Update fra Bornholm: Hviledag, logistik-knas og nærgående linser

Lørdag er der dømt hviledag for de fleste af de mellem 20 og 30 farverige mennesker, der har en ni meter høj raket som et håndgribeligt omdrejningspunkt i Neksø Havn.

Alt er gennemgået på raketten, gearproblemerne på hjælpeskibet Flora of Greennock er løst, ubåden Nautilus fungerer, Marinehjemmeværnskutteren Hjortø ligger klar til at stævne ud, og radarfolkene fra Weibel har testet deres udstyr i gårsdagens søgang.

Men trods lysten til at slappe af viser erfaringerne fra fredag, at journalister fra stadig flere steder i Danmark og udlandet strømmer til den lille by på Bornholm for at rapportere om det mærkværdige projekt. Allerede fredag nat blev Kristian Von Bengtson ringet op af Discovery, der ønskede plads på et af skibene, samt af russiske journalister der også ville lege med.

Raketten Heat-1X med rumskibet Tycho Brahe i toppen på affyringsplatformen Sputnik i Neksø Havn, mens Dannebrog fra marinehjemmeværnskutteren Hjortø blafrer i vinden lørdag morgen. Den lille hvide damjolle, der er fortøjret til Sputnik sørger for transporten ind til Neksø by, da det tager over 20 minutter at gå fra ydermolen og rundt om havnen. (Foto: Thomas Djursing) Illustration: Thomas Djursing

Læs også: Se arbejdet med de sidste detaljer på raketten

En hovedpine indfandt sig da også hos den danske rumskibsbygger fredag eftermiddag efter et hav af interview med tv- og radiostationer på ydermolen, hvor raketten Heat-1X, rumskibet Tycho Brahe, ubåden Nautilus og affyringsplatformen Sputnik, ligger til kaj.

Det er dog ikke kun journalisterne, der kræver tid og kræfter af hovedpersonerne raketmotorbygger Peter Madsen og Kristian Von Bengtson. Det farverige rakethold, der spænder over alt fra kvindelige ubådsentutiaster med stort kruset hår til ingeniørnørder i kedeldragter og trænede militærfolk, kræver en stor grad af logistik, når der skal koordineres fællesmøder, aftensmad, transport frem og tilbage i havnen og overnatningsmuligheder.

Hjælpeskibet Flora of Greennock huser sin del af raketgruppen, mens andre har indlogeret sig på vandrehjem eller hos bekendte på Bornholm. Og transporten til og fra raketområdet på ydermolen bliver ordnet med en gammel utæt, glasfiberbelagt damjolle med indebords motor, der startes med håndsving.

Men trods de logistiske udfordringer er stemningen i top i raketgruppen, der fylder godt op på byens små beverdinger, hvor øl, musik og et stærkt kammeratskab er den lim, der holder sammen på drømmen om at sende en dansker ud i rummet.

»Det her bliver simpelthen fantastisk«, er en kommentar, der høres tit på Neksø for tiden.

Emner : Raketter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Tak for den - godt skrevet - He he..... Pressen presser - ganske som forudsagt. I er ved at være verdens "berygtede" - og flyver raketten bliver I verdensberømte..... De er få forundt, om ikke noget mål i sig selv, så dog noget af en oplevelse....

Fantastik at høre om den teamspirit der i holdet, ikke mindst hos de frivillige, og som ifølge bl.a. artikel i dagens politikken bliver I nexø, selv om der først skydes søndag, og det dermed bliver svært at nå på job i København mandag.

Vi følger Jer med største interesse, og krydser både fingre og tæer for en vellykket affyring...

Pøj-pøj

  • 0
  • 0

Imponerende at I næsten her samlet verdenspressen i den lille by Nexø og DK bliver så også kendt for at være kreative på andre områder end at tegne og måske det sætter eksporten op.

Det lyder godt der er en god forventningsfuld stemning ikke mindst i raket gruppen og tror ikke vejret når at ændre sig fra prognosen til den endelige finale i morgen.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten