres der nemlig ultraviolet lys i ventilationssystemerne flere steder i Danmark for tiden – blandt andet hos rederiet Molslinjen:

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
14. december 2020 kl. 09:24

Er der nogen som har undersøgt risiko for dannelse af ozon i disse anlæg??

2
10. december 2020 kl. 13:39

Jeg tænker det er prisen der har fået dem til at kigge på denne løsning, før de begynder at lave omfattende ændringer på færgens ventilationssystem.

Uden at have specialist viden, vil jeg da forestille mig at det kræver at færgen tages ud af drift ogr bringes på værft, for at modificere ventilationssystemet så omfattende, som ombygning til større eller fuld luft udskiftning vil betyde. Hvis det er mulig.

Derimod, vil installation af X-antal UV lamper, sandsynligvis kunne udføres med langt mindre afbrud i driften.

1
8. december 2020 kl. 14:03

I bygninger er det fornuftigt at recirklulere ventilationsluft og kun tilsætte den nødvendige friske tilluft, for at leve op til luftkvalitetskravenespare og samtidigt spare på energien. Endda nødvendigt for at leve op til energiramme-kravene. Men det gælder jo ikke på en færge - og særligt ikke med brændstofmotorer med langt mere overskudsvarme end nødvendigt. Så spørgsmålet er, hvorfor Molslinien ikke har tilpas kraftige hedeflader til at varme hele ventilationens luftstrøm op og droppe recirkulation og luftrensning. Om motorernes spildvarme ender i luften eller vandet er vel ligegyldigt i denne sammenhæng.