Universiteternes forskningsnet bliver ti gange hurtigere

5. september 2016 kl. 16:481
Universiteternes forskningsnet bliver ti gange hurtigere
DeIC driver forskningsnettet, som er et højhastighedsnetværk, der forbinder cirka hundrede danske universiteter og forskningsinstitutioner Illustration: Deic.
En ny kontrakt betyder, at universiteterne i fremtiden kan sende data med op til 100 Gbit/s, imod 10 Gbit/s i dag.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ericsson Danmark har indgået ny kontrakt med Danmarks Tekniske Universitet på vegne af Danish e-Infrastructure Cooperation (DeIC) om at levere optisk udstyr til forskningsnettet.

Det er resultatet af den EU-udbudsrunde, som begyndte tidligere på året. I udbuddet deltog fem leverandører. Ericsson vandt med et tilbud baseret på udstyr fra israelske ECI Telecom.

»Kontrakten er indgået til under halvdelen af den budgetterede pris. Vi får også bedre råd til udbygning af nettet fremover, da delene er billigere. Der bliver endvidere en lavere marginalpris for etablering af nye forbindelser i forskningsnettet,« siger vicedirektør Martin Bech fra DeIC.

Fakta om DeIC

  • DeIC (Danish e-Infrastructure Cooperation) blev dannet i 2012 med det formål at understøtte Danmark som e-Science-nation gennem levering af e-Infrastruktur (computing, datalagring og netværk) til forskning og forskningsbaseret undervisning.

  • DeIC er en virtuel organisation, hvilket betyder, at alle medarbejdere er ansat i andre organisationer, primært på Danmarks Tekniske Universitet og til en vis grad på Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, Roskilde Universitet og Københavns Universitet.

»Undervisere, studerende og forskere kommer i fremtiden til at nyde godt af et moderne højhastighedsnetværk med markant øget kapacitet, hastighed og ikke mindst pålidelighed,« lyder det fra Jørgen Alsing, adm. direktør i Ericsson Danmark, i en pressemeddelelse.

Båndbredde tidobles

DeIC driver forskningsnettet, som er et højhastighedsnetværk, der forbinder cirka hundrede danske universiteter og forskningsinstitutioner med hinanden og resten af verden. Nettet har eksisteret siden 1987 og har omkring 100 institutioner tilsluttet. I 2008 blev nettet opgraderet og fik egne optiske fibre og eget transmissionsudstyr. Det er dette optiske transmissionsudstyr, som med den nye aftale nu skal skiftes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kontrakten indleder et tiårigt samarbejde med DeIC og betyder, at man i fremtiden kan sende data med op til 100 Gbit/s imod 10 Gbit/s i dag

Det nye udstyr afløser optisk transmissionsudstyr fra Alcatel, som har været i drift siden 2008, og som benyttes af de cirka 100 institutioner inden for forskning og undervisning, som er tilknyttet forskningsnettet.

Forventer nyt system taget i brug næste år

Det nuværende udstyr understøtter i dag 40 kanaler, men med det nye system får forskningsnettet 88 kanaler. Det betyder, at man i fremtiden over en enkelt linje kan etablere 88 gange 100 Gbit/s mod de nuværende 40 gange 10 Gbit/s.

Den tiårige aftale indebærer, at Ericssons samarbejdspartner leverer DWDM-udstyret (dense wavelength division multiplexing), der skal anvendes til højhastighedsnetværket.

Ericssons opgave bliver at integrere udstyret og efterfølgende stå for løbende fejlrettelser og vedligeholdelse. Selskabet forventer, at arbejdet påbegyndes senere i år, og at det nye system tages i brug i løbet af 2017.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
6. september 2016 kl. 15:29

Husk at der blot er to uger til Nordu.net konferencen i Finland (der afholdes hvert andet år)

Man kan stadig tilmelde sig på:https://events.nordu.net/display/NDN2016/Welcome

Ellers kan videoer og streams findes på hjemmesiden bagefter.