Ups! Nasa har mistet de originale optagelser af månelandingen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ups! Nasa har mistet de originale optagelser af månelandingen

Nasa frigav i denne uge en restaureret version af video fra Apollo-11's landing på Månen den 20. juli 1969, i anledningen at det på mandag er 40 år siden. Men det ikke er de originale film, som er restaureret. Dem kan Nasa nemlig ikke finde.

Da Armstrong steg ned på månen fra stigen på månelandingsmodulet, fulgte flere hundrede millioner mennesker rundt om på Jorden med på TV.

De sort-hvide billeder af Armstrong og Aldrin på Månen kom fra et enkelt videokamera på månelandingsmodulet Ørnen. Kameraet brugte et scanningsformat, som ikke var standard og derfor ikke direkte udsendes af de kommercielle tv-stationer.

Læs også: Se Neil Armstrong tage de første skridt på Månen

Nasa brugte derfor en scanningskonverter til optisk og elektronisk at tilpasse signalerne til standard amerikanske Tv-signal-kvalitet. Dette blev foretaget i modtagestationerne, som derefter sendte signaler via mikrobølgestationer, Intelsat-kommunikationssatellitter og analoge AT&T kabler til kontrolcenteret i Houston og tv-stationer. Så de tv-signaler, som man modtog hjemme i stuerne, var af en ringere kvalitet.

Australien har heller ikke optagelser i arkivet

På trackingstationerne i USA og Australien optog ingeniører de råsignalstrømme på store 2,5 cm videobånd. Båndene blev optaget i tilfælde af liveudfald, og hvis NASA senere skulle bruge data.

Hvert bånd indeholdt 14 dataspor, som også omfattede lyd og medicinske date som ECG mv. En kanal var reserveret til video.

Efter at have søgt i tre år efter de originale bånd måtte NASA give op uden at have fundet dem. Hverken originalbånd i USA eller Australien har man kunnet finde, selvom man har sendt et hold teknikere til Australien.

NASA vil om kort tid frigive en rapport om den mislykkede eftersøgning.

Hollywood-specialister har restaureret videoklip

Den nye restaurerede video stammer fra forskellige tv-selskaber som for eksempel CBS, der har bedre styr på deres arkiver.

Herudover er der benyttet dele fra en kopi af et bånd, man fandt i Australien i et tv-switchingcenter som stod for at sende data videre til USA, samt optagelser fra en tv-skærm i kontrolcenteret som ikke er blevet set på de sidste 36 år.

Den første del af det frigivne materiale omfatter et stor del af Apollo-11 rumvandringen, med 15 historiske højdepunkter fra Armstrong og Aldrins månevanding.

Restaureringsarbejdet er gennemført sammen med firmaet Lowry Digital som har specialiseret sig i at restaurere Hollywood film og videoer.

Emner : Månen
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg hører ikke til månelandings-skeptikerne, men det forekommer mig efterhånden svært at tro på at NASA altid har fortalt hele sandheden om fotos og videoer.
Det kan ganske enkelt ikke være rigtigt at en institution som NASA kan sløse så meget med dokumentationen af sin største symbolske sejr (jeg overlader trygt til andre at vurdere hvad der er den største forskningsmæssige sejr).
Mon ikke disse originale optagelser har afspejlet så store tekniske og kvalitetssmæssige fejl, at de er blevet fikset lidt op inden de er blevet sendt videre? I al hemmelighed naturligvis for ikke at miste prestige til russerne. Derfor er det meget belejligt at det originale materiale er forsvundet så det ikke kan undersøges.

 • 0
 • 0

Det kan ganske enkelt ikke være rigtigt at en institution som NASA kan sløse så meget med dokumentationen af sin største symbolske sejr

De relevante data er mig bekendt ikke forsvundet. Det vil sige, de videnskablige data er intakte. Det der er blevet væk (og jeg mener også man fandt det ved et australsk raddioteleskop i sidste uge?) er de data der skulle bruges til tv-publikum. Det er da spændende nok, men ikke noget af væsentlig værdi. Det virker ikke så underligt at det er blevet forlagt efter at det er blevet rundtsendt til publikum.

Angående tvilen på at der faktisk var en landing med mennesker, så er det som om konspirationstilhængerene siger "fordi A, så er det snyd". Så forklarer andre "A er rimelig nok og passer med hvad man burde forvente". Så kommer "jamen, på grund af B, så.." Det bliver også tilbagevist. Et stykke tid senere når man har været omkring grund Z, så vender de faneme tilbage til A igen og man kan begynde forfra!

 • 0
 • 0

Jeg spekulerer over, hvad der kan være årsag til, at austronauten er gennemsigtig, når han hopper foran Månemodulet,,,?

 • 0
 • 0

Jeg spekulerer over, hvad der kan være årsag til, at austronauten er gennemsigtig, når han hopper foran Månemodulet,,,?

Sandsynligvis mætning af fotoreceptoren, hvilket netop vil give et skyggebillede af baggrunden (statisk billede der er blevet optaget meget længe). Rumhærdet videokamera-teknologi var endnu ikke veludviklet ved de første landinger.

 • 0
 • 0

Mon ikke disse originale optagelser har afspejlet så store tekniske og kvalitetssmæssige fejl, at de er blevet fikset lidt op inden de er blevet sendt videre?

Rigtig mange månefotos blev taget af astronauterne med Hasselblad 70mm kamera, enten på dias eller alm. film (analoge film). Nogle billeder blev taget med farvefilm, velsagtens blev de fleste taget med sorthvid (gråtoner), fordi stort set alle farver på Månen er toner af gråt, derfor gav gråtone-film de bedste fotos af Månen. Astronauterne medbragte lysmålere, og anbragte en farveskala (på en slags karton) fx på Månens overflade, for at sikre sig at filmene blev belyst optimalt. Objektiver (eller en påsat ekstra linse) indeholdt »sorte krydser«, til at hjælpe med at kunne bygge mosaikker af fotografier, astronauternes resultater gjorde det muligt at lave adskillige 360-grader panoramaer. Mit indtryk er, at månerejserne medførte så megen dokumentation, at det var overflod.

Jeg er den heldige ejer af et eksemplar af bogen »Full Moon« (format cirka 30cm x 30cm) som indeholder fantastiske fotografier fra Månen. ISBN 0-224-05128-8, af Michael Light 1999. Bogens fotografierne er vistnok de bedste som nogensinde er udgivet på tryk, og derfor skuffede de mig, da jeg så dem, umiddelbart. Skuffelsen skyldes dog, indså jeg sidenhen, at Månen er et dødssygt sted at være, reelt en pulveriseret kulmine, Månen er sort som kul, det er kun Solens stærke lys der får Månen til at ligne at være lys, set fra afstand. Fotografierne er af en art, så detaljerede, at enhver tvivl om, om Månen blev besøgt eller ej, fordufter totalt. Månens overflade består af eksploderede tilfældigheder efter tilfældige kosmiske nedslag. Austronauterne blev møgbeskidte på Månen, og støv og skidt var en plage for deres dragter og udstyr.

 • 0
 • 0

Den første del af det frigivne materiale omfatter et stor del af Apollo-11 rumvandringen, med 15 historiske højdepunkter fra Armstrong og Aldrins månevanding.

Havde de vand med til at vande månen? Hvad var formålet? Hvorfor er det ikke nævnt tidligere? :)
Eller var det bare en test af en ny feature (gylp) i deres rumdragter?

 • 0
 • 0

soviet unionen havde fra 69 til 91 til at bringe utvetydige beviser for at amerikanerne ikke var på månen.
hvorfor forsøge at snyde i et kapløb, hvor man ved modstanderen formodentlig besidder evnen, tiden og midlerne (relativt til russere på månen) til at afsløre dette?

har de ikke haft teknologien til at afsløre et simpelt hollywood nummer?
http://en.wikipedia.org/wiki/Luna_program

 • 0
 • 0

har de ikke haft teknologien til at afsløre et simpelt hollywood nummer?

Nej, det havde de faktisk ikke. I princippet, kunne rusland godt, men de havde langtfra samme computerteknologi som amerikanerne, og kunne ikke selv lave tilsvarende svindel. Som følge af, at de ikke selv kunne, mistænkte de ikke amerikanerne dengang, og selvom de måske gjorde, så var amerikanernes svindel gjort så perfekt, i forhold til russernes kendskab til hvad var muligt, at de vil have haft svært ved at argumentere for at det skulle være et svindelnummer.

Under alle omstændigheder, er det meget beklageligt, at amerikanerne ikke har værdsat deres historiske rejse til månen højere. Der blev gjort mange anstrengelser, og optaget såvel hjerterytme som EKG, og disse optagelser, vil naturligvis også idag have stor historisk værdi, med mindre amerikanerne altså selv betragter historien som fup.

Det er derfor utroligt, at amerikanerne ikke har passet bedre på deres bånd.

Uanset, om historien med månelandingen er sandt eller ej, så tror jeg at amerikanerne idag har et alvorligt problem, med at tro på det. Ellers, havde de passet bedre på båndende.

 • 0
 • 0

I princippet, kunne rusland godt, men de havde langtfra samme computerteknologi som amerikanerne, og kunne ikke selv lave tilsvarende svindel.

Russerne kunne ikke afsløre svindlen, men mr. Stupid kan ved simpel betragtning af nogle fotografier vise at det er snyd og bedrag. Hvis tosserne havde bare lidt realitetssans, så ville de kunne indse at det er lidt underligt.... de mener velsagtens at efter at Elvis flyttede til Rusland og blev den styrende magt bag parlamentet, så har Rusland arbejdet sammen om at skjule sandheden.

 • 0
 • 0

[quote]har de ikke haft teknologien til at afsløre et simpelt hollywood nummer?

Nej, det havde de faktisk ikke.
===KLIPPET===
Uanset, om historien med månelandingen er sandt eller ej, så tror jeg at amerikanerne idag har et alvorligt problem, med at tro på det. Ellers, havde de passet bedre på bånden[d]e.[/quote]

Øh.... Jeg trode de bare behøvede bruge deres radar og se at der IKKE blev sendt raket op, at den ikke fløj op til månen og der ikke var landing på - og afrejse fra - månen....

Sovietunionen holdt nøje vagt på hvad USA sendt op i rummet, tænk hvis det var et A-våben?

Man behøver ikke gå efter det stærkeste argument i andres bedrag .- det er meget nemmere at gå efter det svageste...

De bedste hilsner
Peter Kamp

 • 0
 • 0

Månelandingerne er det største fup nummer verden har været udsat for indtil dags dato!

Da USA var på hælen overfor USSR i rumkapløbet ville det være perfekt at komme først til månen og genvinde respekten!
Det tog 8 år fra "beslutning" til man "landede" - taget i betragtning af hvilken latterlig teknik og viden man havde dengang kunne "man" gøre det, eller det er det man påstår hvertfald- I dag står man i en verden hvor alt styres af rå og brutal datakraft man kun, kunne drømme om dengang - med materialer man ligeledes måtte nøjedes med at fantasere om - og alligevel tager det 15-20 år inden man kan sætte en mand/kvinde på månen?

Der er mange flotte billeder der er tilgængelige af mænd på månen, men billeder er alt for lette at fuppe med - og jeg er til dags dato stadig overbevist om at de er total fake - men bevares de er godt lavet.

Alene tidsperspektivet om en returnering til månen burde få advarselslamperne til at blinke!

 • 0
 • 0

Månelandingerne er det største fup nummer verden har været udsat for indtil dags dato!

Da USA var på hælen overfor USSR i rumkapløbet ville det være perfekt at komme først til månen og genvinde respekten!
Det tog 8 år fra "beslutning" til man "landede" - taget i betragtning af hvilken latterlig teknik og viden man havde dengang kunne "man" gøre det, eller det er det man påstår hvertfald- I dag står man i en verden hvor alt styres af rå og brutal datakraft man kun, kunne drømme om dengang - med materialer man ligeledes måtte nøjedes med at fantasere om - og alligevel tager det 15-20 år inden man kan sætte en mand/kvinde på månen?

Der er mange flotte billeder der er tilgængelige af mænd på månen, men billeder er alt for lette at fuppe med - og jeg er til dags dato stadig overbevist om at de er total fake - men bevares de er godt lavet.

Alene tidsperspektivet om en returnering til månen burde få advarselslamperne til at blinke!

Undskyld min tone

Det er så lol det du skriver, at jeg ikke engang kan fatte at du har kunne finde ud af, at logge ind her på ing.dk .. så tror ikke på at det er dig, men måske din kære mor der har hjulpet dig..

 • 0
 • 0

Eller før- ville tv jo ikke vise noget. Der ligger vistnok også 100 kg månesten, der ikke er undersøgt.

For amerikanerne var først på månen, men de lavede faktisk ingen videskabelige undersøgelser. Astronauterne var flypiloter, der fik et kursus i: Det er en sjov sten, tag den op.

Månelandingerne var et fedt display, men videnskab havde de røv og hat med at gøre. Videnskabeligt set- ingen af astronaterne anede, hvad de skulle se efter.

Det undrer ikke mig at de origianale bånd er væk, for NASA var ligeglad med analyse af månesten. De fik sat mænd på månen. Resten var ligegyldigt.

Mvh
Tine

 • 0
 • 0

Såvidt jeg husker står tvivlen ikke om man har været på månen - men blot om billederne er fake. Man har formentlig været der - men forklaringen skulle være, at man ikke var i stand til at transmittere i en rimelig kvalitet fra månen - og derfor parallelt med landingen viste fake billeder/film for at imponere verden. Og så er man jo ikke interesseret i, at nogen igen skal begynde at grave i historien.

 • 0
 • 0

NEJ NEJ NEJ!!!

I virkeligheden var de bare meget bedre til at udnytte deres muligheder!! Bare se på egypterne! Vi kan ikke engang lave noget tilsvarende! hverken pyramider eller søjler! Det handler ikke kun om teknologi men også om viden!

 • 0
 • 0

Allerede under Apollo-11-færden (juli 1969) opstillede astronauterne 100 prismer (til refleksion af laserstråler) på Månen. Under Apollo-14-færden (februar 1971) blev yderligere 100 prismer opstillet og endelig under Apollo-15-færden (juli 1971) 300 prismer. De tre prismesamlinger står i en trekant med en indbyrdes afstand på ca. 1.000 km. De efterfølgende 40 års observationer fra jordstationer har givet værdifuld viden om både lang- og kortperiodiske bevægelser i Jord-Måne-systemet. Eksempelvis at Månen hvert år fjerner sig nogle få centimeter fra Jorden.

 • 0
 • 0

Her sidder jeg som relativ ung mand. Ung nok til, at slet ikke har været vidne til den mest fatastiske rejse mennekset noglesinde har lavet.

De er sikkert blevet stjålet. Som så meeeeeeeget andet.

Men, at man drejer den over på, at de ikke har været deroppe osv er for mig direkte idioti.

Jeg har søgt rundt omkring på nettet og er forbavset over, hvor lidt folk ved, før de udtaler sig. Hertil tænker jeg også på deres kapacitet bag pandelapperne.

Jeg løb også ind i 9/11 spøgsmålet. Og det er jo blot får (mæh) der hænger sig i disse dumme dumme teser fra folk der er direkte inhabile.

Tør slet ikke tænke på hvor meget af religionen der også er blevet fordrejet til det aburde, når man ikke engang kan overbevise, en gymnasieelev fra københavn, at mennekset har været på månen.

Kunne forstå, at folk i khandahar ikke var helt sikre, men i DK.. Ufatteligt !

 • 0
 • 0

Det er da dejligt at den "nye generation tror på deres egen viden, hvad det så end indebærer". Som nu 63 årig var jeg selvfølgelig målløs da jeg oplevede månelandingen i 69. Lige så målløs, som når jeg ser et rigtig godt filmstunt.
Min skepsis idag går på, at jeg ikke tror, at man i 69 havde tilstrækkelig computerkraft i tilpas lille størrelse til at styre turen. Brændstof må også have været et problem. Nok til at lande og nok til at rejse tilbage igen.
Da man så havde "gennemført" turen med succes ræsonnerede man, at der ikke fremover var nogen grund til at gentage succesen. "reperation af en kontakt med en kuglepen". Er det ikke som taget ud
af en Hollywood film.
Min påstand er at man nok end ikke i dag er i stand til sikkert at lande et modul på månen og bringe det sikkert tilbage igen. Men lad mig høre. Hvor mange tons brænstof skal der til for at landsætte og lette igen fra månen pr kg dødvægt inkl. brændstof til at bremse landingen igen på jorden.

 • 0
 • 0

Min skepsis idag går på, at jeg ikke tror, at man i 69 havde tilstrækkelig computerkraft i tilpas lille størrelse til at styre turen.

Det kræver altså ikke særligt meget beregning. Det er først når man absolut samtidig vil have det visualiseret, tilsætte gaussian blur til 100 RAW månebilleder og se det sidste afsnit af BSG i HD på en computer med grafisk brugerflade, at det begynder at hive tænder ud. De få ligninger der skal bruges til at beskrive og manipulere med fartøjernes bevægelse i rummet er fuldstændigt indenfor de muligheder man havde med en mælkekasse stor computer i 1969.

 • 0
 • 0