Usynligt lys løb med lysprisen

Insulinproducenten Novo Nordisk tog sit nye hovedkvarter i Bagsværd i brug for et lille år siden, og som en del af byggeriet – der er inspireret af et insulinmolekyle – indgår også et helt nytænkt lysdesign, som Grontmij Lighting står bag.

»Den største udfordring har været at undgå, at lyset blænder,« fortæller lysdesigner i Grontmij Christina Augustesen.

»For det bedste lys er det, man ikke lægger mærke til.«

Den udfordring er ifølge Dansk Center for Lys’ jury løst til perfek­tion og en af grundene til, at juryen i sidste uge valgte at tildele Novo Nordisk Den Danske Lyspris 2014.

»Lysdesignerne på dette projekt har haft et mesterligt overblik over virkemidler og redskaber og har brugt dem overbevisende, men på en behageligt underspillet måde, der levner plads til mange andre indtryk og skaber ro og velvære,« som der står i begrundelsen for prisen.

De fire nominerede projekter er valgt ud fra kriterier som samspillet mellem belysning og mennesker, tekniske kvaliteter, funktionalitet og energiforbrug.

Med Novo Nordisks hovedsæde har Henning Larsen Architects skabt to bygninger – NN1 og NN2 – der ifølge Christina Augustesen tager stort hensyn til brugerne. Så lyset skulle helst ikke være i vejen.

Resultatet er et lysdesign, der hjælper med at vise vej op gennem bygningerne, og som kombinerer diffust og direkte lys i kontorer med differentieret lys i kantinen – for det meste med LED. Derudover har Grontmij Lighting udviklet nogle lysscenarier i NN2, som har hele loftet fuld af kassetter, der skifter farve i takt med døgnets og årstidernes rytme.

Senior project manager i Novo Nordisk Robert Blom Andersen har en særlig kærlighed til netop kassetterne i NN2, som han har været dybt involveret i. Men han mener, at lysdesignet generelt lever op til Novo Nordisks ønske om, at det ny hovedsæde skal være et vartegn og understrege virksomhedens identitet.

»Der er skabt et par meget behagelige bygninger for de 1.100 medarbejdere, hvor funktionalitet og æstetik er forenet,« siger han.

Belysning og mennesker

Siden lysprisen blev uddelt første gang i 2008 til det dengang nybyggede Skuespilhuset, har især samspillet mellem belysning og mennesker været i fokus for prisen.

Derfor udgjorde et kraftvarmeværk, en kirke og en fødestue de øvrige nominerede til årets pris.

»De nominerede repræsenterer den spændvidde, der er inden for, hvad vi kan lysteknisk i Danmark,« sagde direktør for Dansk Center for Lys Anne Bay ved prisoverrækkelsen.

Energitårnet er et kraftvarmeværk, der med sine 100 meter i højden og 200 meter i længden fylder godt i Roskildes landskab. Værket er dækket af aluminium med huller i, hvor der strømmer lys ud i forskellige farver, som bølger op og ned ad facaden og skal minde om gløderne i værkets forbrænding. Men de kan også 'spille' andre farvemelodier, som for eksempel orange nuancer under Roskilde Festival og til halloween.

I Langenæs Kirke trængte man til at lukke lyset ind for at få materialerne til at folde sig ud.

»Himlen fra Langenæs er bragt ind i kirken, men kirkegængernes blik er også vendt ud,« fortæller Elle-Mie Ejdrup Hansen, der står bag renovering og kunstnerisk udsmykning af kirken.

Den sidste nominerede er verdens første sansefødestue. Den findes på Nordsjællands Hospital, hvor den med et lyd- og lyskoncept er med til at afdramatisere fødslen. For eksempel hjælper lyden og billederne fra en storskærm med bølger den fødende med hendes åndedræt.

93 procent af de par, der allerede har brugt stuen og er blevet spurgt om deres oplevelse, mener, det har en positiv effekt på hele fødsels­oplevelsen.

Samtidig gør det jordemødrenes arbejdsglæde større:

»Lyset og lyden har også den effekt, at alle, der kommer ind på stuen, taler mere afdæmpet, og det tager toppen af de kritiske situationer, der måtte opstå,« fortæller tidligere chefjordemoder på Nordsjællands Hospital Katrine Hornum-Stenz.