USA kalder til radon-kamp mod 20.000 dødsfald

På den anden side af Atlanten er januar udråbt til radon-måned. USA har blæst til kamp mod den usynlige dræber, og det betyder tv-spots, informationskampagner og en kraftig opfordring til landets indbyggere om, at de skal se at få målt deres radon-niveauer.

Ifølge den amerikanske miljøstyrelse (EPA) slår radon-forårsaget lungekræft årligt omkring 20.000 indbyggere ihjel, og det tal skal altså ned, ved at få folk til at måle deres hjem.

Under sidste års radon-måned, der går under navnet "National Radon Action Month", blev der iværksat forskellige tiltag over hele landet.

Læs også: Amerika har radon-måned

Studerende i Alabama blev undervist om helbredsrisikoen ved radon, i Kentucky blev store reklame-skilte brugt til at informere om faren, og i Utah blev forældre tilbudt en gratis middag og et radon-kursus.

Det samme sker i år, og i materialet fra EPA står der blandt andet:
»Radon udgør en seriøs sundhedsrisiko, men det kan kontrolleres nemt og billigt. Gør noget i dag og opfordr venner og bekendte til at gøre det samme!«

Se en video fra den amerikanske radon-kampagne i video-linket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

OK, lad os sætte at jeg er en dansker, der bor i eget hus, og som ikke har sat sig ind i sagen, men håber at andre har.

Helt konkret operationelt, hvilke skridt tager man nu?

Hvem henvender man sig fx. til?

 • 0
 • 0

Tallet for tidligere dødsfald i Danmark har jeg set til 400, og for Sverige 800 pr år.

Radon kommer fra en længere henfaldskæde fra Uran, se: http://en.wikipedia.org/wiki/Radon

Så en teknisk mulig og helt sikker måde at eliminere problemet på, ville være at samle alt Uran på kloden sammen, og forvare det forsvarligt til al stråling bliver tilstrækkelig svag. Måske indsamling < 1000 år og forvaring > 100000 år.

Var menneskene bare en smule smarte, kan dette kombineres med løsningen af fremtidens eventuelle energiproblemer. Al elproduktion med klassisk kernekraft > 10000 år uden CO2!

For de, der ikke tror på tekniske fremskridt.

Mvh Tyge

 • 0
 • 0

Så en teknisk mulig og helt sikker måde at eliminere problemet på, ville være at samle alt Uran på kloden sammen

Det blivers sgu svært :)

Helt konkret operationelt, hvilke skridt tager man nu?

Det første du skal gøre er at læse en smule om det, og så få målt dit hus. Claus Vind's link til sst er ganske fornuftigt, og der er rigelig med information derinde. For at få målt radon, skal du kontakte et firma der foretager radonmålinger, og der findes et par stykker. Mener også de står inde på sst's hjemmeside.

Når du har fået lavet din måling skal du så tage stilling til de tal du får. hvis tallet ligger over 200 Bq/m3 burde du måske overveje at gøre noget ved det. Der findes så forskellige løsninger herefter, men jeg vil anbefale at kigge pjecen "radon og enfamiliehuse" fra 2007 - bare søg efter den på google :)

God weekend

 • 0
 • 0

For nogle år siden blev der på et møde (seminar) hos EBST i Dahlerups Pakhus fortalt at dødsfald i DK forårsaget af radon var vurderet til 300, men der blev understreget at det var et skøn. Tilsyneladende er tallet nu sat op til "måske" 400, det hjælper jo lidt på div. tiltag for at Radonsikre nye og gamle huse. Radonsikring koster "ikke så meget" i et nyt hus, men i de gamle boligkasser bliver det en meget stor omkostning, idet selv en spalte i et betongulv (klaplag) på f.eks. 0,5 mm x 1 meter lukker lige så meget Radon ind som hvis gulvet havde en stor revne. Det skulle, iflg. mødet, sive ufatteligt langsomt op, så det var ikke hullets/revnens størrelse der var vigtig, mere at den var der og så hvor i DK man befandt sig. Bornholms undergrund skulle give størst Radonkoncentration i boligerne. Måske skulle man vælge at flytte i campingvogn eller bygge et "polynesisk pælehus"

 • 0
 • 0

det er beskæmmende at se så meget sladder i et ing. forum. det er stadig ikke påvist at de 300 uheldige ikke ville være døde af lungecancer alligevel. dder er ikke taget højde for om de eks.ryger eller er i kontakt med farligt støv gennem deres arbejde. indtil der foreligger mere specifikke tal, så ta lige og klap hesten og få fakta på bordet.............

 • 0
 • 0

det er beskæmmende at se så meget sladder i et ing. forum. det er stadig ikke påvist at de 300 uheldige ikke ville være døde af lungecancer alligevel. dder er ikke taget højde for om de eks.ryger eller er i kontakt med farligt støv gennem deres arbejde. indtil der foreligger mere specifikke tal, så ta lige og klap hesten og få fakta på bordet.............

forkert! Radon er et af de bedst og mest grundigt efterforskede karcinogener, og i de nye undersøgelser der ligger til grund for who's rapport er der skam taget højde for rygervaner osv. Læs evt selv rapporten + de undersøgelser der ligger til grund for den, og som faktisk ligger til grund for de nye 'dødstal' for Danmark: 300-400 årligt.

 • 0
 • 0

Til: Jesper Petersen, 15.01.2010 kl 15:49 som citerer: "Så en teknisk mulig og helt sikker måde at eliminere problemet på, ville være at samle alt Uran på kloden sammen"

og skriver: Det blivers sgu svært :)

Ja, men dog lettere end at samle al kul, olje og gas op.

Uran, (Polonium og Radon) kan nemlig spores billigt og med stor sikkerhed takket være strålingen.

Og så er der måske meget mindre masse, men med større energiindehold, hilser Tyge

 • 0
 • 0

Uran og radium, og dermed radon, findes i alle jord- og bjergarter. Samler du en håndfuld jord op i baghaven indeholder den en smule radium. Det er dette indhold der giver anledning til infiltration af radon til huse, og det kan du ikke, på nogen måde, indsamle og gemme væk. Selv hvis man kunne ville det være en dårlig ide, eftersom det er radioaktive stoffer i jorden der i høj grad er med til St gøre jorden "levende". En bedre måde ville være at bygge huse på stolper

 • 0
 • 0

Fandt en ny artikel på radonfri.dk

I Sverige mener man at det vil koste mere end 25 mia kr for at kunne overholde de nye potentielle skærpede krav til radonniveauer i indeluften. De antager at ca. 1 mill svenske hjem er radonforurenede samt at ca. 125.000 af disse bør rives ned og bygges op på ny.

 • 0
 • 0

Jeg har svært ved at forholde mig til de 20.000 døde, som artiklen siger. Med 300millioner indbyggere dør der helt naturligt omkring 3millioner om året, så disse 20.000 må være et ret konstrueret tal. Man kunne også sammenholde det med dem der dør af fattigdom og hjemløshed. Disse radondøde ses jo ikke som ved en trafikulykke, hvor de ligger og ser rigtig døde ud.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten