Uopklaret strømafbrydelse forsinker Cern-eksperimentet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Uopklaret strømafbrydelse forsinker Cern-eksperimentet

Cern blev i weekenden forstyrret af en strømafbrydelse, der stadig påvirker forsøgene med partikel-accelleratoren Large Hadron Collider.

Strømafbrydelsen, der omfattede hele systemet og varede både lørdag og søndag, bevirkede, at der ikke var køling i nogle af magneterne. Forsøgene med beam-operationer i det underjordiske partikel-eksperimentet i Geneve måtte derfor stoppes.

Forskerne kan konstatere, at afbrydelsen har trukket tre dage ud af kalenderen.

a_saba 312 Foto: AntonioSaba
Lukningen af første dør ved Alices L3 magnet.
En tekniker arbejder på gasrørene i Alice. Foto: AntonioSaba

»Det gik ellers rigtig godt, indtil strømmen forsvandt. Faktisk over alle forventninger,« erklærer professor Jens Jørgen Gaardhøje fra Niels Bohr Institutet.

Svarer til mørklægning af Århus

Han befinder sig i øjeblikket i Cerns underjordiske system og sammen med hundredvis af andre forskere arbejder han på Alice (A Large Ion Collider Experiment)-eksperimentet, som i mikroformat skal genskabe fysiske forhold, der ikke har været aktuelle siden universets fødsel.

Cern forbruger godt og vel samme mængde strøm som Århus, og så vidt Jens Jørgen Gaardhøje er informeret, var der opstået problemer med strømnettet uden for partikeleksperimentet. Mange af komponenterne har nødstrømsanlæg, men naturligvis ikke hele installationen.

Onsdag var forskerne ved atter at starte stråleoperationerne op. De forventer, at kollisionerne hurtigst kan genoptages søndag.

»Det var ærgerligt, fordi før intermezzoet havde vi haft strålen kørende i 30 minutter med 10.000 omdrejninger per sekund. Det er mange millioner omdrejninger og betød, at vi fik etableret en stabil bane langt hurtigere end planlagt,« fortæller Jens Jørgen Gaardhøje.

Fakta om Alice:

Alice-detektoren er 16 meter i højden og bredden, 20 meter i længden og vejer omkring 6.000 ton endda et af de to mindre eksperimenter ved LHC, som efter planen skal tages i brug sidst på året - efter en byggeperiode på syv år.

Hvor de tre øvrige detektorer ved Large Hadron Collider først og fremmest skal studere, hvad der sker, når protoner smadres mod hinanden ved utrolig stor energi, så skal Alice studere, hvad der sker, når acceleratoren er ladet med tunge blyioner.

Når disse støder sammen, frigives så megen energi, at de indre dele af protonerne og neutronerne i atomkernen, kvarker og gluoner, slippes fri efter at have været bundet til hinanden i næsten 14 milliarder år.

Hver proton og neutron består af tre kvarker, som ved den såkaldte stærke kernekraft holdes sammen af gluoner. Den stærke kernekraft er speciel ved, at den øges med afstanden. Prøver man at trække to kvarker fra hinanden, er det lige som at trække i fjeder, det bliver sværere og sværere, jo mere man trækker.

Kun ved helt enorme energier og temperaturer kan man have en tilstand med frie kvarker og gluoner. Disse betingelser, som fysikerne vil skabe midt i Alice, eksisterede i Universet kun i de første få mikrosekunder efter Big Bang. Tidligere har man lavet tilsvarende forsøg ved Brookhaven National Laboratory i New York ved sammenstød mellem guldatomer, men energien ved Alice og LHC er 30 gange større end ved forsøgene i Brookhaven,

Til Alice har gruppen fra Niels Bohr Institutet leveret to detektorsystemer. Et laserkalibreringssystem til hoveddetektoren, det 88 kubikmeter store Time Projection Chamber (TPC) der kan følge op til 20.000 samtidige partikelspor, hver med en nøjagtighed på 100 mikrometer. Og en Forward Multiplicity Detector (FMD), som skal måle partikler, der spredes fremad uden for TPC'en.

Dokumentation

Official ALICE Public Webpage at CERN

Kunne de ikke snart få skabt det sorte hul? Jeg mangler noget at stoppe min gæld (og min bankrådgiver) ned i.

  • 0
  • 0

Kunne de ikke snart få skabt det sorte hul? Jeg mangler noget at stoppe min gæld (og min bankrådgiver) ned i.

Må skuffe dig. De kan umuligt lave et sort hul.

  • 0
  • 0