Usikkerhed om CO2-lagring får Dong til at droppe kullene
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Usikkerhed om CO2-lagring får Dong til at droppe kullene

Efter snart to år med underskud på kulkraftværkerne opgiver Dong Energy nu de fleste af deres kulkraftsinvesteringer frem mod 2020 og bebuder midlertidig lukning af en-to af selskabets store, danske kulkraftværksblokke.

Kovendingen bunder ikke alene i dårlig økonomi, men også dæmpede forventninger til CO2-lagring.

»Kulkraft uden CCS (CO2-lagring, red.) rimer ikke på vores strategi, og jeg vurderer ikke, at CCS er en kommerciel realistisk teknologi før 2020,« siger han, men understreger, at Dong ikke for alvor tvivler på CO2-lagring.

»Men vi har da dæmpede forventninger frem til 2020. Vi tror på teknologien, men politisk er CCS stadig uafklaret,« siger Niels Bergh-Hansen og tilføjer, at der ikke vil blive investeret i kulkraft før efter 2020. Lige bortset fra det tyske kulkraftværk i Greifswald, hvor man afventer vilkårene for en miljøgodkendelse.

Til gengæld vil Dong Energy ifølge koncerndirektør Niels Bergh-Hansen investere i vindkraft og i at ombygge de eksisterende værker til biomasse i henhold til det mål som koncernen har sat sig i 2040, hvor hele 85 procent af selskabets energiproduktion skal komme fra CO2-neutrale energikilder og kun 15 procent fra fossile brændsler. I dag er det omvendt.

Den nøjagtige indsatsplan frem til 2020 offentliggør Dong sidst på året. Men målet er, at halvdelen af energien i 2020 skal komme fra CO2-neutrale energikilder.

Ekspert: Dong tvivler på CCS

Hos EA Energianalyse bliver Dongs udmelding modtaget med interesse, fordi den signalerer, at selskabet nu for alvor tager klimaproblematikken alvorlig, men også fordi man åbenbart tvivler på CCS-teknologien:

»Det tager jo lang tid at få planlagt og bygget et kulkraftværk, der senere kan få CCS, så man burde jo begynde allerede nu for at være klar til 2020. Så jeg fortolker udmeldingen som, at Dong tvivler,« siger han.

Han tilføjer, at flere af EA Energianalyses beregninger viser, at træpiller er et konkurrencedygtigt brændsel i store centrale kraftværker på grund af CO2-kvotepriser, afgiftsstruktur med videre.

Billig gas skader kullene

Hans-Henrik Lindboe er ikke overrasket over, at kulkraftværkerne ikke har tjent mange penge de seneste par år. Det skyldes, at elforbruget har været faldende, og at kulprisen har været relativt høj, uden at elpriserne er fulgt med op i fuldt omfang.

Det skyldes igen en stor vandkraftproduktion, og at naturgaspriserne er faldet på grund af lavere efterspørgsel efter den økonomiske krise. Alt det går ud over kulkraftværkerne.

Gasprisen har betydning, fordi kulværkerne især tjener penge i spidslastperioderne, hvor de traditionelt dyrere gasfyrede kraftværker sættes ind og dermed presser elprisen op. Men det er ikke sket siden begyndelsen af 2008, og derfor har kulværkerne klaret sig skidt.

Om det tætte forhold mellem gas- og kulpris holder sig, er svært at sige, påpeger Hans-Henrik Lindboe og henviser til beregninger af elpriserne og kulkraftværkernes produktionspriser, som er udarbejdet i forbindelse med Varmeplan Hovedstaden:

»Jeg tror, at vi skal til at gøre op med forestillingen om, at kul er et billigt brændsel. Efterspørgslen er stigende i verden uden for EU, tilskuddene til kulproduktion forsvinder i Europa, og udgifterne til CO2-kvoter eller CCS vokser sandsynligvis,« siger han.

Det er skidt, alt fosforen og sikkert også en bunke andre mineraler går til spilde når man brænder biomasen af på et ombygget kulkraftværk. Meget godt nu og her, men dong skal hellere satse på en anden energikilde til at erstatte biomasse afbrændingen i fremtiden så vi kan bruge den til at forsyne transportsektoren og genindvinde mineralerne i den og få dem ud på markerne igen.

  • 0
  • 0

[i]...tilskuddene til kulproduktion forsvinder i Europa...[/i]

Er der en venlig sjæl der kan forklare mig hvad der menes med ovenstående sætning?

  • 0
  • 0

[i]...tilskuddene til kulproduktion forsvinder i Europa...[/i]

Er der en venlig sjæl der kan forklare mig hvad der menes med ovenstående sætning?

Tyske kulminearbejdere og danske vindmølle ditto får penge af det omgivende samfund, da man grundlæggende ikke aner hvad de ellers skal lave.

  • 0
  • 0