USA udvikler nye atomvåben
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

USA udvikler nye atomvåben

Illustration: military.com

Det amerikanske luftvåben har netop indledt to separate programmer, der skal resultere i udskiftningen af størstedelen af landets atomvåben. Det skriver US Air Force i en pressemeddelelse. Luftvåbenet har i fredags efter grønt lys fra Pentagon søsat udbud for både interkontinentale ballistiske missiler og atomare krydsermissiler.

Læs også: Missilskjold beskytter ikke mod langtrækkende missiler

Programmet til udskiftning af de ballistiske missiler, det såkaldte Ground Based Strategic Deterrent (GBSD), tilsigter at erstatte de landbaserede Minuteman III-missiler fra 1970’erne, mens programmet for de langtrækkende krydsermissiler (LRSO, Long Range Standoff) skal erstatte de nuværende AGM-86B krydsermissiler, som kan affyres fra bombefly.

Nye ballistiske missiler efter 2020

LGM-30G Minuteman III er de eneste landbaserede interkontinentale ballistiske missiler i det amerikanske forsvars arsenal. US Air Force planlægger at indgå to 36-måneders kontrakter på at udvikle teknologien til nye ballistiske missiler frem til 2017. Derefter går den ene af de to producenter videre med udvikling og produktion af sit bud frem til slutningen af 2020’erne, hvor systemet skal være klar til operativ brug.

Detaljerne i udbudsmaterialet er fortrolige, men målet med GBSD-programmet er at opnå et fleksibelt system, som kan tilpasses fremtidige trusler helt frem til 2075, og som modsat de nuværende Minuteman III også er effektivt mod områder med avanceret luftforsvar, såkaldte anti-access/area denial-områder (A2/AD).

Nye krydsermissiler i 2030

Hvad angår krydsermissilerne, planlægger US Air Force også at indgå to udviklingskontrakter, som frem til slutningen af 2017 skal resultere i et bud på et design fra hver af producenterne, hvoraf luftvåbenet vælger det ene til produktion frem mod operativ drift fra 2030.

US Air Force regner med at indkøbe i alt 1.000 langtrækkende krydsermissiler, som skal kunne affyres fra luftvåbenets nye bombefly, B-21 fra Northrop Grumman, såvel som fra de aldrende B-2 Spirit og B-52 Stratofortress.

Læs også: ANALYSE: Spillet om at levere missilforsvar til Danmark er i fuld gang

De fire store våbenproducenter Boeing, Raytheon, Northrop Grumman og Lockheed Martin ventes ifølge forsvarsmediet Jane’s at byde på de to kontrakter. Det amerikanske luftvåbens nuværende AGM-86B krydsermissiler har været operationelle siden 1980’erne, og US Air Force var egentlig i gang med at erstatte dem med de mere avancerede Raytheon AGM-129 fra 1990’erne. Men programmet blev skrottet i 2012 som følge af post-koldkrigsnedskæringer på det amerikanske forsvarsbudget. De eksisterende AGM-86B når deres udløbsdato omkring 2020.

... var måske noget USanerne kunne bruge "krudtet" på i stedet for. Landet velsignede Laos og Cambodia med flere miner og bomber end noget andet område i verdenshistorien, i det der lokalt kaldes "Den store Krig". Der dør og lemlæstes stadig bønder og børn hver uge iflg. MAG, der er en ngo-minerydderorganisation.

  • 4
  • 2