USA får sin første tsunami-sikre bygning

Ved Cannon Beach i staten Oregon skal der opføres den første tsunami-sikre bygning i USA. Bygningen skal kunne beskytte 1.500 mennesker, hvis katastrofen rammer kystbyen.

Cannon Beach ligger i et udsat område tæt på Cascadia-subduktionszonen. Der har ikke været et jordskælv eller tsunami siden 1700, men flere forskere mener, at der er en 37 procents risiko for, at et jordskælv, der måler 9,0, og en tsunami rammer inden for de næste 50 år. Det skriver Scientific American.

»Det kommer før eller siden,« siger Harry Yeh, professor på Oregon State University og tsunami ekspert til Scientific American. Han hjælper Cannon Beach med projektet.

Sådan kommer det tsunami-sikrede hus måske til at se ud. (Foto: Design Ecola Architects, pc) Illustration: Design Ecola Architects
På Oregon State University laver de modelforsøg for at se, om konstruktionen kan holde til en tsunami. (Foto: Oregon State University) Illustration: Oregon State University

Selvom kystbyen ligger i et udsat område, er der ifølge Harry Yeh kun få huse, der er sikret til at modstå jordskælv eller tsunamier. Truslen fra Cascadia-subduktionszonen, der strækker sig fra det nordlige Californien til Vancouver i Canada, blev nemlig først opdaget for 30 år siden af en geolog fra University of Washington.

Derfor skal bygningen være et tilflugtsted, hvis der kommer en tsunami-advarsel. Og til hverdag skal bygningen fungere som byens rådhus.

Bygget på betonstolper

Den 900 kvadratmeter store bygning skal bygges på betonstolper, der er forstærket med stålkabler. Bjælker og fundamentpæle af beton skal sikre, at de kraftfulde bølger ikke ødelægger bygningen.

Højden på bygningen skal også sikre, at borgerne kan undslippe de stigende vandmasser, der kommer i forbindelse med en tsunami. En model af bygningen bliver lige nu testet af Oregon State University.

Der er endnu mange spørgsmål, der skal besvares, inden bygningen er klar til at blive opført.

Der bor nemlig 1.600 mennesker i Cannon Beach og flere tusinde turister besøger byen. Spørgsmålet er, hvordan man får så mange mennesker ind i bygningen på omkring 20 minutter, hvis en tsunami varsles. Derfor er forskere i gang med at undersøge, hvordan en evakuering ville forgå med bygningen i brug.

Økonomisk er der også nogle ting, der skal på plads. Bygningen kommer til at koste dobbelt så meget som en almindelig konstruktion.

Men ifølge Harry Yeh er interessen for bygningen steget i takt med, at katastrofen i Japan udvikler sig. Især fordi Cascadia-subduktionszonen geologisk set minder meget om den i Japan, som var skyld i jordskælvet og tsunamien.

»Der er en voksende erkendelse af, hvordan utilstrækkeligt forberedte vi er, og hvor slemt en Cascadia-begivenhed kunne blive,« siger Harry Yeh.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mon ikke man i de udsatte dele af verden efterhånden så vidt mulig vil udbygge med "sikrede" privatbologer, og måske endda arbejdspladser? Selv her i landet er der jo truslen om stormflod, men her er man måske allerede forsvarigt sikret? Det lyder, for nu at snakke sikkerhed igen, som om de firmaer der vil oprerere på markeder hvor naturkatastrofer er reelle trusler (og vel også alle relevante uddannelser og forskningsinstitutioner) rolig kan investere i at imødegå disse, for behovet forsvinder med garanti ikke. Man vil næppe fortryde hvis man f.eks. gør emnet til en vigtig del af pensum.

 • 0
 • 0

Bjælker og fundamentpæle af beton skal sikre sig, at de kraftfulde bølger ikke ødelægger bygningen.

Det lyder jo meget godt, men det hjælper jo ikke noget hvis ikke man dimensionerer til at modstå al det skrammel som bølgerne medtager.

Gad vide hvad beregningerne siger hvis den lokale færge bliver smidt ind i ligningen/bygningen..

K

 • 0
 • 0

Bygningen kommer til at kunne rumme 1500 mennesker jvf artiklen, men der bor 1600 i byen?

Det regnestykke går ikke rigtig op.

 • 0
 • 0

Bygningen kommer til at kunne rumme 1500 mennesker jvf artiklen, men der bor 1600 i byen?

Det regnestykke går ikke rigtig op.

Der er jo altid nogen der er upopulære.

 • 0
 • 0

De må da være vant til at Jorden viser tænder nu og da.

St. Helens vulkanen ( http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_St._Helens ) ligger sådan næsten vinkelret ud for Cannon Beach en (gæt/på slum) ca 50 km længere inde i landet.

Google siger en køretur på 89 miles (143,23 km) der tager 1 time og 50 minutter imellem Cannon Beach og St. Helens via en pæn omvej: http://maps.google.dk/maps?f=q&source=s_q&...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten