Hård kuling er 17,2-20,7 m/s og 8 Beaufort.
Den kraftige blæst mandag, der til tider nåede op og blev hård kuling, fik konsekvenser for en af Anholt Vindmølleparks 111 møller.
Om aftenen smed en mølle af mærket Siemens-Gamesa SWT-3,6-120 nemlig hele sin hub og de medfølgende tre vinger, som samlet set vejer 100 ton.
Danske operatører har tidligere oplevet møller, der er løbet løbsk og brændt eller har smidt enkelte vinger, ligesom der har været eksempler på møller, der er væltet. Men det er første gang Ørsted har oplevet en hændelse, hvor hele hubben og alle vinger er røget af.
Firmaet har nu iværksat en gennemgang af data fra parken, samt en bjærgning af møllevingerne, der ligger på omkring seks meter vand.
De foreløbige undersøgelser viser ingen tegn på, at der er tale om en såkaldt systemisk hændelse, altså med mistanke om, at det kan ske igen. Men alligevel har operatøren Ørsted valgt at opfordre til sejladsforbud i områder med lignende møller:
»Vi er i gang med at undersøge årsagen til hændelsen, og som en ekstraordinær forholdsregel anmoder vi de relevante myndigheder om at udsende sejlforbud i de områder, hvor vi har havvindmøller af samme type som dem på Anholt, en vindmølle på 3,6-4 MW fra Siemens Gamesa,« skriver Ørsted i en pressemeddelelse - og understreger samtidig, at ingen er kommet til skade.
Møllen af mærket SWT-3,6-120 er designet til at koble ud ved blæst omkring 25 m/s, hvilket svarer til stormstyrke. Men den er designet til at kunne modstå vind helt på til 70 m/s, hvilket er helt oppe i en voldsom orkanstyrke.
SWT-3,6-120 har en diameter på 120 meter, og en hub-højden på 90 meter.
Hård kuling er 17,2-20,7 m/s og 8 Beaufort.
Ja. Og? Så vidt jeg kan se blæste det omkring 20 m/s mandag aften, altså hård kuling.
Jeg tror pointen er at omkring 20 m/s burde være ganske normalt for en havmølle, så at nævne at der var hård kuling måske ikke giver den store mening?
så at nævne at der var hård kuling måske ikke giver den store mening?
Vejrforholdene under et vindmøllehavari er vel altid interessante?
Ja. Og? Så vidt jeg kan se blæste det omkring 20 m/s mandag aften, altså hård kuling.
Det er ihvertfald nok til at jeg lige går ud og checker om mit vakkelvorne brændeskur er bundet ordentligt fast :-)
nemlig hele sin hub og de medfølgende tre vinger
plejer man ikke at kalde 'en hub' for 'et nav' på dansk?
Men det er måske for plat, når emnet er noget så eksotisk som vejrmöller? ;)
Siemens bruger selv betegnelsen hub (og vinger). Umiddelbart vil jeg dog også mene, at nav er det korrekte danske ord. Men når jeg alligevel bliver i tvivl, så er det, fordi jeg synes nav i nogle tilfældes brugres, som om det inkluderer selve akslen (eller rotornav i nacellen). Og det er vigtigt at forstå, at det alene er vingerne og hubben, som de sidder fast i, som er faldet af. Men giv jer gerne til kende vindmølleeksperter:-)
I branchen kaldes det hub og blades. Så kan i kalde det nav og vinger, men al terminologi foregår på engelsk da det er en global branche. Det gør det i hvert fald på Vestas hvor jeg arbejder.
plejer man ikke at kalde 'en hub' for 'et nav' på dansk?
Jeg var der også - men så googlede jeg hhv vindmølle nav og vindmølle hub - og så slettede jeg den del af mit indlæg igen ? (150.000 imod 25.000 hits))
DMI forudsiger, at man på Fyn (Svendborg) i morgen kan forvente en middelvind på 10 m/s og vindstød på21,4 m/s.
Jeg har en fornemmelse af, at vindstødene oftere og oftere er ret så voldsommei forhold til middelvinden. Har man data på, hvor kraftige vindstød den defekte mølle var udsat for ?
Det spurgte jeg Siemens om, før jeg skrev artiklen, men det var ikke noget, de kunne oplyse nu og her. Vi har aftalt at ringes ved, når de ved mere. Men uanset hvad så er det slet ikke i nærheden af en vind som burde give problemer for møller normalt. Spm er også om de overhovedet koblede mølken ud. Det sker først - normalt - ved 25m/s så vidt jeg kan se
Men når jeg alligevel bliver i tvivl, så er det, fordi jeg synes nav i nogle tilfældes brugres, som om det inkluderer selve akslen (eller rotornav i nacellen)
OK - tak for uddybning. Jeg prøvede for sjovs skyld at google 'propellernav', og fandt eksempelvis dette (uden aksel):
Det eneste, der kan rive nacelle med vinger af i hård kuling på en vindmølle, som er designet til at kunne modstå 70 m/s, er vel inertimomentet i rotoren, hvis generatoren eller transmissionen incl. lejer pludselig sætter sig fast. Måske kan en kortslutning i generatoren også gøre det, hvis den sker uden om en evt. afsikring.
Nacellen sidder stadig tilbage, det er kun vinger og nav der er røget af.
Og hvis vi snakker og skriver dansk, så bør det vel hedde vinger og nav, jf. https://denstoredanske.lex.dk/vindmølle
De bolte der bruges til fastspænding af nav til hovedaksel kan have været deformationshærdede. Spændt for hårdt. Jeg har selv prøvet at opdage det på en mølle ved service. Vi skiftede så alle boltene. Nogle var knækkede og havde bevæget sig bagud og havde spist af en skærm. Det kunne have endt galt.
Så der er andre ting end generatorfejl og transmissionsfejl, der kan gå galt, og være årsag.
Tekniske info: https://en.wind-turbine-models.com/turbine...
...have brugt links gevind på akslen ;) ;)
bolte kan have været spændt for hårdt.
Kommentar til # 15. En boltesamling er ved mange maskiner det svage punkt. Hvis boltesamlingen mistet sin forspænding har samlingen en meget begrænset restlevetid. For så vil boltene knække pga. udmattelsesbrud. Boltesamlinger som er spændt FOR hårdt er aldrig/ meget sjældent et problem. (skriver Maskiningeniør som har forstand på boltesamlinger)
Det er jeg klar over Flemming. Men i det aktuelle tilfælde jeg oplevede var der ingen tvivl om årsagen.
der kommer en havarirapport - SÅ ved vi, hvad der svigtede - indtil da gætter vi bare ?
@Flemming Quist: Jeg har oplevet bolte knække pga. for stor forspænding - men de var udelukkende (rent træk)belastede i længderetningen.
bolt som knækkede var udelukkende rent træk belastede i længderetningen.
Kommentar til # 20. Sådan er det for de allerfleste bolte. Vi har vel alle prøvet at overspænde en M5 bolt på en cykel. Men jeg kender ikke nogen som har overspændt en M42 bolt til brud.
Sådan er det for de allerfleste bolte. Vi har vel alle prøvet at overspænde en M5 bolt på en cykel. Men jeg kender ikke nogen som har overspændt en M42 bolt til brud.
Helt enig - (Mine var nu godt nok nogle M6 på en båd ?) - og det er en markant anderledes situation end den for møllen gældende, hvor netop folk med forstand på det forhåbentligt har defineret det rigtige moment - og ikke mindst regnet den rigtige sikkerhedsfaktor ud.
De bolte der bruges til fastspænding af nav til hovedaksel kan have været deformationshærdede. Spændt for hårdt. Jeg har selv prøvet at opdage det på en mølle ved service. Vi skiftede så alle boltene. Nogle var knækkede og havde bevæget sig bagud og havde spist af en skærm. Det kunne have endt galt.
Så der er andre ting end generatorfejl og transmissionsfejl, der kan gå galt, og være årsag.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard