Usædvanlig stor meteorit fundet efter nedslag i Sverige
Omkring klokken 22.30 lørdag aften den 7. november begyndte telefonerne at ringe hos Forsvarskommandoen i Danmark. Borgere flere steder i landet fortalte, at de havde observeret en kraftig rød-orange ildkugle fare gennem atmosfæren.
Lignende meldinger løb ind til myndighederne i Norge, Finland og især i Sverige, og der gik ikke længe før de første videoer på social medier gav syn for sagen. Især i Sverige var ildkuglen kraftig. Nogle steder så voldsom, at det trods tåge flere steder, så ud som om Solen blev tændt for et kort øjeblik.
Der var naturligvis tale om en meteor og efter en eftersøgning nær byen Ådalen i Enköping kommune nordvest for Stockholm lykkedes det to geologer fra Stockholm, Andreas Forsberg og Anders Zetterqvist, at finde et 14 kilogram fragment fra meteoritten, samt en række mindre stykker, som nu er overdraget til Sveriges naturhistoriske museum:
»Det er en unik genstand Anders og Andreas har fundet. Det er mere end 60 år siden, at man i Sverige har fundet en meteorit efter at have observeret dens fald - og det er det første sikre eksempel på, man har fundet en nyfalden meteorit. Tilmed er det første sikre eksempel på en nyfalden jernmeteorit i vort land,« siger Dan Holstam, der er samlingsansvarlig på museet i en pressemeddelelse.
Ifølge astronom og meteorforsker ved Uppsala universitet, Eric Hempel - der selv så fænomenet - var der tale om en ni ton tung meteor, der kom ind i en stejl bane og brændte op i atmosfæren, hvor den skabte et brag på grund af sin overlydshastighed.
Netværket af kameraer til at opfange meteoritter i Sverige virkede ikke på grund af tåge i området, men på baggrund af lignende netværk i nabolande, herunder Danmark, lykkedes det at fastslå et omtrentligt nedslagssted: et skovområde ved byen Ådalen.
Området blev gennemsøgt af flere meteoritjægere uden held i flere dage, men den 22. november opdagede en mineralog, Jörgen Langhoff, fra det naturhistoriske museum en række mindre fragmenter, og på en sten var der mærker efter et sammenstød med en knytnævestor sten. Ved brug af magneter fandt man dog kun mindre stykker, lød det tidligere fra museet.
Men da Anders og Andreas ankom begyndte de at søge 70 meter fra det oprindelige findested. Pludselig så de en sten, der lå halv nedsunket i noget mos - og med det samme de løftede den op, var det tydeligt, at det var en meteorit med en karakteristisk smeltet overflade.
Nu skal meteoritten undersøges nærmere og udstilles på Naturhistoriska Riksmuseet.
