Unyttige grønne poser kan være fortid for københavnerne

Illustration: Nina Errboe

Bioposerne, som borgerne i flere kommuner skal smide deres madaffald i, er ikke så grønne, som de ser ud til. En undersøgelse fra 2018 viser, at poserne indeholder 71,8 procent fossilt materiale.

Det har fået teknik- og miljøudvalget i Københavns Kommune til at få lavet en ny undersøgelse poserne. Mandag d. 18. marts skal udvalget beslutte, om kommunen skal fortsætte med bioposen, overgå til en pose af genanvendeligt fossilt plast eller vælge en helt "gammeldags" fossil pose. Det er forvaltningens anbefaling, at kommunen fortsætter med de bionedbrydelige poser.

Læs også: Bioposer passer ikke ind i det danske affaldssystem

Alle poser sorteres fra

Det organiske husholdningsaffald bliver sendt til anlæg, hvor det nedbrydes til biogas. Dog kan de fleste anlæg ikke håndtere de grønne poser, og de skal derfor sorteres fra og køres til forbrænding. Det gælder, uanset om man anvender de såkaldt bionedbrydelige poser eller de fossile poser.

Ud af de 35 kommuner, der kildesorterer madaffald, så er det kun poser fra Odsherred, Kalundborg og Holbæk, der kan nedbrydes. Det skyldes, at de tre kommuner sender affaldet til Biovækst-anlægget i Holbæk, som er det eneste i Danmark, der har teknologien til at kompostere poserne.

Læs også: Københavnske bioposer er lavet af 70 pct. fossil plast

Det er til trods for at de grønne poser er certificeret som kompostbare efter EU-standarden EN13432. Det betyder, at poserne kan nedbrydes under helt specifikke forhold. Eksempelvis kan det kræve et helt særligt tryk, specielle iltforhold m.m. som hverken findes på anlæggene eller i naturen.

Plast-organisation tror ikke på bionedbrydelige poser

Henrik Beha Pedersen er direktør i Plastic Change, og han mener ikke, at de bionedbrydelige poser bør fortsætte, medmindre flere kommuner formår at kompostere poserne ligesom på Biovækst-anlægget. Han kalder det for en midlertidig løsning at producere bionedbrydeligt plastic, da det ikke bidrager til den cirkulære økonomi.

Læs også: BAGGRUND: Sådan bliver bioposer nedbrudt af bakterier

»Jeg håber, at Københavns Kommune vælger en løsning med en pose af genbrugsplast,« fortæller Henrik Beha Pedersen.

På den lange bane tror han dog, at kommunerne er nødt til at finde en løsning, der slet ikke involverer poser af nogen art.

»Vi vil selvfølgelig gerne have, at kommunerne tænker ud af boksen og finde nogle helt nye løsninger. Eventuelt at man smider det i en spand eller en pose, der tømmes og genanvendes«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen.

Læs også: Greenwashing? Forbrugere oplyses ikke om fossilt indhold i bioposer

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Poserne er essentielle for os som brugere, da de sikrer en hygiejnisk og let håndtering. Uden poser vil såvel containere som indendørs beholdere meget hurtigt blive utroligt ulækre at omgås og kræver løbende afvaskning.

Så - behold poser - men sorter dem fra mekanisk. Det burde være en overskuelig opgave at udføre automatisk, og poser kan samtidg samles ind til genbrug.

 • 9
 • 1

Andre kommuner bruger mere robuste plastposer. Særligt en fordel i en varm sommer. Vigtigere er det dog, at de sorteres fra og at de køres kortest mulig vej til et Biogas-anlæg. Der er særligt problemer med at få placeret disse anlæg i provinskommunerne, selvom det er på landet. Det har noget med beregnede lugtgener på 15 km's afstand, på trods af at naboerne fortrinsvis er svinebrug o.lign.

 • 4
 • 2

Poserne er essentielle for os som brugere, da de sikrer en hygiejnisk og let håndtering. Uden poser vil såvel containere som indendørs beholdere meget hurtigt blive utroligt ulækre at omgås og kræver løbende afvaskning.

Det hjalp heller ikke sindsygt meget at den "spand" kommunen omdelte (som på billedet) hvor man kunne sætte sin pose i havde ret store "udluftningshuller" i toppen.

Fugtig madaffald er en lækkerbisken for frugtfluer og andet godt. Skulle man bruge den krævede det i hvert fald en daglig tømning.

 • 4
 • 0

Poserne er essentielle for os som brugere, da de sikrer en hygiejnisk og let håndtering. Uden poser vil såvel containere som indendørs beholdere meget hurtigt blive utroligt ulækre at omgås og kræver løbende afvaskning.

Helt sikkert.

Da jeg arbejdede i Bayern (Landshut) brugte vi papirposer fremstillet af genbrugspapir til bioaffald. De havde en effektiv, separat lukkeanordning. Det fungerede fint med en ugentlig afhentning.

 • 6
 • 0

Jeg sorterer ikke mine madvarer fra.. Hvorfor ikke? Fordi man kan ikke sortere alt plastik fra, og resten bliver pumpet ud på markerne. Jeg forstår ikke hvordan kommunerne/affalds firmaerne kan få lov til det? Jeg har skrevet til miljø styrelsen, men de vil ikke svare. Og ja i kbh er der noget bioplast i poserne, men i Næstved f.eks. skal man selv købe poser, og det er alm plastik.

 • 1
 • 5

Poserne er essentielle for os som brugere, da de sikrer en hygiejnisk og let håndtering. Uden poser vil såvel containere som indendørs beholdere meget hurtigt blive utroligt ulækre at omgås og kræver løbende afvaskning.

Men poserne behøver ikke være af plastik. Da Horsens indførte affaldsortering startede vi med at bruge papirposer. Min erfaring (i ca. 1 år) var, at det fungerede fint. Indendørs havde vi ingen lugtgener, og vores spande udendørs stod op ad en sydvendt væg uden at give lugtgener om sommeren. Der var dog enkelte der brokkede sig, og der cirkulerede nogle billeder på facebook af en spand med mider, og derfor gik man over til plastposer.

Nu har vi fået nedgravede affaldsstationer i gaden (i midtbyen) og vi har derfor ikke længere spande stående udenfor huset. Derfor giver det god mening at gå tilbage til papirsposer, da de fungerer 100% problemfrit indendørs, og de ikke længere skal ligge i en spand udendørs i 14 dage.

 • 3
 • 1

Det kan undre, at man er så glade for plastikposer når der kun findes produkter på markedet der kan erstatte det - https://www.miljopose.dk

Det er også bemærkelsesværdigt hvor mange forbrugere der ikke forstå de helt grundlæggende ting ved affaldssortering, eks at det altså kun er vådt affald der lugter - så snart det tørrer ud forsvinder lugt og fluer mm. Men affald er PR definition ulækkert og skal derfor pakkes ind i plastikposer, spande med låg etc, og så har man en selvforstærkende spiral hvor affaldet bliver mere og mere uhumsk. Problemer man er ude over ved papir, hvis de bruges rigtigt selvfølgelig

 • 5
 • 1

Jeg benytter næsten udelukkende frosne grønsager til madlavning, og der er aldrig noget spild. Og er egentligt også blevet ret god til at vide hvor meget jeg skal lave. Jeg ville gå ud med MAX en håmdfuld pr uge. Så det gør jeg ikke, plast containeren står bare og fylder.

 • 1
 • 5

Det undrer mig, at man er kommet ud i dette problem, når der i årevis har været et velfungerende system i Kalundborg, Odsherred og Holbæk, som der også står i artiklen. Hvorfor er hver kommune opsat på at at udvikle egne løsninger i stedet for at lære af de kommuner der har fundet gode løsninger? I mine øjne skulle det være en oplagt opgave for KL at stå for denne vidensudveksling til vor alle og miljøet gavn!

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten