USS Ponce tester laserstråle til nedskydning af droner

Inden for et par måneder vil USS Ponce, der opererer i Den Persiske Bugt, blive udstyret med et 30 kW laser våben, der kan bruges til at nedskyde droner.

Det nye laservåben indeholder seks kommercielle fiberlasere. Det fungerer som en inkoherænt lyskilde - med andre ord ikke som én samlet laser.

Det er dog ikke afgørende, for det er, når den optiske effekt fokuseres på et mål, at målet bryder i brand eller ødelægges på anden vis, som det fremgår af en videooptagelse.

Fordelen ved det nye Laser Weapon System eller LaWS i den militære jargon er, at det kan fremstilles af standard komponenter, der allerede findes på markedet.

Hvis forsøget om bord USS Ponce forløber tilfredsstillende, er det planen, at laservåben med en rækkevidde på ca. halvanden kilometer skal installeres på flere krigsskibe efter 2017.

Laservåben sparer penge

Det amerikanske militær har eksperimenteret med laservåben gennem flere årtier, men det var først, efter moderne faststoflasere og fiberlasere med højt effekt er blevet udviklet inden for de seneste ti år, at det er blevet praktisk muligt at medtage laservåben i felten.

Før faststoflaserne blev brugbare, forsøgte man sig med kemiske lasere, men de er vanskeligere at bruge under operationer, da de nødvendige kemikalier er svære at håndtere og optager for megen plads, hvilket er et problem på en feltmission.

Fordelen ved faststoflasere er, at de kun behøver elektricitet og køling for at virke.

»Faststoflasere repræsenterer et stort fremskridt inden for moderne krigsførelse med at give en koncentreret energikilde. Det svarer til, hvad kanonkrudt betød i en tid, hvor knive og sværd var almindelige,« siger Peter Morrison fra Ofiice of Naval Research's Solid State Laser Technology Maturation Program.

Efter et moderne laservåben er installeret, koster det kun omkring en dollar at fyre det af. Det skal sammenholdes med de titusinder eller hundrede tusinde dollar, det koster at affyre et konventionelt missil.

US Army afprøver også teknologien til laservåben. På denne video forklarer Michael Rinn fra Boeing om et 10 kW lasersystem, der er testet med henblik på at afværge morterangreb og angreb fra droner.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er et relativt langsomt virkende system. ca 4 sekunder fra laseren begynder til den første effekt ses i målet.Ca 10 sekunder til målet begynder at bryde op Selvfølgelig hvis det kan sigtes præcist nok og ramme selve sensoren betyder det ikke så meget på et hurtigt mål, da det så vil miste sin terminal guidance. http://www.ausairpower.net/APA-Rus-Cruise-...

 • 0
 • 2

Nu ligner denne drone jo et af mine gamle fjernstyrede fly, i balsa og film.. ! .. ved ikke hvordan den vil virke på en overflade af f.eks. blankpoleret aluminium..!?

Jeg har selv en 80w CO² laser cutter.. og den kan ikke så meget som misfarve overfladen af et stykke alufolie..! .. men der er vist også noget med, at bølgelængden fra en CO² ikke er ret god til metal.!?

.. synes bare at det lyder "for godt til at være sandt", at det kan lade sig gøre..?

 • 1
 • 2

Der er ingen tvivl om at dette kun er begyndelsen på en helt ny våbenteknologi og våbenkapløb. Tanken er at laser (DEW) om få år vil afløse disse "Gatling"-systemer på krigsskibe til bekæmpelse af indkommende og lavtgående sømålsmissiler. Disse missiler kan f.eks. detekteres af en UAV i hver kvadrant der følger skibet i stor højde og i en passende radius. En så kraftig laserstråle vil for øvrig også omgående ødelægge alle optiske sensorer til jagerfly den træffer, for ikke at nævne hvordan piloten vil opleve at blive belyst med dette våben!

 • 1
 • 1

specielt krigs skibe faar traditionelt mandlige navne og i USA naesten altid efter historiske karakterer. Proev at slaa Ponce de Leon op, istedet for at demonstrere sproglig og kulturel uvidenhed.

Mht artiklen er det interessant nok, men netop fordi det er lysbaseret giver jeg andre ret i at blankpolering maa kunne reducere effekten. Historisk var vaabenkaploeb altid bedre projektil (pilespids, kugler, eksplosiver, retningbestemte eksplosiver osv) vs bedre armering. Dette har ikke aendret sig saa nu kan vi tilfoeje lys til projektilerne og reflektion til armeringen

 • 1
 • 2

EO sensore kan måske beskyttes med coatede linser ,men hvilken effekt vil en radar der modtager denne effekt have? vil transmitteren brænde ud eller vil reciverdelen blive skadet , eller vil en laser ikke have nogen effekt på elektronikdelen i et missil? Missilet/flyet behøves jo at blive Hard killed , softkill på guidance systemet er jo tilstrækkeligt.

http://www.northropgrumman.com/Capabilitie...

At beklæde fly/missiler med blanke overflader vil beskytte dem mod laser men gøre at de detekteres meget før med optiske sensorer(eyeball mk1)og kan engageres med kinetiske våbentyper, styret af radar. Stelth og forsvar mod laser er ikke helt kompatible, mange stelth materialer absorberer jo netop radarenergien, hvorimod forsvar mod laser kræver reflektioner af energien.

 • 0
 • 1

Mærkelig, sætningskonstruktion:

Det er dog ikke afgørende, for det er, når den optiske effekt fokuseres på et mål, at målet bryder i brand eller

 • 0
 • 2

Mærkelig, sætningskonstruktion:

Det er dog ikke afgørende, for det er, når den optiske effekt fokuseres på et mål, at målet bryder i brand eller

 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten