USA investerer heftigt i bærbare atombombe-detektorer

20 millioner dollars. Så mange penge har USA’s Department of Homeland Security satset på at få udviklet udstyr, som kan blive båret af de ansatte på arbejde og forhåbentlig være med til at optrevle et angreb med en atombombe. Det viser et offentligt opslag på udbudsportalen FedBizzOpps.gov.

Department of Homeland Security (DHS) er et amerikansk ministerium oprettet i november 2002, hvis primære ansvarsområder er beskyttelsen af amerikansk territorium mod terrorangreb og naturkatastrofer. Sidste år annoncerede DHS, at de efterspurgte forslag til såkaldt Wearable Intelligent Nuclear Detection eller WIND-teknologi.

Læs også: A-kraftværker slipper for terrortest

God belønnning til lovende prototyper

Medarbejdere i sikkerhedstjenesten skal bære sådan en detektor for at sikre, at nukleare våben ikke bliver transporteret rundt steder som f.eks. både, metroen eller på andre offentlige områder.

DHS belønnede gode prototyper med 4-5 millioner dollars pr. prototype og angav, at de særligt ledte efter kropsbårne moduler, som kan fornemme, lokalisere og identificere nukleare partikler, herunder neutroner og gammastråler. Et særligt krav var, at udstyret ikke måtte veje mere end 9,9 kilo.

Læs også: 2053 atombomber

Det nye udbud kan muligvis også ses som en optrapning af et forsøg på i det skjulte at holde øje med transport af radioaktivt materiale. For sidste år offentliggjorde DHS, at dets medarbejdere ved tolden og grænsevagter nu var blevet udstyret med en såkaldt human portable tripwire – detektorer, som passivt overvåger miljøet og advarer brugeren, såfremt nukleart eller radioaktivt materiale er i nærheden.

Læs også: 3 ud af 4 videokameraer brugt i terrorsagen overvågede ulovligt - politiet vil ikke gøre noget ved det

Det udstyr er dog relatativt vanskeligt at skjule, hvis en grænsevagt anvender eller bærer rundt på det, hvorimod udbuddet i år tyder på, at den amerikanske sikkerhedstjeneste nu er ude efter detektorer, som er sværere at få øje på.

Emner : wearables