Ups! Nasa har mistet de originale optagelser af månelandingen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ups! Nasa har mistet de originale optagelser af månelandingen

Nasa frigav i denne uge en restaureret version af video fra Apollo-11's landing på Månen den 20. juli 1969, i anledningen at det på mandag er 40 år siden. Men det ikke er de originale film, som er restaureret. Dem kan Nasa nemlig ikke finde.

Da Armstrong steg ned på månen fra stigen på månelandingsmodulet, fulgte flere hundrede millioner mennesker rundt om på Jorden med på TV.

De sort-hvide billeder af Armstrong og Aldrin på Månen kom fra et enkelt videokamera på månelandingsmodulet Ørnen. Kameraet brugte et scanningsformat, som ikke var standard og derfor ikke direkte udsendes af de kommercielle tv-stationer.

Læs også: Se Neil Armstrong tage de første skridt på Månen

Nasa brugte derfor en scanningskonverter til optisk og elektronisk at tilpasse signalerne til standard amerikanske Tv-signal-kvalitet. Dette blev foretaget i modtagestationerne, som derefter sendte signaler via mikrobølgestationer, Intelsat-kommunikationssatellitter og analoge AT&T kabler til kontrolcenteret i Houston og tv-stationer. Så de tv-signaler, som man modtog hjemme i stuerne, var af en ringere kvalitet.

Australien har heller ikke optagelser i arkivet

På trackingstationerne i USA og Australien optog ingeniører de råsignalstrømme på store 2,5 cm videobånd. Båndene blev optaget i tilfælde af liveudfald, og hvis NASA senere skulle bruge data.

Hvert bånd indeholdt 14 dataspor, som også omfattede lyd og medicinske date som ECG mv. En kanal var reserveret til video.

Efter at have søgt i tre år efter de originale bånd måtte NASA give op uden at have fundet dem. Hverken originalbånd i USA eller Australien har man kunnet finde, selvom man har sendt et hold teknikere til Australien.

NASA vil om kort tid frigive en rapport om den mislykkede eftersøgning.

Hollywood-specialister har restaureret videoklip

Den nye restaurerede video stammer fra forskellige tv-selskaber som for eksempel CBS, der har bedre styr på deres arkiver.

Herudover er der benyttet dele fra en kopi af et bånd, man fandt i Australien i et tv-switchingcenter som stod for at sende data videre til USA, samt optagelser fra en tv-skærm i kontrolcenteret som ikke er blevet set på de sidste 36 år.

Den første del af det frigivne materiale omfatter et stor del af Apollo-11 rumvandringen, med 15 historiske højdepunkter fra Armstrong og Aldrins månevanding.

Restaureringsarbejdet er gennemført sammen med firmaet Lowry Digital som har specialiseret sig i at restaurere Hollywood film og videoer.

Kommentarer (35)