USA sender hemmeligt rumfly på ny testmission

Onsdag lykkedes det for det amerikanske militær at sende sin minirumfærge X-37B på en tredje mission i rummet.

Opsendelsen fandt sted fra rampe 41 på Cape Canaveral-rumcenteret i Florida med raketfirmaets United Space Alliances Atlas 5-raket. Den skulle oprindelig have fundet sted i oktober, men blev udsat på grund af bekymring for rakettens motorer.

Det amerikanske luftvåben har gennemført to flyvninger i rummet med X-37B. Den første tur var med modellen, der går under navnet OTV-1 (Orbital Test Vehicle). Turen varede i 229 dage mellem april og oktober 2010.

Denne OTV-1-udgave af minirumfærgen X-37B (OTV-1) er blevet opsendt på sin anden tur, den tredje for programmet. (Foto: USA Airforce) Illustration: USA Airforce

Den anden tur var med OTV-2 og varede 468 dage fra marts 2011 og til juni 2012. Det var OTV-2, som blev opsendt igen onsdag.

Som tidligere vil luftvåbenet ikke afsløre, hvad formålet med flyvningen er. Major Tom McIntyre fra det amerikaske luftvåbens Air Force Rapid Capabilities Office oplyser dog til Spaceflight Now, at luftvåbnet blandt andet skal iagttage, hvordan rumflyet og dets systemer opfører sig på sin anden tur i rummet, som et rigtig genbrugeligt fartøj.

Hvor de to første ture endte med landing på Vandenberg-rumcenteret i Californien, oplyser det amerikanske forsvar, at man nu overvejer at prøve en landing på Kennedy-rumcenteret. Hvor længe X-37B skal være i rummet denne gang, er ikke blevet oplyst.

X-37B er ni meter langt og bygget på Boeings Phantom Works-facilitet i Californien. Det er 2,9 meter højt og har et vingefang på 4,5 meter. Dets hale er V-formet og har en bremseflap på oversiden af bagenden.

Rumflyet er dækket af isoleringstæpper og keramiske kakler for at modstå de høje temperaturer under turen ned gennem Jordens atmosfære.

Desuden har det et lastrum, der er 2,1 meter langt og 1,2 meter bredt og højt. Det vejer fem ton og får strøm fra galliumarsenid-solpaneler, der er foldet sammen i lastrummet, samt fra lithium-ion-batterier.

Emner : Rumfartøjer