Usædvanligt mange partikler bliver dannet af gasser over storbyer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Usædvanligt mange partikler bliver dannet af gasser over storbyer

Europas største eksperimentelle undersøgelse af luftforureningen i og omkring storbyer er gået i luften denne sommer.

I zig-zag rute over Paris indsamlede forskerne fra EU-projektet MEGAPOLI prøver fra den usynlige røgstrøm, der hver dag udledes fra biler, industri og andre forureningskilder for at opspore de mange ukendte partikler.

Da flyvemaskinen i første halvdel af denne juli fløj på kryds og tværs med vindretningen fra centrum mod nord, kunne den måle de farlige gasser og partikler med specialudviklede massespektrometre.

Flyveruten med det franske ATR-42 over Paris' nordlige sektor i en højde mellem 500-800 meter.

»Vi så, at der foregår en ekstrem stor partikeldannelse i atmosfæren.« siger en overrasket leder af målingerne over Paris Matthias Beekmann til Ingeniøren.

»De fleste af partiklerne er meget små, men jo mindre partiklerne er, jo større betydning har de for menneskets sundhed.«

Ukendte mekanismer

MEGAPOLI-projektets hovedopgave er at undersøge, hvilket rolle store byer spiller som forureningskilder for det lokale og regionale miljø. Der er nemlig stadig en meget ringe forståelse af sammenhængen mellem luftkvaliteten i storbyer, og dens indflydelse på det regionale og globale klima.

»Man ved for eksempel, at sodpartikler, ud over at være sundhedsfarlige, også kan pode skyer og forårsage ændringer i refleksionen fra solen,« siger Alexander Baklanov fra Danmarks Meteorologiske Institut, som er den overordnede projektkoordinator for EU-projektet MEGAPOLI under det syvende rammeprogram.

»Men man ved ikke, hvilke præcise mekanismer, der er på spil for en masse andre kemiske forbindelser, og dermed heller ikke, hvordan man bedre kan modellere luftforureningen og dens påvirkning af klimaet.«

»Mekanismerne bag ozon-forurening kender man relativt godt. Den foregår ved at forskellige primære forureningsstoffer som nitrogenoxider og flygtige organiske kulstofforbindelser laver en kemisk reaktion i atmosfæren og derved danner ozon. Men mekanismen bag mange andre sekundære forureningsstoffer, især blandt de organiske forbindelser og partikler, er endnu ukendte.«

Klimaforskerne skelner gerne mellem primære og sekundære effekter. En direkte effekt er f.eks. sodpartikler, der absorberer sollyset og gør luften varmere, eller svovlpartikler, der reflekterer solstrålerne og gør luften koldere. Kendetegnende for dem er, at de bliver ledt direkte ud i atmosfæren.

De indirekte påvirkninger sker, når nye partikler og nye organiske forbindelser dannes fra udledte gasser i selve atmosfæren via mikrofysiske eller kemiske reaktioner. De fleste modeller kan endnu ikke forudsige korrekt, hvordan disse sekundære aerosoler opstår og opfører sig. Projektet har som formål at finde ud af det, og også i hvor lang tid sådanne forbindelser lever i atmosfæren.

Store forventninger

Selvom luftforureningen ikke var så slem i juli på grund af ren luft fra Atlanten og en moderat til stærk vind, kunne apparater stadig spore de små røgskyer, der drev nordpå.

»Vi kan måle aerosoler ned til 3-5 nanometer,« siger Beekmann.

»Det betyder, at langt de fleste partikler vil kunne opfanges. Under denne størrelsesorden er partiklerne ikke særlige stabile længere. Den øvre grænse er cirka 20 mikrometer, og større partikler er typisk skypartikler og opløst i vanddråber.«

»Aerosoler ændrer de optiske egenskaber af skyer, deres levetid og nedbøren. De har sandsynligvis også en effekt på det regional og globale klima, men det er indtil videre svært at sige hvilken effekt. Det er noget som vi skal undersøge, men det er jo interessant at se, at nukleationer, dvs. partikeldannelser, sker i så store mængder.«

Forskerne vil undersøge hypotesen om, hvorvidt de såkaldte Voilatile Organic Compounds (VOC), der typisk udledes fra flydende kemikalier, maling, diesel og pesticider, kan danne organiske partikler i atmosfæren via nukleation og påvirke vejrmønstrene. Det er endnu ikke helt klart, om det sker, og hvis det sker, hvordan.

»Det vigtigste formål med vores projekt er at kende kilderne til VOC's,« siger Beekmann.

»Vi ved endnu ikke særlig meget om, hvordan disse VOC's dannes, og hvor de kommer fra.«

»Data fra undersøgelsen vil gøre det muligt at lave en detaljeret vurdering af, hvordan storbyudledninger påvirker luftkvaliteten, atmosfæresammensætningen og dens indflydelse på det regionale og globale klima,« siger Alexander Baklanov fra DMI.

EU-projektet har også mobile laboratorier, som kører i og omkring Paris, samt stationære laboratorier, laser og radarudstyr til at måle luftforureningen og atmosfærens dynamik.

Dokumentation

MEGAPOLIs hjemmeside

Tak for den meget relevante informations-formidling!

Det er vigtigt, at sådanne videnskabelige fakta bliver kendt af befolkningen, og ikke mindst kendt af politikere og andre, der er ansvarlige for, at vi mennesker kan leve i et sundt miljø, ikke mindst et sundt luft-miljø!
For at kunne leve er vi alle tvunget til at trække vejret. I hvile omkring 16 gange pr. minut.

Hilsen fra
Louis Nielsen

  • 0
  • 0

Ååååh nej! Drop det. Vi skal jo ikke spilde tiden på sådan noget pjat! Vi må hellere pumpe al vor C-O-TO ned i undergrunden, så den ikke ødelægger vores atmosfære. Den er også skyld i alverdens smerte.

</sarcasm>

  • 0
  • 0

Det er rart at se nogle måler mindre partikler og ganske rigtigt er der mange mange flere små partikler, bla. pga. At diesel partikle filtrene stadig ikke virker og faktisk er med til at gøre situationen værre.

"Der er nemlig stadig en meget ringe forståelse af sammenhængen mellem luftkvaliteten i storbyer, og dens indflydelse på det regionale og globale klima"

Så ringe forståelse, at de udemærket ved hvad der sker om 20år, 50år og 100år, hvis ikke klodens befolkning betaler CO2 skat til den globale aristokratiske pengetank.

"»Man ved for eksempel, at sodpartikler, ud over at være sundhedsfarlige, også kan pode skyer og forårsage ændringer i refleksionen fra solen,« siger Alexander Baklanov fra Danmarks Meteorologiske Institut, som er den overordnede projektkoordinator for EU-projektet MEGAPOLI under det syvende rammeprogram."

"Forårsage ændringer i refleksionen fra solen", er det så de sod partikler med permanent hvid (Barium) så "soden"/"røgen" ikke kan ses fra bla. diesel biler?

Hvorfor bruger de ikke Deres berømte modeller, Ford Models og Elite Models kan måske hjælpe.

Ordet "relativt", se nu lyder det jo videnskabligt; relative partikler og relative skypartikler. Eller måske relative data. Fordi noget opfattes relativt af mennesker, betyder det ikke at det er relativt.
Skypartikler som f.eks. silver iodide, tøris(CO2), og et stort antal af metaller bruges også til manipulation af vejr og klima mønstre. Mange andre "skypartikler" kan selvfølgelig også bruges, til enten at lave skyer eller opløse dem.

Nu da der bliver målt partikler højt over gade plan(altså intet med min helse at gøre), hvorfor så vælge kun at skrive biler og anden industri, som forurenings kilden.
Flyver der slet ikke nogen fly rundt oppe i luften, hvad med de berømte sprøjtnings fly? Når nu der allerede sprøjtes mod både ukrudt og skadedyr fra fly. Kunne det så tænkes at en del kommer fra fly?
DMI har da også selv været med til at undersøge de flyinducerede kondensstriber der bliver til flyinducerede skydække, hvor konklusionen er umulig at forstå. Det ene sted skriver DMI at hængende kondensstriber bliver dannet ved mindre end -39 grader celcius, når de andre steder skriver, at kondensstriber efter fly bliver hængende og spreder sig ved op til -20 grader celcius. Samtidigt med at "cruise altitude" bliver nævnt. Hmmm, hvor koldt er det i "cruise altitude"? -20 grader eller mindre? - Godt så - Hvilke fly er det så der ikke flyver i "cruise altitude" og laver skyer?
Citat fra DMI's arbejde i 2D:
"På grund af vind og turbulens kan kondensstriberne brede sig, så de danner et tyndt skylag, der kan være umuligt at skelne fra lag af naturligt dannede cirrusskyer. En enkelt kondensstribe kan brede sig og dække et areal på flere tusinde km2."

Her er lidt information om vejr manipulations krigen blandet med predictive programming fra History Channel
http://www.youtube.com/watch?v=rpx8Mp-Y1AA

  • 0
  • 0