USA overvejer dæmninger for 800 milliarder kroner

På med gummistøvlerne og ud i vintervejret. Ingeniører fra U.S. Army Corps of Engineers, North Atlantic Division (USACE), har fået til opgave at granske i mulighederne for med dæmninger at beskytte New York og den øvrige østkyst mod oversvømmelser.

Projektet har netop fået godkendt et budget på omkring 108 millioner kroner af det amerikanske senat, og senest til marts skal USACE være i gang med at skrive rapport om emnet.

Det afslutter en tvist, der har været mellem New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, og statens guvernør, Andrew M. Cuomo, der ikke har kunnet blive enige om, hvorvidt dæmninger er den bedste løsning til at beskytte millionbyen mod så altødelæggende oversvømmelser, som byen udsættes for ved stormflod.

Tvisten har været særligt udtalt, siden USA's østkyst, herunder New York, i efteråret blev ramt af en 100-års stormflod for andet år i træk.

Nu er pengene punget ud, og så er det bare med at få undersøgt, om dæmninger er den rette løsning - ikke bare ud for millionbyen: Undersøgelsen skal bredes ud over hele det område, der var hårdt ramt af orkanen Sandy, hvilket er langt størstedelen af nationens østkyst.

Vil USA bygge dæmninger ud for østkysten, kan prisen løbe op i mere end 800 milliarder kroner.

Det er mange penge, men beløbet skal ses i lyset af, at alene skaderne efter orkanen Sandy løb op i 277 milliarder kroner. Regner man indirekte udgifter som tabt arbejdsfortjeneste med, lyder estimatet på svimlende 1.110 milliarder kroner.

Emner : Projektering