USA-firma vil have mikrochips i de ansatte

RFID-chippen til brug som implantat er på størrelse med et riskorn og placeres ved en hudfold i håndryggen, hvor der ingen risiko er for skader. Illustration: Dangerous Things

»Mediehuset Ingeniøren beskriver de nyeste teknologiske og naturvidenskabelige tendenser og gennembrud. Men vi vil jo også gerne være en del af udviklingen og ruste vore medarbejdere til den. Det her er en praktisk, nem og tidsbesparende teknologi i hverdagen.«

Sådan lød det 1. april fra chefredaktør Trine Reitz Bjerregaard.

Den teknologi-optimistiske udmelding skyldtes, at vi kunne berette og ikke mindst vise, at et udsnit af Mediehuset Ingeniørens medarbejdere har droppet nøgler og adgangskort til fordel for RFID-chips som implantater til brug som betalingsløsning og åbning af døre.

Læs også: Ingeniøren skrotter adgangskort til fordel for RFID-chips

Mediehusets tillidsmand Ulrik Andersen var umiddelbart skeptisk over for idéen men oplyste, at der kun har været positive tilbagemeldinger.

»Det er faktisk drønsmart i hverdagen, hvor man slipper for at fumle med nøgler og penge. Jeg er sikker på, at der kommer flere og flere ting, vi kan bruge chippen til også uden for mediehuset. Derfor bakker jeg op om tilbuddet, så længe det er frivilligt,«siger tillidsmanden.

Aprilsnar blev hurtigt afsløret

Som vakse læsere hurtigt bemærkede, var der jo tale om en aprilsnar. Men nu bliver aprilsnaren til skinbarlig virkelighed på den anden side af Atlanten med nogenlunde samme chef-argumenter som i vores aprilsnar.

Hos den amerikanske tech-virksomhed Three Square Market vil topchefen indoperere små mikrochips under huden i sine ansattes hænder.

»Vi synes, at det er det rigtige at gøre for at fremme innovation, lidt ligesom den førerløse bil har gjort i de seneste måneder,« siger direktør Todd Westby til CNBC, og forsikrer , at Three Square Market ikke kan og vil bruge chippen til at overvåge sine ansatte.

Todd Westby forventer, at over 50 medarbejdere vil takke ja til at få indopereret mikrochippen. Som et foregangsbillede skal hans familie også have chippen indopereret.

Internetbutikken Dangerous Things er førende inden for salg af chips til biohacking og oplyser, at de har solgt 10.000 RFID-chipimplantater de seneste to år på verdensplan. Tallet er støt stigende. Illustration: Dangerous Things

Three Square Market's inspiration stammer i øvrigt fra Sverige. Her ligger Three Square Market's partnerselskab BioHax International, hvor 150 medarbejdere har fået indopereret chips.

Det er ingenlunde et enkelt tilfælde.

Danmark halter bagefter

I Sverige er lovgivningen om chipimplantater mere klar end i Danmark og andre lande, så her benytter tusindvis af mennesker sig af indopererede chips.

I Sverige har metroselskabet i Stockholm kontaktet den svenske sammenslutning for personer med chip i kroppen for at undersøge mulighederne for at koble chippene til metrosystemet.

Så kan passagerer med et enkelt sving med hånden checke ind i metroen – ligesom danskerne gør det med rejsekort. De svenske banker kigger også nærmere på betalingsløsninger for personer med chips i hænderne.

Læs også: Silicon Valley-chefer biohacker sig selv

»Vi ser i øjeblikket en rivende udvikling, når det kommer til nye betalingsløsninger. Hvis danskerne i fremtiden har et chipimplantat, der kan fungere som et Dankort, vil vi se nærmere på, hvordan vores teknologi kan kobles sammen med det,« sagde Chris Lund-Hansen, direktør for Verifone, der står bag bl.a. dankort-automaterne i oktober til Berlingske Tidende.

Biologen Ellen Jorgensen har skabt et DIY biohacker-lab i USA for at sikre sig, at potentialet for biohacking bliver udbredt blandt menigmand og ikke kun bliver et kommercielt anliggende styret af it-sektoren. Se mere om det amerikanske DIY biohacker-lab i denne TedX-talk:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er selvfølgeligt mange potentielle problemer med dette. Men også mange fordele. Jeg vil i hvert fald gerne deltage i forsøget.

 • 1
 • 3

Chippen vil ikke blive brugt til overvågning siger man. En besynderlig udtalelse når chippens funktion netop er at gøre overvågning mulig.

Hvert et sekund i vores liv vil vi blive overvåget. Det er den stensikre fremtid.

Øjet i det høje...

Første skridt er tvangsimplementering på flygtninge og indvandrere. Dernæst straffede. Så de fattige og dem på overførsel, så middelklassen. Overklassen - nej det kan vist ikke svare sig Vi har kun en chance, demokratisk kontrol med magthaverne og fastholdelse/implementering af borgerlige rettigheder.

Gider vi det?

 • 11
 • 2

Jeg er selv i besiddelse af sådan en chip i min hånd og det er jo blot en NFC chip som vi kender den fra dankortet, det kan sammenlignes med en USB nøgle der ligger under huden hvor der kan opbevares minimal data.

Jeg har pt. mit rejsekort liggende på denne, men det er jo intet med overvågning men blot en smartere og lettere måde at opbevare kort og informationer på, som ikke blot kan stjæles ligesom et fysisk kort ville kunne.

Vi kender jo teknologien fra hunde og katte hvor det har været brugt i mange år.

 • 6
 • 4

Og hvis det er gratis, så gider vi ikke og bekymre os om den mulige overvågning. Så skal vi jo til at tage stilling til alt muligt - det gider vi slet ikke :-)

Det er jo det samme med alle de gratis tjenester på nettet, som f.eks. Google og Facebook. Vores privatliv er ikke vores mere. Vi vejer hele tiden bekvemmelighed i forhold til privatliv og sådan en chip i hånden åbner døren for masser af bekvemmelighed, men også overvågning. Jeg ser det som at jeg alligevel altid har min telefon på mig, som jeg er fint overvåget allerede. En chip i hånden øger derfor bekvemmeligheden, ikke overvågningen. Hvis jeg fremover kan betale ved at vifte min hånd, udveksle visitkort med et håndtryk, låse min hoveddør op ved at trykke håndtaget ned og låse min telefon op ved at tage den i hånden. Jeg er ok med det.

 • 3
 • 3

Altså harmløs ligesom Facebook?

Men rart at hører fra en herrer som forstår "alle" konsekvenser ved denne lille chip?

Og derfor skal der lyde et held og lykke med den herfra, bare jeg må være fri :-)

 • 7
 • 0

Og derfor skal der lyde et held og lykke med den herfra, bare jeg må være fri :-)

Det er bare indtil du bliver en minoritet - så er du en "tosse" og så skal du nok få en chip i kroppen - desværre. Medierne vil også stå oven på hinande af bare iver for at komme med fantastiske historier om hvordan hr. hansen blev reddet af at ambulancefolket kunne læse hans sygejournal med det samme. Og det er jo på en måde fint nok, men alligevel en meget farvet virkelighed vi får serveret, til at bedømme vores fremtid på. Men livet er ligesom med kemi, fysik osv - no free lunch! Hvis vi vil have en ting, så må vi give afkald på noget andet. Det er blot om at finde en fornuftig balance, hvor mennesket ikke bliver hevet helt ud af ligningen, så vi fare vild på det digitale overdrev, med overfokus på profit og status.

 • 3
 • 1

Fordelene er mange og teknologien er i den forstand meget positiv. Udfordringerne ved teknologien er god sikkerhed, og rettigheder som sikre privatliv og menneskerettigheder.

Der kan som så gælde flere sikkerhedstrusler ved at have sine oplysninger (kredit, adgangskort etc.) implementeret under sin hud. Idet man har "oplysninger" som kan tilgåes trådløst og flyttes rundt når man bevæger sig i fysiske rum/offentlige områder. Oplsyningerne kan i større grad udsættes for hacking og tilgåes, end i (mere) sikre områder, som sikre bankbokse, cloudtjenester (her tænkes med større kryptering og flere sikkerhedsfunktioner end fx dropbox..) osv. Det er lidt svære at "gemme" sin hånd fra trådløse hackingtools, end et lille kort, man kan smide ned i en taske, som ikke kan trænges igennem.

 • 2
 • 2

Hvordan får man sådan en chip ud igen?

én ting er at få den ind i huden, en anden er vel at få den ud igen. Især når der tænkes på den udvikling der også er omkring os.

Jeg må sige jeg selv er imod det. Jeg ser ingen fordele som privat person.

For firmaer og stater, så kan jeg næsten kun se fordele. Men det er også et spørgsmål om at have kontrol og viden om hvor de forskellige personer er, og vide helt nøjagtigt hvad de fortager sig, alt fra indkøb til hvor de bevæger sig.

Men besidder folk virkelig denne blinde tillid til virksomheder og stater stadigvæk? Man skulle tro den kun blev lavere med tiden, når man efterhånden har fået vist at sikkerheden IKKE er i højsædet. Digitaliseringen har godt nok gjort det nemmere for alle parter, lovlydige og kriminelle. For sikkerheden er bare et ord efterhånden.

Gad vide om det så bliver mere udbredt med colombiansk Scopolamine kriminalitet når det eneste det kræves, er at få fat i personen og personen 24/7 besidder ALT hvad der kræves for at få alt hvad den kriminelle gerne vil have. Ingen grund til at hugge lemmer af folk, når man kan bede dem frivilligt om at gøre hvad end du vil have.

 • 4
 • 1

Kan ikke se fordelen, de fleste har vel deres mobil på sig / med sig det meste af tiden alligevel, så slipper man også for alt besværet med at få indopereret forskellige chips som teknologien skifter.

Men det er måske bare mig, der er ved at blive lidt gammeldags.

 • 1
 • 0

Går næsten ud fra du hverken har MobilePay, Dankort(med NFC) og går med sølv hat siden du mener at du kan overvåges ved en NFC chip i hånden hvor løseafstanden, er det man kalder relativt ringe.

God dag :)

 • 1
 • 3

Kasper, du skriver at det er den samme chip som bruges i Dankortet. Det er ikke korrekt Der findes forskellige RFID teknologier, Den som bruges til de implantater arbejder med frekvenser omkring 125KHz, den i Dankortet ved 13.56MHz,. Den mængde data der kan gemmes i en 13.56Mhz chip er meget storre end hvad der kan være i en low frequency chip. Dermed er det også muligt at kryptere data i 13.56MHz, noget der ikke laves i low frequency tags, de er jo bare lavet til at give et nummer på hunden der har den i nakken.

Det er meget let at kopiere den chip du har implanteret i handen.

 • 2
 • 0

Hej Karsten

Den chip jeg har i hånden og som jeg også er sikker på bruges de andre steder er 13.56 Mhz, det er følgende chip jeg har skudt ind i hånden: https://dangerousthings.com/shop/xnti/

Så det er jo noget pladder, 125Khz er jo primært prox der bruges til det, og det er ved at være en uddød race inden for betaling som jeg til dagligt arbejder med.

 • 1
 • 0

@Kasper Jørgensen Det lyder rigtigt spændende, det projekt. Er der et sted, hvor jeg kan læse mere om det? Som, hvordan får du rejsekortet til at virke med din chip (kloning af tag) og lignende. Det er jo fristende at skrive sådan en chip på fødselsdagsgavelisten næste gang :)

 • 0
 • 0

Du kan blot få den ud ved et lille snit ved egen læge hvis du ønsker at få den ud, den er kun 3 mm. i diameter kapslen.

Det lyder dejligt simpelt, men hvis det er et indgreb der skal laves hvert år eller hvert andet år, så begynder huden ikke at være så pæn mere.

Og min personlige erfaring med "små snit" fra læger er, at enten er man heldig og ikke få et synligt ar, andre gange så får man ar. Og tænk på hvordan det ikke må se ud efter et par udskiftninger.

Vi har trods alt plastik kiruger som slås med at blive så gode til at lave snit og undgå ar, at det er noget vi glædeligt betaler dyre domme for. Så at det "bare" er et lille snit, tager jeg nu ikke så let på.

 • 2
 • 0

Men sådan er det jo desværre ikke.

Jeg kan sagtens forstille mig at teknologien rykker sig, evt. mere information i chippen, nye frekvenser den skal virke på og hvad der ellers kommer af tekniske forandringer.

og med mantraet "sikkerhed" skulle jeg ikke undres at meget interesserede personer nok skulle blive effektive til at "swipe" hænder for data. Og så man tilbage til kapløbet med at forny teknologien for at hamle op med sikkerheden osv.

 • 1
 • 0

... tager man sølvpapirshandsken på den anden hånd -- hvis man så bliver udsat for et chip-røveri tager de den forkerte hånd og får ikke chippen med

 • 0
 • 0

@Thorbjørn, Det prædikatet "tossen" påtager jeg mig gerne :-) Men tager det dog med ophøjet ro, da det jo lige vil kræve en grundlovsændring eller to før dine dystre fremtid udsigter bliver virkelighed.

 • 0
 • 0

Hvis chippen sad i min hånden ville jeg nok vælge en alu-folie handske og helst af mærket Staniol.

Om du er en del af branchen eller ej skal jeg ikke kunne sige men din tilgang emnet virke noget naivt.

Husk på Kasper at du ligger din lid til firmaer hvis moral drives af deres profit. Vel at mærke firmaer som lokker dig til at frasige basale rettigheder du aldrig ville frasige dig i alle andre omstædigheder.

Bare Facebooks deepface function løber mig koldt ned af ryggen og min fantasi kan slet ikke overskue anvendelses områder. Som en tilligere Østtysker sagde: "Stasi ville have elsket Facebook"

Forstå at ingen kan overskue konsekvenser af de handlinger de fortager sig lige nu på nettet.

 • 1
 • 1

Det undrer mig næsten at der ikke er en bibelsk reference herinde. Jeg nævnte artiklen for en og fik at vide at der faktisk er en reference til det i biblen. Den er vag, men jeg kan forstå, hvorfor mange kristne vil fravælge en chip i hånden, baseret på religiøs overbevisning

https://www.biblegateway.com/passage/?sear...

16 And he causeth all, both small and great, rich and poor, free and bond, to receive a mark in their right hand, or in their foreheads:

17 And that no man might buy or sell, save he that had the mark, or the name of the beast, or the number of his name.

18 Here is wisdom. Let him that hath understanding count the number of the beast: for it is the number of a man; and his number is Six hundred threescore and six.

 • 0
 • 1

Ikke hvis vi kan spare 3 sekunder når vi skal betale for vores vare, eller 4 sekunder når vi skal poste noget på Facebook osv.

Jeg møder heldigvis flere og flere, der melder sig ud af facebook, twitter og instagram. Kender også en pige på 21år, der har en kurv stående i lejligheden, hvor alle mobiltelefoner bliver lagt, ellers bliver man hældt ud igen - for man kommer jo for at besøge hende og ikke for at sidde og chatte/surfe på nettet ;o) Jeg vidste allerede for 10 år siden at dette ville komme, samt en modbevægelse - det er jo bare en naturlig udvikling af samfundet. Og når jeg kommer hjem, så er det skønt at lægge nøgler, pung, mobil og andet fra mig i en kasse og lave noget andet.... analogt :o)

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten