US Navy vil skyde missiler ned med projektiler
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

US Navy vil skyde missiler ned med projektiler

Test af Hyper Velocity Projectile (HVP) med magnetkanon. Illustration: Airboyd via Youtube

USA's forsvarsminister, Ashton B. Carter, er begyndt at løfte sløret for landets forsvarsbudget for 2017. Et af de nye initiativer er at affyre præcisionsammunition fra traditionelle kanoner. Normalt skal den nye type ammunition afyres fra elektromagnetiske kanoner, såkaldte railguns eller magnetkanoner.

Præcisionsammunitionen er mere præcist kendt som Hyper Velocity Projectile (HVP), et såkaldt intelligent projektil som er udformet til højere hastigheder end eksisterende kanonammunition og som bruges i kombination med elektronisk måludpegning. De kan dermed bruges til nogle af de samme formål som missiler, dog uden eget fremdriftssystem.

Elektromagnetiske railguns, som stadig er under udvikling, affyrer HVP ved mach 7 ved hjælp af Lorentzkraften (se faktaboks), men kræver til gengæld en større strømforsyning end de fleste krigsskibe i dag kan levere.

Læs også: Den amerikanske flåde tester futuristisk Mach 7-våben

Derfor arbejder flådens forskningscenter i øjeblikket på at tilpasse HVP til traditionelle kanoner, såsom hærens haubitser- eller letvægtskanoner på krigsskibe, og dermed udbrede anvendelsen til hundredevis af eksisterende våbensystemer. Og her forestiller søværnet sig at bruge dem som defensivt våben mod fjendtlige missiler.

»Vi tager de samme intelligente hyperhastighedsprojektiler, som vi har udviklet til den elektromagnetiske railgun, og bruger dem til selvforsvar ved at affyre dem fra allerede eksisterende artilleri, herunder femtommer-kanonerne på dækket af alle søværnets destroyere og hærens selvkørende haubitser,« sagde den amerikanske forsvarsminister ifølge forsvarsmediet Breaking Defense.

US Navy har siden 2015 arbejdet hen mod de første testaffyringer og regner med at opnå en hastighed på mach 3 med en Mark 45-letvægtskanon, hvilket er langsommere end samme ammunition med en magnetkanon, men dobbelt så hurtigt som traditionel ammunition.

Se magnetkanon affyre et Hyper Velocity Projectile:

  • US Navy har siden 2015 arbejdet hen mod de første testaffyringer og regner med at opnå en hastighed på mach 3 med en Mark 45-letvægtskanon, hvilket er langsommere end samme ammunition med en magnetkanon, men dobbelt så hurtigt som traditionel ammunition.

Mach 3 svare til 1030 m/s ved 1013 mb/20C.

Traditionelle riflede kanoner har typisk en mundingshastighed på 8-900 m/s, ~Mach 2,3-2,6
Gælder lige fra Bofors 40 mm L60 og 76 mm Oto Melare til Hanstholmfæstningens 38 cm og Iowa klassen 16" kanoner
Har stor set ikke ændret sig siden WW1.

Moderne luftmålkanoner som:

  • Søværnets 35 mm revolverkanon Millenium
  • M61 20 mm gatling (F-16, F-18, US Navy m. fl.)
  • GAU-8 30 mm gatling (A-10, Royal Navy m. fl.)
  • Mauser BK-27 27 mm revolverkanon (Eurofigter, Gripen, Bundesmarine m. fl.)

Har alle en mundingshastighed på omkring 1050-1100 m/s, >Mach 3

  • 8
  • 0

Dengang blev der også snakket meget om atommissiler, antimissiler og anti-anti missiler.
Her er så skalaen skruet noget ned ser det ud til. Sikkert ikke helt billigt.
Så kan man tænke over hvorfor man aldrig hører om noget lignende når det gælder "almindelig" beskydning, hvad enten det er artilleriild eller blot mindre projektiler og granater. Mod disse kunne man vel i princippet også sende "antigranater" og "antiprojektiler" for at neutralisere noget af beskydningen (vel automatisk da den menneskelige reaktionstid vil være for langsom)?
Men noget i princippet tilsvarende kunne vel også bruges civilt, mod faldende materiale, f.eks fra kollapsende konstruktioner, jordskred, ulykker, laviner - hvis der var vilje, d.v.s. blandt andet penge til det?(https://fantazas.wordpress.com/)

  • 0
  • 0