USA skyder droner og missil ned med elektrisk laservåben

Illustration: Lockheed Martin

Den amerikanske flåde har testet et nyt, elektrisk laservåben med succes. Det skriver Office of Naval Research (ONR) i en pressemeddelelse.

Testen blev udført i februar i år, og fandt sted på White Sands Missile Range i den amerikanske delstat New Mexico. Blandt testobjekterne, som Layered Laser Defense (LLD) systemet, som det nye laservåben hedder, havde held med at skyde ned var blandt andet en kopi af et krydsermissil, foruden en række forskellige droner, herunder højhastighedsdroner. Systemet er lavet af våbenproducenten Lockheed Martin.

LLD's forgænger ombord på det amerikanske skib USS Ponce tilbage i 2014, hvor man også testede laservåben. Illustration: U.S. Navy goto af John F. Williams

Kører på ren el

Den amerikanske flåde har siden 1980’erne eksperimenteret med laserbaserede våben, men det har været besværliggjort af at lasere tidligere har været baseret på kemiske reaktioner, hvilket har gjort dem upraktiske i felten

»Flåden udførte lignende tests i 1980’erne, men med kemisk-baseret laserteknologi, der var behæftet med signifikante logistiske barrierer i forhold til at bruge dem i et operationelt miljø. Derfor fandt de typer lasere aldrig vej til flåden.« siger Dr. Frank Peterkin, der er ansvarlig for ONR’s energiportefølje i pressemeddelelsen.

LLD-systemet er lettere at komme til at bruge i praksis, i det den er baseret på ren el, og kan derfor bruges så længe skibet eller basen, laseren er placeret på, fortsat har strøm.

Den amerikanske flåde har både i 2014 og igen sidste år afprøvet et andet laservåben, der dog har vist sig ikke at være lige så effektivt eller praktisk som LLD-systemet.