Ustabil strøm og høje elafgifter tiltrækker små batterianlæg

12. februar 2016 kl. 13:5921
Ustabil strøm og høje elafgifter tiltrækker små batterianlæg
Illustration: MI Grafik.
Prisreduktionen på små solcelle/batteri-anlæg trækkes af en stigende efterspørgsel verden over, rapporterer Energinet.dk i sin screening af den globale markeds­udvikling.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et værn mod en ustabil elforsyning, en billig måde at elforsyne nye forbrugere i ulandene på og en givtig mulighed for at slippe for høje elafgifter.

Det er nogle af de forskellige ‘drivere’, som verden over ser ud til at få efterspørgslen på batterianlæg i husstandsstørrelse til at vokse.

Kombineret med en forventning om kraftige teknologispring og deraf følgende prisfald betyder det, at markedet for batteriteknologi for alvor vil vokse frem mod 2020.

Det konkluderer Energinet.dk efter en screening af forskellige globale aktørers syn på markedsudviklingen inden for batteriteknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Små batterianlæg vil tilplastre danske tage med solceller

Det er Energinet.dk’s afdeling for Energianalyse, som står bag screeningen, og her forklarer afdelingsleder Hanne Storm Edlefsen, at det var overraskende at erfare, hvor hurtigt prisen på batterierne falder:

»Vi havde da forventet et vist prisfald på batteriteknologien. Men at det går så hurtigt rundtomkring, var virkelig overraskende og betyder, at vi måske skal være klar til at håndtere disse anlæg tidligere, end vi troede,« siger hun.

Artiklen fortsætter under grafikken

Artiklen fortsætter efter annoncen

Illustration: MI Grafik.

Hun forklarer, at solcelle-batteri­anlæg ikke i første omgang vil påvirke transmissionsnettet – som er Energinet.dk’s ansvarsområde – fordi de typisk tilsluttes på distributionsniveau, altså helt ude ved forbrugeren:

»Men vi skal være klar til at håndtere den stigende og hurtigt varierende mængde solcellestrøm, som batterianlæggene er med til at fremme. For eksempel skal vi have endnu bedre data til vores solprognoseværktøjer, når vi skal holde balancen i elnettet,« siger Hanne Storm Edlefsen.

Hjælper mod svagt elnet

Mens den stigende efterspørgsel på batterianlæg er en global foreteelse, er der alligevel stor forskel på årsagen til den store interesse, viser Energinet.dk’s screening.

I ulandene kræver en voksende middelklasse en mere stabil elforsyning, som ikke altid kan leveres fra centralt hold. Derfor anskaffer man sig batterier som private nødstrøms­anlæg.

El-forsyning af nye elforbrugere i ulandene klares ligeledes billigst ved små såkaldte offgrid-løsninger med for eksempel solceller og et batteri – frem for lange kabler ind til et kraftværk. Det øger også efterspørgslen.

I USA afhjælper batterianlæg i kombination med solceller et svagt net og giver samtidig forbrugerne mulighed for at spare elafgifter.

Forbrugere i Japan slås med effektmangel efter Fukushima og er derfor klar til at investere i både brændselscelle-nødstrømsanlæg og batteri­anlæg, ligesom man udnytter elbilens batteri som nødstrømsanlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig har udviklingen i Tyskland – hvor man har givet støtte til etablering af batterianlæg – på rekordtid ført til etablering af 20.000 solcelle-batterianlæg sidste år.

Levetid stiger til 30 år

Ifølge screeningen er prisen på mange el-lagringsteknologier faldet eksponentielt fra 2008 til 2013. Det er især lithium-ion-batterierne, som er blevet billigere, og som nu forventes således at lande mellem godt 1.300 og 2.000 kroner pr. kWh i 2020.

Også batteriernes levetid vil forbedres dramatisk frem mod 2020, ligesom det allerede er sket i 2008-2013, vurderer Det Internationale Energiagentur (IEA) i sin Technology Perspective Rapport fra 2015.

Således regner IEA med en levetid for lithium-ion-batterier på 10.000 cykler i 2020. Det svarer til knap 30 år med én daglig op- og afladning; levetiden i dag er 5-10 år.

Hos elselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi, holder man også et vågent øje med udviklingen inden for små batterianlæg.

»Når man ser på udviklingen i Tyskland, så siger det os, at det pludselig kan gå meget stærkt,« siger forsknings- og udviklingsdirektør Jørgen S. Christensen fra Dansk Energi.

Ifølge Energinet.dk’s analyse, der bygger oven på screeningen, vil de mange kombi-batterianlæg ikke ændre på, at elkunderne fortsat skal kunne trække på elnettet, ligesom spidslast-effektforbruget derfor stadig vil være det samme.

Til gengæld mener Jørgen S. Christensen, at batterierne – hvis man bruger dem intelligent – vil kunne afhjælpe de spændingsproblemer, som de mange solcelle­anlæg kan skabe ude i distributionsnettene:

»Vi kigger efter måder, hvorpå man kan udnytte batterierne intelligent. For eksempel kunne man forestille sig, at husstande med solcelle-batterianlæg frivilligt begrænsede deres træk på nettet til mindre end 25 ampere og til gengæld fik penge for dette,« forklarer han.

Råd: Vent et par år endnu

Konsulent Lars Riise fra firmaet Green Ways, der rådgiver om investering i mindre VE-anlæg, mener dog, at der kommer til at gå et par år, før batterierne er kommet så meget ned i pris, at det kan betale sig at investere i et batterianlæg til sine solceller:

»Sidste år kiggede jeg sammen med Teknologisk Institut på økonomi og ydeevne ved forskellige typer husstandsbatterier. Her stod det klart, at af de teknologier, der udbydes på markedet for private husstande i dag, så er det lithium- ion-batterierne, der bliver fremtiden,« siger han.

Han tilføjer, at det klogeste, man i dag kan gøre som solcelleejer, er at forberede sit solcelleanlæg til batterier og så vente et par år, til prisen er faldet tilstrækkelig.

Energinet.dk’s screening peger endvidere på, at mange kombianlæg vil medføre, at netselskaberne får mindre ind i nettariffer og derfor må sætte satsen op pr. kWh.

En højere nettarif vil gøre det til en endnu bedre forretning at lagre og dermed udnytte egenproduceret solcellestrøm.

Derfor kan ændrede tarifferinger og nye markedsmodeller overvejes på sigt for at imødekomme denne udvikling, hedder det i screeningsnotatet.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
32
18. februar 2016 kl. 00:40

...ikke for at give dig ondt i r.....jeg "udnytter" ikke reglerne. Enhver kan og må opsætte solceller. Hvis jeg nu skal være lidt pernitten så hedder det ikke "en større solcelle", men flere solceller :-) Bare sådan, du ved :-) Eftersom vi ikke selv dyrker grønsager har vi ikke ondt i nogle legemsdele ved selv at lave noget strøm på matriklen .-)

Aksel

30
18. februar 2016 kl. 00:14

..ifht årstid, for lidt paneler. Eller for lidt kapacitet :-) Med en del host års erfaring er vi kommet til et kompromis her i husstanden :-) Wiiiii, med en sms bliver bilen derhjemme bedt om lige at lade på solstrøm, medens vi er på arbejde. Det er ok :-) når ellers vi kører på vores elcykler.... som vi lader på vores, skal vi sige, alternative anlæg... Det alternative anlægs størrelse er en hemmelighed, ligesom batteribankens størrelse :-) Om det kan betale sig ? aner det ikke, men det med Fluence på solstrøm er ok :-) Den bil kører afsindigt godt på solstrøm :-) Som sød sol og sommer :-)

Mvh Aksel som er glad for vi ikke har 100 dage uden solstrøm !

28
17. februar 2016 kl. 23:32

Aksel - al min argumentation i denne tråd har gået på, at man ikke kan sætte en kwh lagringpris udfra den totale lagring til 7 kwh i 365 dage om året i 10 år.

Rigtigt, men til gengæld betyder det så også at levetiden bliver længere. Færre cykler -> længere levetid.

At beregne den eksakte lagringspris er komplekst. Det kræver en simulation af lageret, familiens forbrug og produktionen. Jo mindre lageret er i forhold til forbruget, jo bedre kan du udnytte lageret. Omvendt hvis lageret er stort, så kan du end ikke regne med en fuld cyklus per dag om sommeren, da det ikke er sikkert at du når at bruge den lagrede strøm om natten, før at det igen er blevet morgen og der kommer frisk strøm ind.

Et større lager betyder til gengæld at du har strøm nogle af de famøse 100 dage (uden at tage stilling til om tallet 100 er rigtigt).

Jeg tror ærligt talt ikke at batterilager er billigt nok til at give økonomisk mening endnu. På den anden side, så er det hellere ikke så dyrt at man kommer til at tabe meget på det. Så det er noget man kan lege med for små midler. Nogle sætter måske også pris på at køre på selvproduceret strøm så meget som muligt.

27
17. februar 2016 kl. 23:24

...du mangler bare at skrive "det kan da godt være" at der bliver produceret i flere dage end "jeg lige havde beregnet". :-) Citat: Aksel - al min argumentation i denne tråd har gået på, at man ikke kan sætte en kwh lagringpris udfra den totale lagring til 7 kwh i 365 dage om året i 10 år.

Det var så heller ikke din påstand ...

Men jeg slutter her Citat slut

Det havde nu klædt dig at trække den med de "100 dage" tilbage......og de tal du der slynger ud er da helt..........

Mvh Aksel

25
17. februar 2016 kl. 23:01

...læse hvad jeg spørger om: Jeg snakker ikke om at lagre......jeg vil bare høre om du virkelig mener at solceller ikke producerer 100 dage/år når solen ikke skinner? Det kan vel ikke være så svært et ? Igen, jeg har ikke skrevet noget om at lagre !

Citat : den totale lagring til 7 kwh i 365 dage om året i 10 år Citat slut. Hvor F.. får du det fra ???

Aksel

23
17. februar 2016 kl. 22:42

...at 100 dage uden sol ikke er det samme som 100 dage uden produktion, tak ? Jeg er så inderligt ligeglad med hvad der bliver brugt i installationen. Det har intet med sagen at gøre !!

Fokus, tak..Jeg har på intet tidspunkt sagt noget om det smarte i at gemme energien i batterier, enig? ellers må du lige minde mig om det med citat :-) Bortset fra det kan du vel ikke negligere en produktion som rent faktisk sker i de famøse 100 dage ?

Mvh Aksel

21
17. februar 2016 kl. 21:16

...jeg faldt bare lige over din påstand om 100 dage uden sol. Det kunne forlede nogen ? til at tro der så ikke er produktion 100 dage om året ? Det er i den grad forkert......

Tracking og vinteroptimeret vinkel på anlægget betyder til gengæld ikke en disse de dage produktionen er nul. nul *nul = 0. Og så lige den her:

Citat: Og husk lige, at det jeg er interesseret i, er batteriets interaktion med solcellestørrelse og husstandforbrug samt m.h.t. virkninggrader både op og ned. 92% er kun den ene vej

Citat slut..

Der er da dage med 0 produktion, øv...Du får det bare til at lyde som om der er 100 dage uden sol og dermed ingen produktion. Har jeg ret i det ? Eller mener du ikke en mindre produktion skal indgå i evt. regnskab for om det er rentabelt med batterier ? eller noget.. ?

Nå, her er tallene for vores 3 kwP anlæg, ØstJylland, retning øst/syd øst, tag 35 grader hældning. Nogle går vildt meget op i de tal, mellem dig og mig betyder fem eller 10 grader så inderligt lidt. Det ved du jo nok med din viden om solceller :-)

Here goes:

Jan 12: 75,4 kwH bedste dag 6-1 med 5,8 Feb 12 141,6 kwH bedste dag 15-2 med 11,5 Mar 12 288 kwH bedste dag med 30-3 med 17,3

Tallene fra '11 er ikke komplette da anlægget blev udviddet og lagt på taget. Det må du bære over med :-)

Nov 12: 50 kwH bedste dag 4-11 7,10 kwH Dec 12 30 kwH bedste dag 6-12 4,6 kwH Denne måned er der adskillige dage med 0,et eller andet :-) Jan 12 29 kwH, nedtur....bedste dag 11-1 3,2 kwH Feb 12 80 kwH bedste dag 26-2 11,00 kwH Når det nu lige går så godt, skal vi så ikke lige tage Marts måned med :-)

Mar 12 266 kwH bedste dag 15-3 15,6 kwH

Så hopper vi til '14 :-)

Nov 14 78 kwH, bedste dag 25-11 med 6,7 kwH Dec 14 32 kwH (gys) bedste dag 20-12 med 2,5 kwH Jan 14 50 kwH bedste dag 4-1 med 5,0 kwH

Og '15 :-)

Jan 50 kwH bedste dag17-1 med 5,6 kwH Feb 71 kwH bedste dag 10-2 med 8,1 kwH Behøver vel ikke nævne Marts med 236 kwH :-) osv osv

Nov 15 69 kwH bedste dag 8-11 med 7,5 kwH Dec 15 26 kwH bedste dag 13-12 med 4,5 kwH

Og '16 Jan 16 56 kwH bedste dag 22-1 6,1 kwH Feb 16 har vi af gode grunde ikke tal på endnu men både 13-14-15-16 var da gode dage :-) Dette var de foreløbige tal, har du spørgsmål til en bestemt dato, så bare spørg :-)

Bare du ikke påstår at 100 dage uden sol er det samme som 100 uden solcellestrøm !!!

Mvh Aksel

19
17. februar 2016 kl. 18:19

Citat: "hvordan kan du kalkulere den pris, når du ikke tager hensyn til at vi har 100 dage år uden sol?" Citat slut.

Hvortil jeg svarede:

Nu er det jo ikke sådan... ...at solceller ikke producerer noget som helst hvis solen ikke skinner ? Enig eller uenig ? Vil det sige at mit anlæg ikke producerer i tre måneder/år ? Klart, produktionen er lavere, i de mørkeste tre måneder bliver der ikke lavet det store :-) Enig eller uenig ?

Det er mig en gåde hvorfor der "automatisk" (Karsten Henneberg) fratrækkes 100 dage uden sol !!! Der er mange data tilgængelige..........på produceret kwH i alle måneder....

Karsten, hvordan laver du det regnskab ? Jeg vil gerne have at du specifikt svarer på det om de 100 dage :-) Hvorfor ? Mener du virkelig at solceller ikke laver "noget" i 100 dage om året ?

Karsten, du er meget velkommen til at spørge om du må se vores produktion fra' 11 til i dag :-) på et 3 kwp anlæg. Du kan glæde dig, der er enkelte dage hvor der er produceret 0,0 dut... :-)

Men at der er 100 dage uden sol og at det skulle betyde nul (0) produktion, den tror du vist ikke selv på?

Den bliver svær at sluge, Karsten :-)

Mvh Aksel

18
16. februar 2016 kl. 21:41

Men der mangler:</p>
<p>+fragt + importtold + momsen af denne</p>
<p>+DC-AC inverter</p>
<p>Installationomkostninger
der mangler virkningsgrad op/ ned/ op

Du henter anlægget hos Tesla på Amager.

Virkningsgrad på 92% fremgår her: https://www.teslamotors.com/da_DK/powerwall

Ideen er at du genbruger AC-DC inverter fra solcelleanlægget så der er ingen udgift til dette.

Du kan selv skrue anlægget op men skal naturligvis bruge en elektriker til at tilslutte det.

16
16. februar 2016 kl. 11:30

Jeg synes Micaels tilgang giver god mening som en overslagsberegning. Jeg har selv lavet noget lignene og prøve at variere pris, levetid osv. og jeg får disse tal:

CAPEX cycles [10 år] [20 år] [30 år] $/kWh DK/kWh 1000 2000 3650 7300 10950 500 3250 kr. 3,42 kr. 1,94 kr. 1,30 kr. 0,95 kr. 0,86 400 2600 kr. 2,73 kr. 1,55 kr. 1,04 kr. 0,76 kr. 0,69 300 1950 kr. 2,05 kr. 1,17 kr. 0,78 kr. 0,57 kr. 0,52 200 1300 kr. 1,37 kr. 0,78 kr. 0,52 kr. 0,38 kr. 0,34 100 650 kr. 0,68 kr. 0,39 kr. 0,26 kr. 0,19 kr. 0,17

Redigeret: Beklager det er lidt svært at tyde

15
15. februar 2016 kl. 18:25

...at solceller ikke producerer noget som helst hvis solen ikke skinner ? Enig eller uenig ? Vil det sige at mit anlæg ikke producerer i tre måneder/år ? Klart, produktionen er lavere, i de mørkeste tre måneder bliver der ikke lavet det store :-) Enig eller uenig ?

Mvh Aksel

14
15. februar 2016 kl. 13:16

Anbefalinger:

Fjern afgiften på elektricitet og abonnent-omkostningerne for at kunne forbruge elektricitet.

Beskat kun produktionen af elektricitet i forhold til hvor meget CO2 udledning der er forbundet med den.

Lad prisen på strøm flyde for forbrugerne, så prisen pr kwh bliver sat af udbuddet og efterspørgslen.

På den måde vil forbrugerne tilpasse sig den ændrerede produktions-struktur der forekommer som følge af solceller og vindmøller.

Det nuværende system kan være med til at få folk til have en adfærd der er kunstigt skabt af ufornuftige afgifter.

I et fremtidig system som følger mine anbefalinger vil det måske være økonomisk rentabelt at have lokal lagringskapacitet. Rentabiliteten vil afhænge af hvor store prisudsvingene vil være. Jo større prisudsvingene er, jo mere rentabelt vil det være at have lagringskapacitet.

11
15. februar 2016 kl. 10:22

@Karsten

Men der mangler:

At du kigger på den samlede løsning der hedder: Solceller, inverter og batteri, altså en løsning der er forbruger rentabel og opsat.

En ekstra cyklus i ovenstående forbruger rentable setup vil koste: 1,17 kroner/Kwh Hvilket er ekstremt dyrt sammenholdt med variationen på spotprisen.

9
14. februar 2016 kl. 19:23

Michael - til gennemdokumenteret hører links ...

https://www.teslamotors.com/presskit/teslaenergy

$3K omregnet til Kr=19.900,-kr + moms, 5K + profit, 5K = 30.000,- Nedenstående er Snappet fra link:

Tesla’s selling price to installers is $3,750 for 10kWh and $3,000 for 7kWh. (Price excludes inverter and installation.)

Powerwall specs:

Mounting: Wall Mounted Indoor/Outdoor Inverter: Pairs with growing list of inverters Energy: 7 kWh or 10 kWh Continuous Power: 3.3 kW Peak Power: 3.3 kW Round Trip Efficiency: >92% Operating Temperature Range: -20C (-4F) to 50C (122F) Warranty: 10 years Dimensions: H: 1300mm W: 860mm D:180mm

7
14. februar 2016 kl. 18:36

Michael - det har du skrevet mange gange - må vi se et gennemdokumenteret eksempel!

Tesla powerwall (en hypet mærkevare) pris ca 30.000 kroner 10 års garanti 7Kwh daglig cyklus

(30.000 kroner/ 3650 dage) / 7 Kwh

Cyklus pris 1,17 Kroner/Kwh, under den antagelse at den altid benyttes maksimalt og at den brænder af umiddelbart efter 10 års dagen.

Sammenholdt med at kunne tjene ganske få øre pr cyklus (hvad svinger spot prisen med?) Så er det ligegyldigt om det koster 50 øre eller 2 kroner pr cyklus/Kwh.

5
14. februar 2016 kl. 13:38

I Danmark har vi svært ved at skille skat og adfærdsregulerende afgifter. Det er en blindhed der rammer politikere og journalister i flæng. De elafgifter startede som en god ide, er ikke blevet reguleret efter den oprindelige hensigt, efterhånden som virkeligheden har forandres sig.
Der er derfor ikke sammenhæng mellem det der er samfundsmæssigt gavnlige og det økonomiske incitament for borgerne. Da det er os der vælger folketingets sammensætning, er det vel indirekte vores egen skyld.

Jeg er sikker på at borgerne er meget mere innovative end det kan forudsiges af nogen.

Så lad os da blive enige om at bruge afgifter rigtigt, der hvor en ændring af adfærd gavner os som samfund og betale skat af vores indkomst istedet.

3
13. februar 2016 kl. 14:59

...med en meget høj leveringssikkerhed på ialt 99,997 %, så der er ikke et problem, som batterierne skal rette op på. Men det er selvfølgeligt mere attraktivt pga de høje danske el-afgifter og PSO, der gør batterier billigere. Det er måske bare ikke den rigtige samfundsøkonomiske løsning, hvor man nok istedet skulle bruge det kollektive elnet, der allerede er investeret i.

2
13. februar 2016 kl. 02:25

fik penge for

... er der provenu i det? Nå ikke? Så glem det. ;-). Undskyld den sarkastisk tone. Det er en fin teknisk idé, men det er dybest set ikke et teknisk problem, for som tingene flasker sig lige nu bliver det løst helt af sig selv og hurtigere end vi næsten kan følge med. Problemet er at man har opfattet el-systemet som et skattesystem og ikke brugt afgifterne med beherskelse.

1
12. februar 2016 kl. 22:27

kunne man ikke også tænke sig at batteri-ejere fik penge for at slå deres opladning i vintermånederne fra op til store blæste - så vindmøllerne kan lade de lokale batterier op i stedet for at sælge strømmen til 0 kr. uden for de danske grænser?