USA lukker berømt rumteleskop efter to ulykker

Illustration: Archibo

USA lukker nu ned for det enorme Arecibo-observatorie, der er et af verdens største radioteleskoper, efter to ødelæggende ulykker, som begge har fundet sted inden for de sidste par måneder.

I august rev et af rumteleskopets understøttende kabler sig løs og ramte ned i det 305 meter brede spejl, hvor det lavede et 30 meter stort hul. Ingeniørerne har ikke kunnet afgøre, hvorfor det skete.

Men det næsten 60 år gamle observatorium stod til at redde, indtil et andet kabel rev sig løs 6. november og skadede nærliggende kabler. Den ulykke satte en stopper for alle redningsplanerne.

Ingeniører vurderede, at et forsøg på at reparere teleskopet i værste fald ville tilskynde dets kollaps, og at det ikke ville være muligt at sikre arbejdsmændenes sikkerhed.

Derfor besluttede US National Science Foundation (NSF) at påbegynde planlægningen for dekommissioneringen af det legendariske teleskop, der har optrådt i flere film.

Arecibo-observatoriet ligger midt i Puerto Ricos jungle omkring syv kilometer syd-sydvest for byen Arecibo. Det er blandt andet kendt fra James Bond-filmen GoldenEye og filmen Contact med Jodie Foster, der bruger teleskopet til at lede efter liv i universet.

Det enorme radioteleskop har været brugt til at analysere fjerne planeter, opdage potentielt farlige asteroider og af Seti-projektet (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) til at lede efter liv ude i universet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det kan da kun være fordi de ikke har prioriteret at vedligeholde det....

Det er vel ikke en overraskelse, hvis stålwirer korroderer i et meget varmt og fugtigt klima.

  • 6
  • 0

Det kan man ikke rigtig sige, for observatoriet selvdestruerede sig selv

observatoriet selvdestrueredeen del af sig selv, jf.:

Jeg vil gerne understrege, at NSF ikke lukker Arecibo-Observatoriet. Vi har bedt operatøren om at reparere LIDAR-anlægget og 12-meter teleskopet. Og vi vil finde måder at få andre dele af observariet oppe at køre igen så hurtigt som muligt

https://ing.dk/artikel/wire-knaekker-se-vi...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten