USA: Stort fokus på zika under OL gav bagslag - man undervurderede andre vira

Illustration: James Gathany, U.S. Centers for Disease Control and Prevention

Op til OL i Rio de Janeiro sidste år var der stor omtale af risikoen for smitte med zika-virus.

Flere udenlandske atleter meldte afbud, og 150 læger, bioetikere og videnskabsmænd opfordrede i et åbent brev WHO og den internationale olympiske komité, IOC, til at udskyde eller aflyse OL. Zika kan give influenza-lignende symptomer og fødselsdefekter hos ufødte børn.

OL og de paralympiske lege blev afviklet i august, hvor det er vinter på den sydlige halvkugle, og dét ville i sig selv minimere risikoen for at blive stukket af zika-myg. Derudover sprøjtede Brasilien blandt andet mod myggene. Og begge lege blev som bekendt afviklet efter planen.

Efterfølgende har der været stille omkring ’smitteresultatet’.

Nu viser en stor amerikansk undersøgelse imidlertid, at ingen amerikanere blev smittet med zika, men derimod blev et fåtal smittet med andre virussygdomme – blandt andet West Nile Virus, skriver University of Utah Health, der har stået i spidsen for studiet.

USA tog blodprøver af deltagerne

Deltagerlandene agerede på forskellig vis for at beskytte deres hold med atleter, paraatleter og personale.

Læs også: USA tester eksperimentel dna-vaccine mod zikavirus

F.eks. blev danskerne opfordret til at dække huden til om aftenen og smøre sig med myggebalsam, Australien udstyrede deres deltagere med zikavirussikrede kondomer, fordi zika kan smitte seksuelt,
og Sydkorea imprægnerede atleternes officielle dragter til åbningsceremonien med stoffer, der var myggeafvisende.

USA gik grundigt til værks. Her tog man blodprøver af det amerikanske team før og efter OL.

Ud af holdet på cirka 2.000 deltog 950 i undersøgelsen. 457 atleter og medarbejdere indsendte blodprøver efter besøget i Brasilien.

Testen viste, at 32 (7 procent) var blevet smittet med myggebårne vira. 27 havde West Nile Virus, tre havde chikungunya, og to havde dengue, men ingen havde tegn på zika.

Billedet er fra april 2016, hvor Rio de Janeiros myndigheder advarede befolkningen mod zikavirus - som her på et skilt ved byens botaniske have, hvor man blandt andet mindede om, at der skal låg på vandtønderne, som mange har stående på taget. Illustration: Hanne Kokkegård

Behov for bredt fokus på smittefare

Ingen af de smittede var blevet alvorligt syge, og dem, der var testet positive, blev bedt om at forklare deres symptomer og anbefalet at kontakte en læge.

Læs også: Truslen fra Zika-virus har toppet

Resultaterne er en påmindelse om, at selv om man har fuld fokus på én sygdom – her zika-virus – kan der være andre sygdomme, der kan give langvarige gener.

»Alle koncentrerede sig om zika og ignorerede, at der kunne være andre infektioner forårsaget af myggebid. Vi forventede ikke at finde så mange med disse andre infektioner,« siger ekspert i virussygdomme Krow Ampofo.

»Det er en af grundene til, at vi mener, at det vigtigt at overvåge smitsomme sygdomme efter rejser til risikoområder,« fortsætter han.

Danmark har ikke noteret nogle smittede

Som nævnt gav Danmark sine deltagere gode råd til, hvordan de kunne minimere risikoen for virus-smitte. Her har man efterfølgende ikke undersøgt de danske atleter eller paraatleter, oplyser lægerne til Ingeniøren.

Læs også: Florida stemmer ja til at sætte genmodificerede myg ind mod zika-virus

»Vi har ikke testet vores atleter/personale efter Rio. Jeg har ikke fundet anledning til det, og svarene kan være svære at tolke,« siger Morten Blomgren, læge for de paralympiske atleter.

»Vi har ikke testet OL-atleterne efter Rio 2016. I vores information til atleterne anbefalede vi atleterne, i tilfælde af tvivl eller symptomer, at kontakte os eller gå til egen læge. Vi har ikke modtaget nogen henvendelser,« siger Morten Rodtwitt (DIF), chef de mission for OL i Rio.

Illustration: Kirchgassner.dk