UR-grundlægger klar med robot-konkurrent

Illustration: Kassow Robots

To helt nye samarbejdende robotter, såkaldte cobots, er klar til salg og vil blive lanceret på den kommende industriudstilling Automatica 2018 i Munchen.

De to robotter er udviklet af Kassow Robots, som har hovedkvater i Kastrup på Amager og har Kristian Kassow som den ene af de tre grundlæggere.

Læs også: Robotiværksættere vil kopiere fynsk guldopskrift med elektrisk vakuumgriber

Kristian Kassow var i 2005 med til at grundlægge Universal Robots (UR). Nu har han lanceret sin egen serie af samarbejdende robotter. Illustration: Kassow Robots

Hvis navnet Kristian Kassow virker bekendt, så er det, fordi han sammen med Esben Østergaard og Kasper Støy var med til at grundlægge Universal Robots tilbage i 2005. Universal Robots blev i 2015 solgt til amerikanske Teradyne.

Nu er han tilbage med en robot, der på mange måder tager udgangspunkt i samme idé som UR-robotterne, altså en robot, som ikke behøver noget sikkerhedsbur, men alligevel er i stand til hurtige og præcise bevægelser. Den skal være nem at programmere, således at også uerfarne operatører nemt kan komme i gang.

Lang rækkevidde

De to robotter, der vil blive præsenteret på udstillingen, er KR 810 og KR 1205. KR 810 har en rækkevidde på 850 mm og er i stand til at løfte 10 kg., mens KR 1205 har en rækkevidde på 1200 mm og kan løfte 5 kg.

Læs også: Dansk mobil-robot solgt for 1,7 milliarder kroner

Og netop rækkevidden vil ifølge salgschef Dieter Pletscher være et afgørende punkt, hvor Kassow Robots adskiller sig fra UR:

»Selvfølgelig vil vi blive sammenlignet med UR, men vi mener, at vi med syv aksler i stedet for seks og en stor rækkevidde vil være i stand til at finde en plads i markedet,« siger han og understreger, at markedet for samarbejdende robotter er i en heftig udvikling og langtfra mættet endnu.

Læs også: Universal-medstifter bygger brugervenlige laboratorierobotter

Begge robot-arme er i stand til at bevæge sig med op til 225 grader per sekund på alle 7 aksler. De kommer med et grafisk interface via en tablet og kan operere på steder, hvor pladsen er trang.

I slutningen af året regner Kassow Robots med at kunne lancere en tredje robot-arm. Den vil kunne løfte 5 kg og have en rækkevidde på hele 1800 mm. Robotten kan ses på udstilling i München.