USA blacklister syv kinesiske supercomputer-producenter

Illustration: vladimircaribb/Bigstock

Den amerikanske regering har tilføjet syv kinesiske supercomputerenheder til deres sorte liste for handel, The Entity List.

Det er den første handling uden præsident Joe Bidens administration, som gør det sværere for Kina at få adgang til amerikansk teknologi, skriver BBC.

Ifølge det amerikanske handelsdepartement er de syv sanktionerede producenter involveret i at bygge supercomputere, som det kinesiske militær bruger til at udvikle masseødelæggelsesvåben.

Læs også: Europæisk chipproduktion skal sikre EU uafhængighed

Supercomputerne spiller en stor rolle i udviklingen af avancerede våben, såsom atomvåben og hypersoniske våben.

De er desuden nøgleaktører i Beijings plan for selvforsyning af mikrochips, oplyser departementet i en pressemeddelelse.

Den amerikanske handelsminister Gina Raimondo udtaler desuden, at Biden-administrationen vil gøre, hvad der står i deres magt for at forhindre Kina i at bruge amerikanske teknologier til at støtte op om »destabiliserende, militære moderniseringsindsatser.«

Den sorte liste

The Entity List omfatter personer, enheder og regeringer, der ligger uden for USA, som er involveret i produktion af masseødelæggelsesvåben, eller som deltager i aktiviteter, der er i strid med amerikanske sikkerhedsmæssige og udenrigspolitiske interesser, eller som er sanktioneret af det amerikanske udenrigsministerium.

Tilføjelsen til listen gør blandt andet, at de syv producenter ikke kan få adgang til amerikanske teknologier, og herunder chipinfrastrukturer designet af Intel og andre amerikanske chipproducenter, uden en godkendelse.

Læs også: Kinesisk kvantecomputer løser et problem som er umuligt for traditionelle supercomputeree

Det forhindrer dog ikke producenter lokaliseret uden for USA i at levere tjenester og produkter til virksomhederne.

Administration gennemgår sanktioner

De syv enheder, der blev tilføjet til listen, er Tianjin Phytium Information Technology, Shanghai High-Performance Integrated Circuit Design Center, Sunway Microelectronics, the National Supercomputing Center Jinan, the National Supercomputing Center Shenzhen, the National Supercomputing Center Wuxi og the National Supercomputing Center Zhengzhou

En håndfuld kinesiske virksomheder var under mistanke for at bruge amerikanske teknologier til militært brug under forhenværende præsident Donald Trumps regeringsperiode, heriblandt telefonproducenten Huawei.

Joe Bidens administration gennemgår i øjeblikket de Kina-relaterede handlinger, som Donald Trump foretog i sin regeringsperiode, herunder en ordre, der forbyder amerikanere at investere i kinesiske virksomheder, der menes at være tilknyttet det kinesiske militær.