USA forbyder mikroplast i kosmetik

Skrubbecremer og tandpasta i USA må fremover klare sig uden plastperler til at skrubbe huden eller tænderne. Det er resultatet af en lov, præsident Obama har underskrevet i juledagene med bred opbakning i kongressen. Det skriver en række amerikanske medier, blandt andre Newsweek og New York Times.

Det betyder, at kosmetikproducenter i USA skal standse produktionen af produkter med plastperler fra 1. juli 2017, og at salget skal standses et år senere, 1. juli 2018, fremgår det af loven.

Forbuddet vil dog kun gælde plastperler, der med overlæg er tilsat produkterne, og vil ikke gælde produkter, der er kategoriseret som medicin.

Forskellige cremer og sæber bruger plaststykker for at opnå en skrubbende effekt, mens visse tandpastatyper bruger plaststykkerne som dekoration. Illustration: Schooner Adventuress / Flickr

Læs også: Mikroplast går lige gennem rensningsanlæg

Loven er især blevet til virkelighed for at undgå, at de skadelige plastperler udledes i søerne i det nordøstlige USA, kendt som The Great Lakes. Her har forskere løbende fundet mikroplast i stadigt større koncentrationer, hvilket har gjort amerikanske forskere og politikere opmærksomme på problemet.

Det førte til, at staten Illinois sidste år indførte verdens første forbud mod mikroplast i kosmetik, da statens hovedstad, Chicago, i særlig grad udledte mikroplastperler til Lake Michigan gennem byens rensningsanlæg.

Ifølge en undersøgelse fra University of California Davis og Oregon State University er der årigt 1000 mia. plastperler, alene i USA, som når frem til vandmiljøet i åer, søer eller havet. Det skriver Newsweek.

Læs også: Verdens første forbud mod mikroplast på plads i USA

Herhjemme er der fortsat meget lidt dokumentation af antallet af mikroplastperler fra kosmetik. Men efter at den danske kosmetikbranche blev opmærksom på problemet, og der var massiv medieomtale af det i 2013, har samtlige danske producenter lovet at udfase brugen af plastperlerne.

Det er dog ikke alle danske producenter, der har sat dato på, hvornår det er muligt for dem at udfase perlerne. Det skyldes blandt andet, at de skal finde et alternativ, der fungerer i samspil med de øvrige ingredienser i hvert enkelt produkt.

Nogle cremer benytter stykker af muslingeskaller, salt eller forskellige typer korn til at skabe den skrubbende effekt, som perlerne skal give.

Læs også: Kosmetikproducenter om mikroplast: Vi vidste ikke, at det var et problem

En redegørelse fra industrien selv anslår, at kun er 0,01 pct. af plastmængden i verdenshavene stammer fra kosmetik. Perlerne kan dog gøre uforholdsmæssigt meget skade, da de typisk har en diameter på mellem 0,45 og 0,8 mm og derfor kan indtages af fisk og fugle.

Selv om kosmetikkens andel vægtmæssigt er lille, kan der derfor være hele 400.000 stykker plast i en enkelt tube creme.