Ukendt

 • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Usædvanlige høje mængder plastic fundet i iskerneboringer

Den hastige afsmeltning af arktis risikerer at sende en billion stykker mikroplastik ud i verdenhavene inden de næste ti år.

Udmeldingen kommer fra britiske forskere, der er overraskede over fundet af høje koncentrationer plastik i fire iskerneboringer foretaget mellem 2005 og 2010 med flere hundrede kilometer mellem boringerne.

Koncentrationerne af plastik blev bestemt til at være mellem 38 og 234 stykker pr. kubikmeter, og forskerne mener, at mikroplasten især kommer fra nedbrydning af større stykker plastik samt mikroplast specifikt produceret til kosmetiske produkter.

Læs også: Biologer slår alarm: Sild og muslinger er fyldt med plastaffald

Koncentrationerne er på et niveau, der er cirka dobbelt så højt som gennemsnittet flere steder i de store plastikøer i Stillehavet. Det er særligt interessant, fordi flere forskere i disse år undrer sig over, hvorfor plasticøerne i verdenshavene øjensynlig ikke vokser, selv om affaldsproduktionen på verdensplan er konstant stigende. Ifølge forskerne kan en forklaring være, at store dele bliver bundet i isen, lyder det fra forskerne fra Dartmouth College og University of Plymouth, der har offentliggjort deres resultater i tidsskriftet Earths Future.

Ledende forsker Rachel Obbard fortæller i et interview til Science Magazine, at forskerne kun har optalt de mest farvestrålende plasticstykker, og at der derfor kan være langt flere i form af gennemsigtige, hvide eller sandfarvede. De farverige stykker er blevet undersøgt med et infrarødt spektrometer, og 54 procent af partiklerne viste sig at være cellulosefibre, der f.eks. findes i tøj, cigaretter og bleer. 21 procent var polyester, 16 procent var nylon, 3 procent var polypropylene, mens 2 procent var enten polystyren, akryl eller polyethylen.

Hvor skadelig mikroplastic er for havets organismer, er endnu usikkert, men flere undersøgelser peger på, at organismer optager stykker med miljøfarlige stoffer og fører dem videre op i fødekæden.

»Vi er begyndt at bekymre os en del mere,« lyder det fra forsker Mark Browne fra University i Santa Barbara, der ifølge Science Magazine har udført eksperimenter med organismer.

Emner : Plast
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Drikkevand udvundet fra havvand også brugt i industri landbrug direkte ind i vores kroppe ved indtagelse vand kød og alt fra industrien der har været i berøring med vand bør vel bekymre mere

 • 1
 • 9

Havvand bliver til drikkevand ved omvendt osmose. Det er en proces hvor salt filtreres fra havvand. Filteret er så tæt at der ikke kan komme mikroplast igennem. Altså er der ikke plast i afsaltet havvand.

 • 6
 • 0

Nu hvor temperaturen ikke stiger væsentligt, så må man jo finde andre grunde til at skræmme folk. Hvordan denne plastik er kommet til indlandsisen kan man undre sig over. For den plastik der er i havisen er i det væsentligste dannet af havet, og har intet med afsmeltningen af indlandsisen at gøre. Uanset om havisen vokser eller aftager på Arktis, så kan jeg ikke rigtig se noget problem som har sammenhæng med afsmeltning eller ikke. Det meste af isen på Arktis er fra meget før plastikalderen.

 • 5
 • 9

Ja rensning af havvand der bruges omvendt osmose men .det er ikke et mirakel der sker, det er vand der kommer ud på den anden side af anlægget. det indeholder mineraler og nanopartikler af plast saltet det krystallisere det meste og smides væk i Libyen troede de det var mirakel vand havvand der var renset på samme måde men efter ca 2år kunne de ikke dyrke jorden på grund af urenheder fra vandet.

 • 0
 • 6

Omvendt osmose er bestemt ikke et mirakel, det er teknologi.

Hvis osmoseanlægget ikke driftes og vedligeholdes korrekt, så filterbarrieren altid er intakt, og så der ikke tilføres urenheder efter filtreringen, så kan alt komme ud af anlægget - eller af rørledningen vandet efterfølgende sendes igennem..

Korrekt filteret er vandet helt rent.

 • 6
 • 0

Det fremgår ikke af artiklen hvor i arktis disse iskerner er boret ud. Det er formodentlig på havisen!! Oppe på indlandsisen ville plastikken jo ikke kunne forekomme. Så er spørgsmålet om det er i den stabile havis eller i den der dannes hvert år?? Jørgen

 • 5
 • 0

Der er masser af problemer omkring klima og miljø at tage fat på, jeg synes det er uheldigt at der bruges så mange kræfter på på plast så længe der ikke engang findes indikatorer på at plast og mikroplast er skadeligt. Hvis man antager at de økonomiske ressourcer inden for miljø og klima er begrænsede, må konklusionen jo være at indsatsen mod plast ikke er bæredygtig.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten