USA: Total succes med at skyde spionsatellit i 3.000 stumper

Over 3.000 vragstumper, der alle er mindre end en fodbold, bliver nøje overvåget af det amerikanske forsvar, mens de falder gennem atmosfæren og brænder op.

Vragstumperne er rester af spionsatellitten, der blev skudt ned for en uge siden over Hawaii, fordi forsvaret frygtede, at dens brændstoftank med 450 liter sundhedsfarligt hydrazin skulle ramme mennesker.

Det amerikanske forsvar er overbevist om, at det ramte brændstoftanken og fik spredt hydrazinbeholdningen, så der nu ikke er nogen fare. Samtidig erklærer generalerne sig overbevist om, at vragstumper hverken vil lande på Jorden eller ende i et kredsløb, hvor de kan udgøre en fare for rumfartøjer.

»Størstedelen af vragstumperne er allerede brændt op i atmosfæren eller vil gøre det i løbet af de kommende dage og uger. Indtil videre har vi ikke fået meldinger om, at vragstumper skulle have ramt jorden, og det er usandsynligt, at det vil ske,« skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Samoa: Stumper af brændstoftank vil være »en fin souvenir«

USA har dog indsatsstyrker i beredskab flere steder på kloden, herunder fire team i regionen, der omfatter Stillehavet og de asiatiske lande i nærheden. Ifølge Forsvarsministeriet er der nemlig størst sandsynlighed for, at vragstumperne vil ende i Stillehavet, hvis de skulle overleve turen gennem atmosfæren.

»Der er en ekstrem lille sandsynlighed for, at dele af hydrazintanken vil lande i Stillehavet,« oplyste den amerikanske admiral Timothy J. Keating tidligere på ugen.

Udtalelsen fik premiereministeren på Stillehavsøen Samoa, Hon. Tuilaepa Sailele Lupesoliai Malielegaoi, til drillende at udtale, at brændstoftanken ville være »en fin souvenir« for Samoa, skriver New Zealand Herald.

Stjernekiggere så vragstumper regne ned

Selve nedskydningen af den amerikanske satellit fandt sted under måneformørkelsen torsdag nat, og flere ruminteresserede har observeret en sky af stjerneskud i forbindelse med nedskydningen.

Blandt andet har stjernekiggere gennem en astronomisk sammenslutning i Canada observeret en koncentreret mængde af lange stjerneskud på himlen kort efter nedskydning. Observationen passer med, at satellittens bane gik over Canada på netop det tidspunkt, skriver MSNBC.

Emner : Satellitter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg går stærkt ud fra at de 450 liter sundhedsfarligt hydrazin også brænder op i atmosfæren, og/eller bliver fortyndet så meget at det ingen effekt har på noget som helst på jorden.. men kan ikke lade være med at tænke over om man mon nogensinde ville blive fortalt hvis det ikke var tilfældet. Har endnu ikke set det modsatte nævnt, endda.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten