Urinmåtte skal holde hegnene lugtfri i Roskilde
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Urinmåtte skal holde hegnene lugtfri i Roskilde

Alle, der har været gæst på Roskilde Festival, kender formentlig den ramme lugt af urin, der rammer næseborene før eller siden.

Toiletter kan der være langt til, pissoirer er der for få af, så hegnet rundt om lejren eller festivalpladsen kan synes som udmærkede alternativer.

Og hvorfor ikke bare bruge denne vane til noget positivt og hænge pissoirerne op på hegnet med almindelige strips? Det er, hvad fem DTU-studerende fra Design og Innovation har gjort som med PeeFence, der er resultat af et specialkursus om ’Problemløsning og konceptualisering på Roskilde Festival’, hvor fokus lå på urinafledning.

»Princippet er, at vi har lavet et billigt pissoir, som er nemt at transportere og nemt at sætte op. Langs hegnet er der stor urinbelastning, og de eksisterende pissoirer er så store og besværlige at sætte op, at der ikke er nok,« forklarer Theo Ginman, som har udviklet ’urinmåtten’ sammen med sine medstuderende Jonathan Rasmussen, Thomas Roar Salling, Kirstine Auener og Frederik C. V. Hansen.

Læs også: Strømfrit køleskab kan holde øllerne kølige på Roskilde

Designet er enkelt, for i princippet er der blot tale om en 4 mm flad gummidug af EPDM-gummi, som er fleksibelt, men dog stift nok til at kunne bukkes om til en rende.

Måtterne kan derpå transporteres til festivalen i en stak, hvorefter hver enkelt måtte - eller dug - rulles sammen og hænges på hegnet. En slange leder urinen væk fra pissoiret og ned i afløbet ved de eksisterende toiletter og håndvaske.

Foreløbig har de studerende kun arbejdet med måtten de seneste tre uger, så det er blot blevet til en enkelt protoype på Roskilde, som blev testet backstage – dog med ægte Roskilde-urin.

»Det viste, at det overordnede princip fungerer. Den har ikke været testet på campingområdet, men vi håber, at vi får lejlighed til at teste en håndfuld af dem næste år i samarbejde med festivalen,« siger Theo Ginman, som herefter kan se, om der skal ændringer til, inden konceptet eventuelt skal udbredes.

»Svage punkter kunne være, hvis nogen sparker til dem eller hiver i dem. Det kunne man frygte. Men på den anden side, vil folk nok ikke røre ved dem, når de ved, hvad de bliver brugt til.«

PeeFence Rapport

Rigtig fin ide, er dugen og stripsene kraftige nok. Skal der rigtig meget vold til at rive den ned fra hegnet.

Ud fra billedet ser det ud til, kraftigere strips og større huller ville være en god ide, hvis det skal kunne holde til lidt vold.

  • 0
  • 0

Jeg forstår pointen med kraftigere strips, men helt ærligt; man skal vist være en speciel person, eller ualmindeligt fuld, hvis man får lyst til at "rode" med et brugt pissoir.

  • 0
  • 0

Jeg tror bestemt du har ret i at ingen frivilligt "roder" i et brugt pissoir.
Men folk der har fået en smule mere end hvad godt er gør nogle gange sære ting.

Fx at falde og gribe fat i hvad der nu er nærmest.
Derudover vil der altid være typer som synes det er morsomt at rive ting ned hvis de opdager at det er nemt.

Men en rigtig god løsning på et halvgammelt problem.

  • 1
  • 0