Ups! Russiske kosmonauter fik vendt en antenne forkert

Illustration: NASA

Fredag i sidste uge kunne to kosmonauter, Alexander Misurkin og Anton Shkaplerov, foretage en længe ventet rumvandring. Nemlig den, der skulle sørge for kommunikation til de forholdsvis nye Luch-satellitter, som skulle sikre bedre forbindelse mellem rumstationen og Jorden, skriver space.com.

Antennen, der sidder uden på rumstationen, havde været klar siden 2000, men pga. pengemangel, blev satellitterne først sendt op mere end ti år senere – og da var en del af elektronikken til antennen blevet forældet.

Derfor måtte et 27 kg tungt elektronikmodul udskiftes, hvilket var en særdeles bøvlet opgave, da setuppet i sin tid slet ikke var lavet med henblik på servicering i rummet. Og som man kan se på rumvandrernes stive og store handsker på dragten, er de ikke velegnede til små skruer og bolte.

Læs også: Eks-astronauten Scott Kelly: »Jeg savner rummet hver dag«

Men det lykkedes at få udskiftet modulet, hvorefter det gamle modul blev smidt i retning af Jorden for at brænde op i atmosfæren.

Turen var dog ikke slut endnu, for det viste sig, at antennen ikke kunne foldes ud igen. Kontrolcentret på Jorden havde foldet den sammen for at lette rumvandringen, men den sad fast, da den skulle foldes ud igen.

Derfor måtte kosmonauterne i rumvandringens syvende opslidende time i gang med at ordne den sag også med det uheld til følge, at antennen pludselig pegede i stik modsat retning af, hvad den skulle.

Læs også: VIDEO: Scott Kelly - testpiloten der tilbragte et år på rumstationen

Ifølge NASA’s kommentator Rob Navias skulle antennen dog fungere fint alligevel, og det russiske rumagentur Roscosmos vil nu finde ud af, om der skal gøres noget ved sagerne under en senere rumvandring eller ej.

Det blev altså en meget lang rumvandring for kosmonauterne – hele otte timer og 13 minutter blev det til, at de hang i en line uden for rumstationen.

Så selv om det blev en lang og hård tur, så kan de da glæde sig over, at uheldet betød, at de har slået russisk rekord for rumvandringer. De var således hele fem minutter længere på rumvandring end de hidtidige rekordindehavere Oleg Kotov and Sergei Ryazanski, som var på rumvandring den 27. december 2013.

Se videoen her af kosmonaut Alexander Misurkin, som kaster det gamle elektronikmodul overbord.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg spekulerer på om reaktionen fra kastet kan påvirke rumstationens position. Jeg er godt klar over, at der er kæmpe forskel i rumstationens vægt og det kastede udstyr, men selv ganske små påvirkninger kan vel have indflydelse.

 • 0
 • 1

Selvfølgelig har det indflydelse, men det er knapt måleligt.

Ligesom at "det gamle modul blev smidt i retning af Jorden for at brænde op i atmosfæren" ikke rigtigt giver mening med mindre at den russiske astronaut har body-buildet så meget, at han kunne give modulet en signifikant hastighedsændring i forhold til ISS der kredser med ca 28000 km/t. - det ser det dog ikke ud til på videoen. Modulet lægger sig bare i en marginalt lavere bane indtil luftmodstanden får bremset det ned.

 • 1
 • 0

Rumstationen skal alligevel korrigere sin orbit en gang i mellem, så det meget lille skub kommer bare med i regnestykket, det er dog vigtigt at dødvægten bliver fjernet, da alle fremtidige korrektioner burde være billigere uden den ekstra vægt.

At smide modulet i retningen af jorden, for at lade det brænde op, giver fint mening, der nævnes ingen tidshorisont, for hvornår det brænder op , der kan i princippet gå uger eller måneder før det sker.

 • 1
 • 0

Den internationale rumstation falder faktisk konstant langsomt mod jorden og skal derfor korrigere dens højde ofte. De booster den et par kilometer op ca. hver anden måned hvis jeg husker korrekt. Så i princippet har du ret med aktion/reaktion. Men det er så banalt at det ikke rigtigt har nogen effekt.

Som Bent rigtigt nok påpeger, så de få partikler der i den højde, bremser det frie fald af den "ned kastede" boks. Fra den højde (400 +- km) kan den godt risikere at være i kredsløb i over et år før den begynder at brænde op. Variabler som vægt og boksens areal bestemmer kredsløbs tiden :)

 • 0
 • 0

Ja kastet bidrager selvfølgelig en lille bitte smule til at holde ISS oppe, men dog meget lidt. Men jeg er nu ikke enig i at boksen bliver hængende i omløb flere uger eller år. Hvis den bliver kastet afsted (helst skråt bagud) med en hastighed på 10 km/t, så kan det vel ikke tage meget mere end 40-50 timer før den er nede hvor atmosfæren for alvor bliver tyk. Og derfra går det stærkt. Angående om den er giftig for os hernede, så er den vel ikke mere giftig, end hvis den blev brændt af her på jorden. Den er nok ubetydelig ift. alt det der ellers bliver brændt af.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten