I februar 2016 slog FN’s verdenssundhedsorganisation WHO zika-alarm, efter at hundredvis af babyer i Sydamerika var født med hjerneskader. Man konkluderede, at deres underudviklede kranier (microcephali) skyldtes, at deres mødre under graviditeten var blevet stykket af en myg, der havde overført zika-virussen.
De følgende mange måneder var der stor interesse for virussen, der har spredt sig til omkring 80 lande verden over. Men den seneste tid har der været stille, og det er skidt, mener National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).
I et specialnummer af tidsskriftet Journal of Infectious Diseases, hvor man sætter fokus på netop zika, advarer forskerne verden mod at tro, at den globale epidemi er overstået. For der er stadig mange ubesvarede spørgsmål omkring zika.
Forskningsmæssigt ved man meget om virussen, myggen der overfører virussen, ligesom man arbejder på behandlinger og en forebyggende vaccine.
Men for eksempel er der behov for at vide, om og i givet fald hvordan mutationer gør det lettere for virussen at sprede sig geografisk, ligesom man ikke ved om forskellige arter af Aedes-myggen vil være i stand til at overføre zika, og hvad det vil kunne betyde i fremtiden.
Forskerne vil også gerne vide, hvad der tilsyneladende er unikt ved zika i forhold til andre mere kendt virussygdomme som denguefeber. Det gælder blandt andet, at zika kan give medfødte infektioner, neurologiske skader og hjernebetændelse, ligesom man ved, at voksne smittede overfører virussen seksuelt, og at patienterne er smittebærere i lang tid efter.
Umiddelbart vækker de medfødte skader størst bekymring. Forsterskader som underudviklede, deformerede kranier, der har givet børnene alvorlige hjerneskader, er synlige fra fødslen. Men lægerne har også set, at ellers raske babyer fødes smittet med zika, og hvor mentale og fysiske skader først viser sig senere.
Det er en medicinsk tragedie, og de samfundsmæssige udfordringer zika giver, vil kræve årtier med økonomisk, medicinsk og social støtte, skriver NIAID.
Forskerne peger på, at man i undersøgelsen af zika kan inddrage erfaringerne fra 1960’erne, hvor USA blev ramt af en epidemi af børnesygdommen røde hunde, hvor tusindvis af babyer blev født med rubellasyndrom (hjerneskade, døvhed, blindhed, hjertefejl og dårligt immunforsvar), fordi deres mødre var blevet smittede under graviditeten.
Samtidig kan erfaringerne fra zika-pandemien bruges til at imødegå nye smitsomme sygdomsudfordringer.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard