US Army: Tordenvejr kan have afgørende betydning på slagmarken

Tordenvejr over Mojave-ørkenen i Californien, hvor US Army også har en stor base. Illustration: Jessie Eastland og Wikimedia Commons

Kraftigt tordenvejr øger ikke kun risikoen for atmosfæriske forstyrrelser, der breder sig til signalproblemer på landjorden.

Uvejret kan også sætte teknologisk udstyr ud af drift ved jordoverfladen, selv om det ikke bliver ramt af lynnedslag eller oversvømmelser.

Det viser ny forskning, som meteorologen Xiping Zeng, ansat på USA’s Army Research Laboratory, har offentliggjort, efter at han har opdaget et nyt mønster i udviklingen af tordenvejr.

Forskningen kan bruges til bedre at forudsige, hvordan vejr og miljø vil påvirke blandt andet militærets ubemandede antennesystemer og droner på slagmarken, skriver US Army i en pressemeddelelse.

Isslag og vindstød

Xiping Zeng har netop fremlagt forskningen på en konference hos Nasa, hvor han forklarede, hvorfor forskning i tordenvejr er vital for militæret.

Læs også: Radioaktive isotoper dannes ved lynnedslag

Det skyldes især to vejrfænomener, der udvikler sig under tordenvejr. Det er kraftige nedadgående luftstrømme, der giver voldsomme vindstød, samt underafkølet regn, der forbliver flydende, selv om temperaturen er under nul grader celsius, men som straks fryser til is, når det rammer f.eks. en drone eller en antenneanlæg - altså isslag.

»Disse to faktorer er katastrofale for UAS (droner, red.), da de får dem til at falde til jorden,« siger Xiping Zeng.

Vil udvikle algoritme

Hidtil har man ikke været i stand til at forudsige faktorerne præcist, fordi man har så lidt information om, hvordan fænomenerne opstår.

Læs også: Forurening fra skibe skaber tordenvejr over travle sejlruter

Men ifølge Xiping Zeng viser hans forskning koblingen mellem de to faktorer, så man har et bedre grundlag for at forstå og forudsige effekterne.

Xiping Zengs forskning viser nemlig et nyt mønster i vekselvirkningen mellem nedad- og opadgående luftstrømme i tordenvejr, som også fortæller noget om risikoen for udviklingen af isslag, fortæller han uden at gå decideret i detaljer om sammenhængen.

Meteorologen vil nu arbejde videre med en model for nedadgående luftstrømme i tordenvejr og udvikle en algoritme, der kan bruges til at forudsige vindstød og risikoen for underafkølet regn, så US
Armys teknologi er bedre rustet til at klare sig i ugunstigt vejr.