USA tester 150 kW laser til militærfly

USA tester 150 kW laser til militærfly

Det amerikanske forsvars illustration af det store ildstøttefly AC-130 med laservåben. Blandt fordelene ved laservåben er imidlertid, at de netop producerer usynlige stråler. Foto: Defense Advanced Research Projects Agency

Pentagon og våbenproducenten General Atomics indleder i denne måned tests af en højenergilaser, som inden for få år kan bevæbne både kampfly, droner og de store ildstøttefly AC-130. Det er det seneste skridt i udviklingen af laservåben, som formentlig vil fortsætte med uformindsket styrke over de kommende år.

Den amerikanske våbenproducent General Atomics melder sig nu klar til næste skridt i udviklingen af kraftige lasere til militær brug. Selskabet vil fra januar teste en laser i 150-kW klassen, det såkaldte High Energy Liquid Laser Area Defense System (HELLADS), som bliver udviklet i samarbejde med Pentagon og skal udgøre et beskyttelsessystem mod fjendtlige missiler.

Med HELLADS placerer General Atomics sig blandt kandidaterne til at udruste de svært bevæbnede ildstøttefly AC-130 med laservåben til både defensiv og offensiv brug, hvilket formentlig bliver det næste større skridt inden for operationelle laservåben i det amerikanske forsvar.

Lydløse og usynlige stråler

De store AC-130 Avengers er det amerikanske luftvåbens bevæbnede variant af turboprop-transportflyet C-130 Hercules, som også det danske forsvar benytter. I et interview med forsvarsmediet Breaking Defense fortæller chefen for Air Force Special Operations Command, generalløjtnant Bradley Heithold, at »teknologien er moden til at blive implementeret i et AC-130,« og at luftvåbenet i øjeblikket er i dialog med en lang række producenter, der potentielt kan levere laservåben til flyet.

Fordelen ved laservåben er ikke mindst, at de producerer lydløse og usynlige stråler.

»Når en AC-130 i dag affyrer kinetiske våben, bliver det øjeblikket opdaget,« siger Bradley Heithold.

Læs også: Lockheed Martin begynder produktion af modulært laservåben

»Jeg vil have flyet til at være i stand til at deaktivere mål lydløst,« siger generalløjtnanten, som forestiller sig at udstyre op til fem AC-130 med laservåben i 2020.

HELLADS bliver testet af Pentagons såkaldte Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) sammen med Air Force Research Laboratory og skal over de næste 18 måneder gennemgå livefire-tests mod en lang række mål ved testcentret White Sands Missile Range i New Mexico, herunder rigtige raketter, mortergranater og missiler.

Ifølge General Atomics kan en version af HELLADS være klar til at installere i AC-130 inden for få år. Lasersystemet er endnu for stort til at installere i et fly, men selskabet, som i forvejen også har udviklet en tidlig version af en mindre højenergilaser, planlægger at udvikle en ny generation af mindre lasere, specifikt rettet mod luftvåbenets planer om at installere laservåben på AC-130.

Rivende udvikling

General Atomics bliver ikke alene om buddet. Våbengiganten Lockheed Martin annoncerede i efteråret planer om at producere en laser på 60 kW til beskyttelse mod fjendtlige raketter, og selskabet er ifølge egne udmeldinger i stand til at indrette produktionen til en kraftigere laser og til laservåben med flere forskellige anvendelsesmuligheder.

Lockheed Martin forestiller sig blandt andet at bevæbne netop AC-130 såvel som krigsskibe og kampfly som F-15 og eller det nye F-35 med laservåben.

Læs også: USA vil affyre laservåben fra fly i 2023

Laservåben udgør lige nu et hastigt voksende marked, og udviklingen vil formentlig fortsætte med uformindsket styrke over de kommende år.

Air Force Research Laboratory er for eksempel sideløbende med HELLADS-projektet i gang med laserprojektet SHiELD (Self-protect High Energy Laser Demonstrator), som har til formål at udvikle en mindre laser, som kan passe ind i en pod under kampfly som F-15 eller F-16 og beskytte mod jord til luft-missiler.

I 2014 udrustede US Navy et af sine skibe med et defensivt laservåben på op til 30 kW. US Navy meldte i slutningen af 2014 ud, at våbenet havde bestået testfasen, og at det pågældende skib, USS Ponce, nu havde grønt lys til at benytte laseren som beskyttelsesvåben.

Også i samspil med droner, som er et andet hjørne af våbenindustrien i voldsom vækst, er der grobund for udvikling af laservåben, vurderer General Atomics.

Selskabet står i forvejen bag dronen MQ-1 Predator, som har spillet en central rolle i det amerikanske luftvåbens droneprogram i Afghanistan, Pakistan og Yemen, og General Atomics forestiller sig også en mindre version af HELLADS-systemet til brug med nyere generationer af Predator-droner.

Kommentarer (19)

Det er på samme tid både imponerende og skræmmende så hurtigt som udviklingen går med militært isenkram i disse år.
Fremtidens slagmark i den næste store krig bliver ren science fiction, med laser og pulse våben, droner og robotter, nogle af dem helt autonome, samt cyber angreb, sikkert både på stationere systemer, men også mobile militære enheder/systemer.

Ikke alt sammen noget som jeg personligt synes er en god udvikling, specielt udviklingen med autonome robotter er jeg ikke så vild med, men en udvikling som man er nød til at følge med i og selv investere i.

  • 6
  • 0

Ved hvilken bølgelængde arbejder laseren siden den betegnes som "usynlig"?
"Deaktivere" lyder skræmmende, hvis det kan komme på tale at bruge laseren mod personel.

  • 3
  • 0

Er der nogen melding om fra hvilken afstand sådan en 150kW laser kan destruere objekter? Samt hvad penetrerings kraften er, kan det penetrere armeret beton eller militære køretøjer - har personligt kun set dem sænke en gummibåd fra middelmådig afstand.

  • 7
  • 0