USA beder til, at stormen Gustav undgår varme havstrømme

Nyheden om, at stormen Gustav har tabt pusten efter mødet med Haiti, bør ikke få indbyggerne i New Orleans til at gå ud i byen og feste.

Erfaringerne viser nemlig, at det er havstrømmene i Den Mexicanske Golf, der afgør, om storme får fart og styrke til at blive uregerlige monstre.

Sådan var det også med orkanen Katrina, der første vandrede hvileløst omkring ved Bahamas og voksede sig enorm, da varme udløbere af Golfstrømmen gav den ny styrke.

Ifølge vejrekspert Eric Berger, der arbejder som blogger på Houston Chronicle, er det scenarie sandsynligt, selv om havtemperaturen i Den Mexicanske Golf er lavere, end da Katrina udviklede sig for tre år siden.

Kursændring anbringer Texas i skudlinjen

Kort fra den amerikanske flådes vejrcenter viser, at Gustav nu befinder sig cirka 80 sømil fra Jamaica. Men siden onsdag har Gustav taget en mere sydlig kurs end tidligere antaget, og det er rigtigt dårlig nyt for Texas.

Nu ser det nemlig ud til, at Gustav rammer lige på grænsen mellem Texas og Lousiana, men den prognose er endnu behæftet med en stor usikkerhed.

Gustav bevæger sig stadig meget langsomt, med kun otte kilometer i timen, men erfaring viser, at den vil øge farten voldsomt i løbet af de næste dage.

Lavtryk på den nordlige halvkugle vil over tid bevæge sig i en cirkel med uret, men mange orkaner har vist sig at afvige fra denne kurs.