USA giver efter otte år første tilskud til stamcelleforskning

Fremover bliver arbejdsbetingelserne bedre for amerikanske stamcelleforskere, efter det amerikanske sundhedsvæsen NIH har tildelt 100 millioner kr. til forskning i stamceller.

Siden 2001 har amerikanske forskere været tvunget til at søge private penge til forskning i nye stamceller, og de skulle sikre sig, at ingen offentlige penge kom i nærheden af forskning i de nye stamceller.

»Du kan godt forestille dig, hvad det betød, at vi ikke var i stand til at bære en pipette fra et rum til et andet,« siger Ali Brivanlou, der leder et center for embryonal stamcelleforskning på Rockefeller University til New York Times.

Med de 100 millioner i offentlig støtte, fik forskerne onsdag samtidig adgang til 13 nye menneskelige embryonale stamcellelinjer, hvilket kan være første skridt på vejen mod endnu mere forskning.

»Dette er den første i en lang række bevillinger, der kommer til at forstærke det videnskabelige miljøs muligheder for at udnytte potentialet i embryonale stamceller,« sagde NIH direktør Francis Collis.

Den nye politik på området gør op med Bush administrationens regler tilbage fra 2001, der anså det for uetisk at forske i stamceller.