USA haler ind på russernes verdenskord i rumbils-kørsel

Mars-bilen Opportunity har langt om længe slået USA’s mere end 40 år gammel rekord for den længste kørsel på et andet himmellegeme.

Opportunity har siden landingen på Mars i januar 2004 kørt rundt og udforsket planetens overflade. Den hidtidige rekord for et Nasa-køretøj blev sat i december 1972 af Apollo-17-besætningen, der tilbagelagde 35,74 kilometer over tre dage.

Det er den rekord som Opportunity nu har slået. I dag har den tilbagelagt 35,76 kilometer.

Der er dog endnu ikke tale om verdensrekord. Den har russerne stadig, og den blev også sat i 1972, da deres Lunokhod-2 tilbagelagde 37 kilometer på Månen.

Nasa har sat næsen op efter, at Opportunity også skal slå denne rekord.

Grunden til, at det har taget så mange år for Nasa at slå deres egen rekord er, at under Apollo-programmet kørte astronauterne selv Månebilen, mens Opportunity skal fjernstyres fra Jorden.

Fjernstyringen betyder, at der tages billeder, der i bedste fald analyseres af bilens computer for forhindringer. I værste fald skal Nasas teknikere på jorden vurdere, om det er for risikabelt at køre over forhindringen.

Derfor kan Opportunity kun i gennemsnit tilbagelægge cirka 177 meter pr. time. Apollo-bilen blev kørt med cirka 12,8 kilometer i timen.

Derfor ligger nøglen til Nasas nye rekord med Opportunity ikke i bilens hastighed, men det faktum, at den nu har holdt omkring 37 gange længere end de 90 dage, den oprindeligt var designet til.

Opportunitys søsterbil Spirit, som landede på Mars omkring samtidig med Opportunity, holdt op med at kommunikere med Jorden i 2010.

Opportunity har de seneste måneder været i gang med undersøgelser ved Endeavour-krateret i et området kaldet Cape York. I sidste uge begav den sig af sted mod et område, kaldet Solander Point, 2,2 kilometer borte.

Derfor kan Opportunity snart ‘se’ Lunokhod-2 i bagspejlet og opnå verdensrekorden. Selvom de videnskabelige opgaver har højeste prioritet for Opportunity, sagde projektleder John Callas sidste år til space.com, at det var endnu en rekord, som de gerne vil sætte.

Dokumentation
Artikel på Space.com
Artikel på Space.com
Artikel fra Los Angeles Times