Universitetsansatte frygter for kvaliteten på udflyttede uddannelser
De ansatte på landets universiteter er bekymrede for, at både fag- og studiemiljøer vil blive påvirket af de planlagte udflytninger af universitetsuddannelser.
Det fremgår af en spørgeskemaundersøgelse, som Ingeniørforeningen IDA har sendt ud til sine 4608 universitetsansatte medlemmer.
Forhandlingerne om en realisering af sommerens politiske aftale ‘Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’ er netop nu i gang, efter at landets universiteter har spillet ind med deres bud på flytteplaner, der kan sikre en reduktion af studiepladserne i landets største byer på mellem 5 og 10 procent.
Læs også: Synspunkt: Lokale uddannelser er nødvendige for sammenhængskraften
Det fremgår eksempelvis af planerne, at en kandidatuddannelse i Akvatisk Videnskab og Teknologi skal rykke fra DTU-campus i Lyngby til Hirtshals; at 70 studiepladser på kandidaten i Data Science skal flytte fra Syddansk Universitet i Odense til Kolding; og at hele uddannelsen i Agrobiologi fra studiestart til speciale i fremtiden skal tages på Aarhus Universitets campus i Foulum frem for i landets næststørste by.
Læs også: Ny aftale slukker håbet om, at ingeniøruddannelser kan slippe for udflytning
Spørgeskemaet er udsendt til 4608 IDA-medlemmer, hvoraf 804 har gennemført hele undersøgelsen Medlemmerne er primært ansat på et af landets otte universiteter med hovedparten af respondenterne ansat på DTU. 49 er ansat på anden uddannelsesinstitution eller uden for uddannelsessystemet. I undersøgelsen er medlemmerne blevet bedt om at angive sig enige i følgende udsagn og udflytningsaftalen: Den vil forringe kvaliteten af undervisningen/forskningen på de eksisterende uddannelsessteder. 67 procent erklærer sig enige. Kvaliteten af undervisningen/forskningen på de nye uddannelsessteder vil blive ringere end på de eksisterende uddannelsessteder. 70 procent erklærer sig enige. Den vil forringe de nye studerendes trivsel på de nye uddannelsessteder, fordi det bliver meget små studiemiljøer. 59 procent erklærer sig enige. Den vil skabe et A-hold og et B-hold af studerende, hvor de dygtigste vil få plads på uddannelsesstederne i de store byer. 67 procent erklærer sig enige. Kilde: Ingeniørforeningen IDAFakta: Om undersøgelsen
Forringet kvalitet af uddannelser
Knap 20 procent af de adspurgte har besvaret spørgeskemaet, og her svarer et flertal på tværs af universiteterne, at man frygter, at planerne vil forringe kvaliteten af fremtidens uddannelser.
Det gælder bl.a. uddannelser som de ovenfor nævnte, der skal flytte til nye lokationer uden for landets største byer, hvis universiteternes flytteplaner bliver vedtaget. Her frygter 70 procent af de universitetsansatte, at kvaliteten af uddannelser og forskning vil blive forringet ved en udflytning.
Men hele 67 procent af respondenterne frygter også, at kvaliteten i de eksisterende fagmiljøer vil blive forringet på grund af udflytningerne.
Læs også: Tvangsflytningen er på vej: Ingeniørstuderende skal nu læse på Lolland og i Struer
Den bekymring deler formand for IDA Thomas Damkjær Petersen. Han er i udgangspunktet ikke imod at sprede studiepladser ud i hele landet. Men det er en øvelse, som kræver økonomiske midler, der ifølge IDA-formanden ikke er til stede med den nuværende udflytningsaftale:
»De udflyttede studiepladser er dyre at oprette, og det er dyrt at opretholde kvaliteten. Det koster penge og tid, hvorfor kvaliteten på de udflyttede uddannelser vil falde,« siger Thomas Damkjær Petersen, og fortsætter:
»Nogle af de penge, der skal bruges til at oprette de nye pladser, skal tages fra de eksisterende uddannelsessteder. Derfor bliver kvaliteten også her forringet.«
Risiko for tomme pladser
Ud over at kvaliteten på uddannelser vil falde med en udflytning, frygter Thomas Damkjær Petersen også, at tilslutningen til uddannelserne vil falde, når en studieplads pludselig rykker fra de etablerede campus-miljøer til mindre uddannelseslokationer:
»Vi har den bekymring, at der er stor efterspørgsel efter ingeniørstudiepladser i og omkring de store byer, mens der i dag er ledige pladser i Kalundborg, Herning og Esbjerg. Vi er nervøse for, at hvis man laver nye STEM-studiepladser uden for de store byer, vil nogle af dem måske ende med at stå tomme. Det får vi ikke flere samlede kandidater af,« siger IDA-formanden.
Den skæve fordeling i tilslutningen til uddannelser i og uden for de største byer risikerer ifølge formanden at resultere i såkaldte A- og B-hold, idet adgangskvotienterne på de mest søgte uddannelser vil stige yderligere, hvis de populære studiepladser i byerne begrænses:
»Hvis der bliver to uddannelsessteder, man kan vælge mellem, vil adgangskvotienten formentlige blive større, hvor der er flere studerende, et veletableret studiemiljø og flere valgfag,« siger Thomas Damkjær Petersen.
Det synspunkt synes også de universitetsansatte at dele. Her svarer 67 procent af respondenterne ligeledes, at de frygter, at udflytningerne vil skabe et A-hold og et B-hold af studerende, hvor de dygtigste vil få plads på uddannelsesstederne i de store byer.
