Universitetsansatte frygter for kvaliteten på udflyttede uddannelser

24. januar 2022 kl. 16:292
Moderreaktoren på biogasanlægget i Foulum. Foto: AU Foto.
Aarhus Universitets afdeling i Foulum er blandt de steder i landet, der skal åbne dørene for flere studerende, hvis aftalen om udflytning af uddannelser falder på plads. Her ses moderreaktoren på Foulums biogasanlæg. Illustration: AU Foto.
Det vil kunne mærkes på kvaliteten af uddannelserne, når den store flytteplan sættes i værk – både på de store by-campusser og i provinsen. Det mener et flertal af adspurgte universitetsansatte IDA-medlemmer.
Artiklen er ældre end 30 dage

De ansatte på landets universiteter er bekymrede for, at både fag- og studiemiljøer vil blive påvirket af de planlagte udflytninger af universitetsuddannelser.

Det fremgår af en spørgeskemaundersøgelse, som Ingeniørforeningen IDA har sendt ud til sine 4608 universitetsansatte medlemmer.

Forhandlingerne om en realisering af sommerens politiske aftale ‘Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’ er netop nu i gang, efter at landets universiteter har spillet ind med deres bud på flytteplaner, der kan sikre en reduktion af studiepladserne i landets største byer på mellem 5 og 10 procent.

Læs også: Synspunkt: Lokale uddannelser er nødvendige for sammenhængskraften

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fremgår eksempelvis af planerne, at en kandidatuddannelse i Akvatisk Videnskab og Teknologi skal rykke fra DTU-campus i Lyngby til Hirtshals; at 70 studiepladser på kandidaten i Data Science skal flytte fra Syddansk Universitet i Odense til Kolding; og at hele uddannelsen i Agrobiologi fra studiestart til speciale i fremtiden skal tages på Aarhus Universitets campus i Foulum frem for i landets næststørste by.

Læs også: Ny aftale slukker håbet om, at ingeniøruddannelser kan slippe for udflytning

Fakta: Om undersøgelsen

Spørgeskemaet er udsendt til 4608 IDA-medlemmer, hvoraf 804 har gennemført hele undersøgelsen

Medlemmerne er primært ansat på et af landets otte universiteter med hovedparten af respondenterne ansat på DTU. 49 er ansat på anden uddannelsesinstitution eller uden for uddannelsessystemet.

I undersøgelsen er medlemmerne blevet bedt om at angive sig enige i følgende udsagn og udflytningsaftalen:

Den vil forringe kvaliteten af undervisningen/forskningen på de eksisterende uddannelsessteder. 67 procent erklærer sig enige.

Kvaliteten af undervisningen/forskningen på de nye uddannelsessteder vil blive ringere end på de eksisterende uddannelsessteder. 70 procent erklærer sig enige.

Den vil forringe de nye studerendes trivsel på de nye uddannelsessteder, fordi det bliver meget små studiemiljøer. 59 procent erklærer sig enige.

Den vil skabe et A-hold og et B-hold af studerende, hvor de dygtigste vil få plads på uddannelsesstederne i de store byer. 67 procent erklærer sig enige.

Kilde: Ingeniørforeningen IDA

Forringet kvalitet af uddannelser

Knap 20 procent af de adspurgte har besvaret spørgeskemaet, og her svarer et flertal på tværs af universiteterne, at man frygter, at planerne vil forringe kvaliteten af fremtidens uddannelser.

Det gælder bl.a. uddannelser som de ovenfor nævnte, der skal flytte til nye lokationer uden for landets største byer, hvis universiteternes flytteplaner bliver vedtaget. Her frygter 70 procent af de universitetsansatte, at kvaliteten af uddannelser og forskning vil blive forringet ved en udflytning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hele 67 procent af respondenterne frygter også, at kvaliteten i de eksisterende fagmiljøer vil blive forringet på grund af udflytningerne.

Læs også: Tvangsflytningen er på vej: Ingeniørstuderende skal nu læse på Lolland og i Struer

Den bekymring deler formand for IDA Thomas Damkjær Petersen. Han er i udgangspunktet ikke imod at sprede studiepladser ud i hele landet. Men det er en øvelse, som kræver økonomiske midler, der ifølge IDA-formanden ikke er til stede med den nuværende udflytningsaftale:

»De udflyttede studiepladser er dyre at oprette, og det er dyrt at opretholde kvaliteten. Det koster penge og tid, hvorfor kvaliteten på de udflyttede uddannelser vil falde,« siger Thomas Damkjær Petersen, og fortsætter:

»Nogle af de penge, der skal bruges til at oprette de nye pladser, skal tages fra de eksisterende uddannelsessteder. Derfor bliver kvaliteten også her forringet.«

Risiko for tomme pladser

Ud over at kvaliteten på uddannelser vil falde med en udflytning, frygter Thomas Damkjær Petersen også, at tilslutningen til uddannelserne vil falde, når en studieplads pludselig rykker fra de etablerede campus-miljøer til mindre uddannelseslokationer:

»Vi har den bekymring, at der er stor efterspørgsel efter ingeniørstudiepladser i og omkring de store byer, mens der i dag er ledige pladser i Kalundborg, Herning og Esbjerg. Vi er nervøse for, at hvis man laver nye STEM-studiepladser uden for de store byer, vil nogle af dem måske ende med at stå tomme. Det får vi ikke flere samlede kandidater af,« siger IDA-formanden.

Den skæve fordeling i tilslutningen til uddannelser i og uden for de største byer risikerer ifølge formanden at resultere i såkaldte A- og B-hold, idet adgangskvotienterne på de mest søgte uddannelser vil stige yderligere, hvis de populære studiepladser i byerne begrænses:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis der bliver to uddannelsessteder, man kan vælge mellem, vil adgangskvotienten formentlige blive større, hvor der er flere studerende, et veletableret studiemiljø og flere valgfag,« siger Thomas Damkjær Petersen.

Det synspunkt synes også de universitetsansatte at dele. Her svarer 67 procent af respondenterne ligeledes, at de frygter, at udflytningerne vil skabe et A-hold og et B-hold af studerende, hvor de dygtigste vil få plads på uddannelsesstederne i de store byer.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
25. januar 2022 kl. 00:17

tak for tålmodigheden og vi ses et eller andet sted eller her

det var da spændende - stedvis lidt udfordrende - læsning...har du mon overvejet en sen-karrière som novellist? ;)

Iøvrigt har du ret i (jf. tidligere udflytninger), at (næsten) alle 'udflytningstruede' frygter, at institutionens faglige niveau vil blive markant sænket - det kunne være interessant, om nogen ville påtage sig en opfølgende analyse af processen.

1
24. januar 2022 kl. 22:24

Det er klart at IDA ansatte på landets store universiteter frygter for omkostninger og kvalitet i uddannelser; inden udflytningen. Det er vist endda meget naturligt, men det er faktisk en smule uklædeligt, når IDAs forperson slutter sig til korret af "klynkere" - men okay, mange af dem har nok ikke prøvet "relokering" den vej før.

Men det har jeg; og jeg forventer ikke mange "thumbs-up" for min indsats her. Men i december 1986 modtog jeg en mail fra "Valbonne", fra en USansk kollega, som skulle "hjem" og ville høre om jeg var interesseret i "pinden". Det var jeg og et par måneder senere fløj jeg ned til "samtaler".

Vejret så godt ved landingen i Nice Côte d'Azur og jeg også mit hotel i Mougins, men næste morgen, da jog slog skodderne op i kiggede ud, var landskabet dækket af hvid sne. Senere fandt jeg ud af, at de kun skete ca hvert fjerde år.

I de 5 år jeg var udstationeret "for firmaet", mødte jeg i Area Field Support Group udfordringer, jeg ikke ville have mødt, hvis var jeg blevet i Gentofte. Jeg tog også et klassiske "carreer advisory board" (6 års ekvivalentet til 5 års college) og oplevede at forvanle mit "skolefransk" til et gadebrugbart sprog; på kontoret talte vi mest engelsk, men jeg fik hurtigt lokale venner og min søn kom på besøg (med ledsager) en gang om året.

Hvor jeg hen med den gamle historie? Jo, ganske som "relokeringsmanualen" beskrev var det langt mere stressende at komme tilbag end at rejse ud (måske fordi firmaet var i 90er panik, da jeg kom hjem, så mange af mine gamle kollegaer var rejst). Jeg måtte klare mig og selv finde på noget nyt at lave. Det lykkedes kun delvist (på trods af 5 års akasse-anciennitet ville IDA dengang ikke vide af mig), så jeg måtte blandt andet begynde forfra.

Noget jeg måske kunne have undgået ved at være mere direkte, men Holberg-sporet skræmte: "Jean de France"; det ville jeg for alt i verden undgå. Så jeg "opfandt" at arbejde for kontanthjælpen, f.eks på et rådhus, hvor kollegaerne ikke vidste om unix-systemet var SystemV eller BSD??? Dengng var TV2's Landet Rundt min arbejdsformidling; sådan fik en tjans på DPU/Geografisk Instittut i Ordrup. Der kom jeg i kontakt med ESRI's GIS-program, ArcView/Avenue og gennem dem fik jeg på et halvt år min første lønnede tjans på DTU/Byg (IVTB).

Nu nærmer vi os: vær ikke bange for at relokere, hvis det ikke bliver med Uni., så søg udlandet eller privat! Udsynet er en større gevinst end den pekunære kompensation, Okay, Nord- eller Vestjylland er ikke Rivieraen, men man kan også sejle på Vesterhavet. Og kulturen vil også berige dit liv. . Da jeg kom hjem ville jeg helst ikke til København igen, jeg lejede et sommerhus i Hornsherred, hvilket blev et problen ned IVTB. Men de master og phd studerende jeg var "konsulent" for var videbegærlige, så i efteråret '96 tog jeg ulønnet orlov for at se om der var en måde deres programmer kunne blive mere ydedygtige på. Da jeg havde prøvet alle "switches" i GNU og MS C compiler - uden med end 2 cifrede %er; besluttede jeg at undersøg om en moderne udgave at er "trick" jeg opdagede i 1982: denormalisering. Det var bid: 10000% i C og 6000% i ArcView/Avenue.

Pointen er at langt fra store byer har man bedre tid og færre fristelser. Der er sikkert også færre griske og løgnagtige kollegaer derude (hint, hint). Så selvom deres "Latest Trick" fik mig på Øjenklinikken i Glostrup, indlagt med blodopkast og sendt i udredning på kræftmistanke, fandt de ikke noget de kunne behandle (bortset fra 5 sprøgter i øjet med væksthæmmer (pga en grenveneocclussion pga af forhøjet blodtryk), selv ikke med sundhedsplatformen i 2017. Okay, min evne til at gå og min tiltro til danske akademikere har nok taget varig skade;-).

Nu er jeg på 5. år i selvvalgt genoptræning, har fået mine 3 stik med SpikeVax, maven har det godt; jeg ryger ganske vist stadig, men når pakken når over 60 kr gider jeg ikke det mere. Så må vi se om det er et spredt DTU, MIT eller CMU, der arver metoden.

Særlig til jer der kun har arbejdet på uni, vil jeg anbefale: prøv fx en fransk, tysk eller spansk kultur, hvis familien vil med eller tag den med ud i landet!

Okay, det blev en lille bitte smule længere end ventet, tak for tålmodigheden og vi ses et eller andet sted eller her. [Med forbehold for stave- og/eller slagfejl.]