USA’s miljøagentur: Glyphosat er uskadeligt for mennesker
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

USA’s miljøagentur: Glyphosat er uskadeligt for mennesker

Illustration: GesturGis / Bigstock

USA’s miljøagentur EPA (Environmental Protection Agency) fastslår i en nyligt udsendt meddelelse, at det vurderer sprøjtemidlet glyphosat som uskadeligt for mennesker.

Glyphosat, som er den aktive ingrediens i bl.a. ukrudtsmidlet Roundup, er blevet livligt diskuteret i de senere år, da midlet har stået foran en fornyet godkendelse i EU.

Oplægget til fornyelsen hed i første omgang 15 år mere, men massiv modstand i EU fra både miljøorganisationer og politikere fik skåret perioden ned til foreløbig fem år efter en længerevarende proces i EU-Kommissionen og appeludvalget.

Autoriteter strides

Kritikken udsprang især af WHO’s rapport fra 2015, der konkluderede, at glyphosat sandsynligvis var kræftfremkaldende, selv om EU’s fødevareautoritet, EFSA, og EU’s kemikalieagentur, ECHA, senere har erklæret sig uenige i den sag.

Begge har vurderet, at glyphosat ikke er kræftfremkaldende, mens en komité af kræftlæger under verdenssundhedsorganisationen WHO (IARC) har stemplet sprøjtemidler med glyphosat som »sandsynligvis kræftfremkaldende«.

Læs også: EU forlænger omstridt ukrudtsmiddel i fem år

EPA mener altså heller ikke, at stoffet er kræftfremkaldende eller har andre konsekvenser for menneskets helbred, hvis blot man holder sig til de doseringer, der er angivet på etiketten, skriver de.

Svarer ikke for fugle og planter

For at nå frem til den konklusion har agenturet undersøgt helbredet hos folk både i og uden for landbruget samt undersøgt diverse databaser med kræftstudier.

Agenturet vil dog ikke garantere for bivirkninger for fugle, pattedyr og forskellige planter, som utilsigtet bliver udsat for glyphosat ved brug af sprøjtemidlet.

EPA har udgivet et udkast af den samlede evaluering på sin hjemmeside, og det vil blive muligt at kommentere konklusionerne i 60 dage, når EPA siger til.

Jeg vil ikke pisse glyphosat. Det hører ikke hjemme i hverken mennesker, dyr eller planter! De sidste er genmodificerede og ejet at giftfabrikanten, som ønsker at eje vore basale fødevarer, så vi altid skal betale dem, hvis vi ikke vil dø af sult.

  • 20
  • 15

at teste stoffer alene. Roundup er ikke kun glyphosat. Hjælpestofferne er pisse giftige, og cocktaileffekten er slet ikke medregnet.

  • 24
  • 14