Universitet lukker ingeniørstudier og holder topmøde med minister om tekniske uddannelser

Illustration: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Få dage efter, at Aalborg Universitet besluttede af lukke syv tekniske uddannelser i København for at leve op til regeringens krav om at skære ned på de engelsksprogede uddannelser, er universitetet vært for et såkaldt topmøde om betydningen af netop de tekniske uddannelser, der går under forkortelsen STEM for science, technology, engineering and mathematics.

Blandt talerne vil være forsknings- og uddannelsesminister Tommy Ahlers (V), og han kan forvente en velkomst. De studerende forbereder nemlig en demonstration for at protestere mod lukningen af uddannelserne i København.

Syv studier lukker

Kritikken hagler ned over regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti for at have stillet det krav om at reducere antallet af engelsksprogede studiepladser, der ifølge Aalborg Universitet er årsag til, at syv studier i København må dreje nøglen om.

Tommy Ahlers ønsker at begrænse antallet af studerende fra andre EU-lande, fordi knap halvdelen af dem hæver dansk SU. Imidlertid er det ulovligt at sortere dem fra alene på deres udenlandske nationalitet, og derfor har ministeren i stedet krævet, at uddannelserne på engelsk skal lukke, så der kommer 1.000 færre udlændinge hertil ved studiestart næste år end ved studiestart i år.

Men det hænger slet ikke sammen, at ministeren stiller sig op på talerstolen til et topmøde om vigtigheden af at få de unge til at uddanne sig inden for teknik og naturvidenskab, samtidig med at universitetet skærer ned på de selvsamme studier. Sådan lyder kritikken fra en del af de berørte forskere og medarbejdere på Aalborg Universitet.

Læs også: Grønne ingeniør-studier må lukke, fordi de foregår på engelsk

»Jeg finder det aldeles underligt, at min egen arbejdsplads afholder en konference om, at flere unge mennesker skal uddanne sig inden for ingeniør- og naturvidenskab, teknologi og matematik, men at man fra Aalborg Universitets side netop har valgt at lukke størstedelen af fakultetet Engineering ned i København,« skriver for eksempel laboratorieingeniør Sabine Malene Bjerregaard i en mail til Ingeniøren.

»Det er mærkværdigt, at politikerne hele tiden brøler om, at vi skal være internationale og kunne sidde med ved de store forhandlingsborde rundt i verden, men at vi skyder os selv i foden ved at udelukke de udenlandske studerende, som helt sikkert ikke tager hjem til deres land med gode oplevelser fra Danmark, der virkelig fik dem til at føle sig fremmede og uvelkomne,« påpeger hun.

Flere andre forskere påpeger ironien i, at ministeren deltager i et topmøde i netop København, hvor Aalborg Universitet foretager så drastiske nedskæringer. Og det bliver ikke bedre af, at ledelsen på Aalborg Universitet i umiddelbar forlængelse af topmødet går til krisemøde, hvor de for første gang skal stå ansigt til ansigt med de medarbejdere, som nedskæringerne går ud over.

Minister: Lad os sætte det lidt i perspektiv...

Selv ser ministeren intet selvmodsigende i at stille op til topmøde om de tekniske uddannelser på et af de universiteter, der skærer ned på dem.

»Vi skal huske at sætte tingene lidt i perspektiv. Der er i dag op mod 300 forskellige STEM-uddannelser på universiteterne, og generelt er der ledige pladser på mange af dem. Alene siden 2016 har jeg og tidligere ministre godkendt, at der kan oprettes 33 nye udbud af STEM-uddannelser,« skriver han i en mail til Ingeniøren.

»Det er helt normalt, at uddannelser lukker og nye oprettes, det skal der være plads til.«

Tommy Ahlers forventer, at optaget på de danske STEM-uddannelser fortsætter med at stige.

»Jeg ser frem til konferencen på mandag, hvor vi får mulighed for at vende de her ting,« slutter han sin mail.

Dekan: Vi har stadig ingeniøruddannelser i København

På Aalborg Universitet beklager Mogens Rysholt Poulsen, dekan for det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, lukningen af uddannelserne. Universitetet begrunder dem med en bunden opgave fra ministeriet.

»For den enkelte er det rigtigt ærgerligt. Men at vi har en konference, samtidig med at vi er nødt til at lukke for optag på nogle uddannelser, rokker ikke ved, at stadig har ingeniøruddannelser i København,« siger han.

Læs også: Leder: Dansk, når det er dummest

Emner : Uddannelse
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvorfor ikke undervise på sønderjysk?

Sprog bruges til at kommunikere med andre mennesker, hvis sproget er Dansk har du allerede meldt dig ud af verden. Ja, ja, jeg ved godt at der er mange uddannelser hvor undervisningen er halv Englsk/Dansk og det vil forhåbenligt stadig forkomme, for ellers bliver det svært at skaffe undervisere :)

Men vi burde stræbe imod en fremtid hvor Universiteternes arbejdssprog er Engelsk. Det giver ingen mening at udgive forskning på Dansk. Hvorfor skulle Dansk så bruges som sprog i undervisningen?

På samme tid, har vi brug for arbejdskraft, undervisere og studerende fra udlandet, og det er måske lidt arrogant at tro de vil lære Dansk.

  • 6
  • 3

Det giver ingen mening at udgive forskning på Dansk. Hvorfor skulle Dansk så bruges som sprog i undervisningen?

Hvorfor fortsatte vi ikke med udelukkende at undervise på Latin, eller Latin som arbejdssprog?

Om det er arrogant at lære det sprog der tales i det land man arbejder i? Det er faktisk lige omvendt. Det er arrogant ikke at ville lære andre sprog når man vil arbejde udenfor Danmarks grænser. Det samme for udlæninge der vil arbejde i Danmark. At "nøjes" med Engelsk er fint til en overgang, men længere ophold er det arrogant ikke at kunne bare nogen gloser og fraser. Sprogkurser er noget man bør planlægge, også bare for at opfriske.

  • 3
  • 2

Jonas Finnemann Jensen: Men vi burde stræbe imod en fremtid hvor Universiteternes arbejdssprog er Engelsk. Det giver ingen mening at udgive forskning på Dansk. Hvorfor skulle Dansk så bruges som sprog i undervisningen?

På samme tid, har vi brug for arbejdskraft, undervisere og studerende fra udlandet, og det er måske lidt arrogant at tro de vil lære Dansk.

Er halvt enig, uanset de økonomiske og nationalistiske motiver til at holde fremmede ude. Dels handler det om hvilke fag vi taler om, dansk og nordiske littereturstudier kan vel fortsætte på dansk, dels må man sikre sig at danske studerende opnår et højt sproglig niveau på engelsk, hvilket langt fra alle har, når de typisk kommer fra gymnasiet. Dette må man tage hensyn til i de første studieår. I både videnskabelige og humanistiske fag er en stor del af pensum på engelsk og har været det i mange årtier. Problemer for mange er at kunne udtrykke sig på engelsk, verbalt og skriftlig. Opret kurser med henblik på dette for de unge studerende. Lær de udenlandske studerende dansk i den sociale omgang, frem for kun at snakke engelsk med dem. Også ældre akedemikere kunne drage nytte af sådanne kurser. Jeg har i mit arbejde mødt adskillige forskere, som efter at have været i Danmark i mange år, taler lige så dårligt dansk, som Meriam Abmullah fra Gellerup, selv om børnene går i dansk skole. Heldigvis er der dog ingen der taler om at lave en Ghettoplan for universiteterne.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten