Universets mørkt materiale er fordelt i ovale klumper
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Universets mørkt materiale er fordelt i ovale klumper

Japanske astronomer har med såkaldt gravitationslinser fundet ud af, at det mystiske mørke stof mellem Universets galakser findes i ovale klumper.

Astronomerne har i årtier vidst, at galakserne ikke indeholder masse nok og dermed have den nødvendige tiltrækning til at holde deres stjerne på plads, så de ikke forsvinder ud i rummet.

I 70'erne offentliggjorde den amerikanske astronom Vera Rubin og hendes kollegaer artikler om nye tegn på noget, de kaldte mørkt materiale. Det mørke materiale skulle findes mellem galakserne og være med til at forklare, hvorfor Newtons love ikke passede for stjerners bevægelser.

Det mørke materiale tillader stjerner som vores egen Sol, der befinder sig langt fra galaksens centrum, at bevæge sig hurtigere rundt i deres baner, end beregninger med Newtons love viste var muligt.

Tunge objekter afbøjer lys

Hidtil har ingen dog set direkte tegn på partiklerne, der udgør det mørke materiale, men forskerne søger efter det, baseret på dets tiltrækning og påvirkning.

Dette er, hvad astronomerne under ledelse af Masamune Oguri fra National Astronomical Observatory of Japan har gjort med en teknik, kaldet gravitationslinser.

Gravitationslinser blev første gang forudsagt af Albert Einstein og handler om, hvordan meget tunge objekter vil afbøje lys, her lyset fra fjerne stjerner, når det passere inden for deres tiltrækningssfære.

Ved hjælp af 8,2 meter Subary-teleskopet på Hawaii har de målt denne effekt fra mørkt stof på lyset fra 20 galaksehobe, fordelt over himlen, og i gennemsnittet tre milliarder lysår borte. De nye resultater bliver offentliggjort i et kommende nummer af Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Hver galaksehob indeholder tusindvis af galakser og huser også kæmpe klumper af mørkt stof. Klumperne viste sig at være en smule fladtrykte, hvor deres ene akse var mere end dobbelt så lang som den anden. Deres form viste sig at være uafhængig af formen og fordelingen af det synlige materiale i deres galaksehob.

Masamune Oguri mener, at dette er vigtigt. For det betyder, at det mørke materiale passer med modeller, der kan føre dets overordnede struktur tilbage til fysikken i forbindelse med Big Bang.

Denne model forudsagde en aflang oval form og mangel på samspil med det synlige materiale. Hvis det mørke materiale blev påvirket af det synlige materiale, vil formen i de forskellige galaksehobe variere afhængig af fordelingerne af galakser

Dokumentation

Pressemeddelelsen fra Subaru Telescope:

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Universets mørkt materiale er fordelt i ovale klumper"

...det skyldes koncentrationen af de mørke tanker her på jorden... :o)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten