Utæt beton lukker isbjørneanlæg efter halvandet år
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Utæt beton lukker isbjørneanlæg efter halvandet år

København Zoo må frem til november lukke publikumssuccesen Den Arktiske Ring, som på trods af blot halvandet år på bagen har utætheder i betonen, selv om den på papiret er bygget af den vandtætte slags.

»Men det er der ikke noget unormalt i,« forsikrer Zoos administrerende direktør, Steffen Stræde.

Faktisk var Zoo bekendt med utæthederne, da anlægget i februar 2013 stod færdigt, men fagfolk forventede, at de ville lukke sig selv ved karbonatisering af betonen, forklarer han.

Det har de altså ikke gjort, og nu skal en uvildig skønsmand vurdere, hvad årsagen til utæthederne er, og dermed hvem der hænger på regningen.

Læs også: I nærkontakt med isbjørnene

Selv om Zoo havde forventet, at anlægget ville være tæt nu, er det ifølge direktøren ikke et problem, der er specielt for konstruktionen af Den Arktiske Ring, men en udfordring, der ofte ses ved vandtæt beton.

»Vi har at gøre med nogle betonvægge, som skal holde et kodylt vandtryk, og det er ekstremt kompliceret, har jeg ladet mig fortælle af fagfolk,« siger Steffen Stræde.

Den Arktiske Ring er blevet til takket være A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, og det 3.200 kvadratmeter store anlæg med 2.500 kubikmeter vand har kostet 150 millioner kroner.

2013 blev et rekordår for København Zoo med 1,4 millioner gæster – flere end nogensinde før. Den succes blev hurtigt tilskrevet Den Arktiske Ring, men frem til november må gæsterne altså gå forgæves, hvis de kommer for at opleve isbjørne og sæler under vand. Zoos isbjørnehun vil dog være at finde i det gamle anlæg, mens hannen er sendt på ferie i Skandinavisk Dyrepark.

Zoo benytter samtidig lejligheden til at lave publikumsforbedringer af anlægget i form af blandt andet toiletter og nye interaktive elementer.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

.. siges det.

»Vi har at gøre med nogle betonvægge, som skal holde et kodylt vandtryk, og det er ekstremt kompliceret,« siger Steffen Stræde.

Kan det blive til mere end ca. 5m vandsøjle (ca. 500hPa)?

 • 2
 • 0

I medens? De skal vel ikke tilbage til de skrækkelige gamle "bjørnegrotter". Som vel er revet ned siden, håber jeg. De var rædderlige at se på- dyr med stereotypisk adfærd ad libitum.

Mvh Tine- sorry- beton er noget som allerede Gerald Durell påpegede, at zoo-direktører også skal have forstand på. Og forstoppede wc-er (Morris). Og dyr, der er rendt ud. (David Taylor)Og meget andet...

Selvom Surikaterne i Aalborg Zoo var glimragende eksempler på dyr, der stikker ud- men søger hjem i buret, hver aften. I KBH Zoo så man dem aldrig- kun kedelige betonbunkere i surikatstørrelse.

 • 0
 • 0

Jeg vil ikke forklejne niveauet hos Aalborg Portland, men indholdet af link'et virker som om det har fået en gang "marketing-lak" for at læfolk kan kunne læse det. At blande beton efter rumfang kan udemærket virke, men kan lige såvel gå "galt", da man typisk ikke har styr på fugtindholdet i gruset. I parentes foreskriver beton standarden, at beton under vandtryk skal have et v/c-tal på 0.45 - ikke 0.50.

Recepten i bunden af siden foreskriver (forudsætter) 5% luftindhold. Dette kan almindeligvis kun opnåes ved tilsætning af luftindblandingsmiddel, hvilket jeg ikke mener fremgår tydeligt.

Læg forøvrigt mærke til alle de adskillige udførelsesmæssige forbehold der bliver taget. Styring af hærdetemperaturen er for øvrigt udeladt, selvom det kan give anledning til gennemgående revner i forbindelse med sammenstøbning af konstruktionsdele.

Man glemmer det ofte i farten, men stolpebeton er nemt - vandtæt beton en god del sværere...

 • 1
 • 0

Det er lidt pinligt for vores stand, hvis der stadig ikke ilægges tilstrækkelig armering så revnevidderne kan styres til passende små værdier. For vandtrykspåvirkede bassiner mv. bør man sigte efter højst 0,1 mm, hvilket lader sig gøre, men som koster i armeringsregnskabet. Regnereglerne for dette er klare og står i et dansk tillæg til den nugældende norm - og har i øvrigt stået i normen siden 1999. Interesserede kan høre mere om emnet på gå-hjem-mødet: https://ida.dk/event/311971?utm_source=aps...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten