Uro om PSO-afgift sætter energiforlig på højkant
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Uro om PSO-afgift sætter energiforlig på højkant

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) er kommet op af stolen, efter at Energistyrelsen har lagt nye tal på bordet, som viser, at PSO-regningen er 68 procent højere i perioden 2016-2020, i forhold til hvad man forudsagde, da samtlige partier minus Liberal Alliance vedtog energiaftalen i 2012.

»Den samlede regning for den grønne energipolitik er blevet for stor. Jeg vil tage initiativ til, at vi får en snak om det både i forligskredsen og bredt i Folketinget,« siger Lars Christian Lilleholt til Børsen, hvor han heller ikke afviser at åbne energiaftalen på ny.

Flere partier bakker op om at bringe PSO-afgiften ned for at øge danske virksomheders konkurrencedygtighed.

Udskyd eller drop vindmøllepark

Mens det Radikale Venstre og Enhedslisten afviser at genåbne energiaftalen, er Dansk Folkeparti positive over for det.

DF foreslår, at man holder PSO’en nede ved at udskyde eller helt droppe opførelsen af den 600 MW store vindmøllepark Kriegers Flak – en vindmøllepark, der blev udskudt to år i 2014 af samme årsag. Til det kommenterer Ole Bigum, dansk landedirektør i Vattenfall, der opfører parken:

»Vi har hidtil set Danmark som et særdeles stabilt landskab rent politisk, men hvis man begynder at åbne gamle forlig og droppe eller udskyde planer på den måde, så vil det rokke fundamentalt ved det syn,« siger han til EnergiWatch.

PSO på finansloven

Netop på grund af risikoen for, at aftalen bliver lavet om, står den nuværende PSO-løsning på ustabil grund, pointerer Lars Aagaard, der er administrerende direktør i Dansk Energi:

»Energiforliget er åbnet to gange, og nu bliver der åbnet for samme diskussion for tredje gang på tre år (…) En løsning med PSO på finansloven giver mere ro til investorerne, og derfor håber vi, at regeringen lægger sig fast på en finanslovsløsning,« siger han til P1 Morgen.

Han bakkes op af en rapport fra De Miljøøkonomiske Vismænd, der vurderer, at man bør rykke PSO’en over på finansloven. Et forslag, der støttes af bl.a. Dansk Industri.

Beregninger fra Skatteministeriet viser, at samfundet kan spare 1,5 milliarder kroner årligt, hvis PSO’en flyttes fra elregningen til finansloven.

Billigere elregning på trods af stigende PSO

Årsagen til at PSO’en stiger med den nuværende ordning er, at grøn energi i en årrække vil blive afregnet til en fast pris. Når elprisen falder, kompenserer PSO’en, så jo billigere elprisen bliver, des højere bliver PSO-afgiften.

De faldende elpriser betyder dog, at danske borgere og virksomheder alt i alt vil få elregninger, der er billigere end forventet i 2020, på trods af at PSO-afgiften trækker i den modsatte retning, pointerer Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien i en fælles pressemeddelelse.

»Inden ministeren går i selvsving over et stort milliardbeløb, bør man gøre sig den ulejlighed at sætte tallet lidt i relief. Mens PSO’en for perioden frem til 2020 er steget med cirka 16 milliarder kroner i forhold til forventningerne i 2012, er elprisen faldet med cirka 42 milliarder,« siger direktør i Vindmølleindustrien Jan Hylleberg i pressemeddelelsen.

Men hvis el også bliver billigere i andre lande, hvor der ikke er en PSO-afgift, kan forskellen på udenlandske og danske virksomheders elregning vokse, i takt med at elpriserne falder. Det afhænger dog af, hvordan udlandet i så fald finansierer VE-anlæg.

Under alle omstændigheder skal der gøres noget ved det danske PSO-system inden 1. januar 2017, da EU har erklæret det ulovligt.

Men når det er sagt har jeg svært ved at se hvorfor en teknologi som nu snart har et halvt århundrede på bagen til stadighed er afhængig af statsstøtte.

Hvis det så endda bare var småpenge det drejede sig om, kunne jeg acceptere det, men for mig er der ikke nogen tvivl om at for mange storforbrugere af El blandt de danske virksomheder, er byrden så stor at det er noget der hæmmer konkurrenceevnen.

Det kan jo være at vi mister lige så mange arbejdspladser som følge af PSO afgiften som vindmølleindustrien får af ekstra arbejdspladser på grund af samme afgift.

  • 10
  • 19

I gamle dage under monopoltiden hed PSOen et investeringsbidrag som blev opkrævet over elregningen I en preiode før og under opførelsen af nye kraftværksanlæg. Til forskel fra PSOen blev investeringsbidraget ikke specificeret på elregningen, så der var ingen der havde ondt.

I praksis udjævner PSOen elprisen, så når markedsprisen er lav så er PSOen lav og omvendt ved høj elpris. Som det er sagt mange gange er elprisen ikke højere I DK som I andre lande. I UK er markedselprisen dobbelt så høj.

Er der tale om en kampagne mod grøn omstilling? Hvem star bagved?

  • 25
  • 9

Det lyder lidt hult, når vindmølleindustrien siger at de er årsag til de lave priser, men åbenbart ikke kan leve med de priser de og deres tilskud er årsag til.
Det bliver spændende hvad kommissionen der er sat til at granske det kommer frem til. Jeg frygter at det blot bliver småjusteringer, for politikerne har vænnet sig til magten via vores energiforbrug, og den giver de nødig fra sig.

  • 9
  • 14