Uoplyst mandskab måske skyld i skibseksplosion

Besætningen på det tyske skib "Sieksdorf", der i går morges eksploderede og sank i Aalborg Havn, havde aldrig tidligere sejlet med materialet Oxiton. Skibets kaptajn har, ifølge DR Nordjylland, oplyst til politiet, at man ikke udluftede lasten under sejladsen. Og her skal årsagen til ulykken givetvis findes.

Søfartsstyrelsen og Aalborg Politi arbejder nemlig ud fra den teori, at skibets last i løbet af de 48 timers sejlads fra Holland til Aalborg har udviklet ammoniakdampe. Disse dampe har reageret med lastens indhold af aluminium – hvorefter der er dannet den eksplosive gas hydrogen. Gassen eksploderede, da elektromotoren, der driver mekanikken til lastrummets luger, blev aktiveret i Aalborg.

Lasten bestod af 2.600 tons Oxiton, et restprodukt fra genbrug af aluminiumsdåser. Når aluminium smeltes, dannes et slaggelag, som lægger sig oven på det flydende metal. Dette lag består af forskellige mineraler, som i et vist omfang kan genbruges.

Restaffaldet, Oxiton, indeholder en del aluminium, og da aluminium er blandt ingredienserne i cement, har Aalborg Portland Cementfabrik i mange år importeret slaggeaffaldet. Hidtil uden problemer.

Ifølge forsyningsdirektør Frands Grex fra Aalborg Portland er det almindelig kendt viden, at Oxiton udvikler ammoniakdampe.

»I vores miljødata står der, at der skal være udluftning, hvis vi opbevarer det indendørs. Hvad vi i øvrigt ikke gør,« siger Frands Grex til DR Nordjylland og bekræfter, at luftblandingen i skibets lastrum var eksplosiv.

Over for Ritzaus Bureau kalder vicepolitikommissær Jens Christian Lundsteen materialet for ufarligt – så længe det bliver behandlet rigtigt.

»Jeg tror hverken, at kaptajnen eller besætningsmedlemmerne var erfarne med stoffet. Men det udskiller dampe – og kommer det op i en høj nok koncentration, er der eksplosionsfare«, siger han.

Tre polske besætningsmedlemmer blev efter eksplosionen indlagt på Aalborg Sygehus med forbrændinger og knoglebrud. Yderligere tre kom kun lettere til skade og blev senere mandag udskrevet igen.

Ifølge Aalborg Politi er to af de kvæstede forbrændt på cirka ti procent af kroppen, mens en tredje var hårdere kvæstet. Han havde indre blødninger, og hans tilstand blev af lægerne betegnet som kritisk.